Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житлове право України. Померанський І.В. КЛ. 20...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

11.2. Виселення громадян з жилих приміщень із забезпеченням іншим житлом

Правові наслідки виселення громадян полягають у виселенні з наданням іншого жилого приміщення і виселення без надання іншого жилого приміщення.

До виселення з наданням іншого жилого приміщення відносяться випадки:

1) жиле приміщення непридатне для проживання;

2) будинок підлягає знесенню;

3) виселення із житлового фонду спеціального призначення (службових жилих приміщень, гуртожитків);

4) виселення власника і членів його сім'ї із житла у випадку звернення стягнення на предмет іпотеки.

Статтями 110-115 Житлового кодексу регулюється виселення громадян із жилих приміщень із наданням іншого благоустроєного приміщення. У ст. 110 зазначено, що громадяни виселяються з жилих будинків державного житлового фонду з наданням благоустроєного жилого приміщення, якщо будинок, в якому знаходиться дане жиле приміщення, підлягає знесенню, будинок (жиле приміщення) загрожує обвалом, будинок (жиле приміщення) підлягає переобладнанню в нежилий, оскільки проживання в таких будинках загрожує життю громадян.

Жиле приміщення, яке надається, повинне бути благоустроєним і відповідати встановленим санітарним і технічним вимогам, передбаченим ст. 50 ЖК УРСР. Громадянам, які займали окрему квартиру, має бути надано окрему квартиру. Якщо най­мач займав більш як одну кімнату, йому надається жиле приміщення, що складається з такого самого числа кімнат. За розміром жиле приміщення має бути не меншим за те, яке займав наймач, але в межах норми жилої площі. Якщо наймач або член сім'ї, який проживає разом з ним, має право на додаткову жилу площу і фактично користується нею, жиле приміщення надається з урахуванням норми додаткової жилої площі. У разі виселення з жилого приміщення, меншого за розміром, ніж це передбачено для надання жилого приміщення у даному населеному пункті, тому, хто виселяється, надається жиле приміщення відповідно до встановленого розміру.

Відповідне санітарним і технічним вимогам інше жиле приміщення може бути меншим, ніж те, що звільняється, і менш благоустроєним, але разом з тим воно має відповідати вимогам, що виключають визнання особи, яка поселилася в ньому такою, що потребує поліпшення житлових умов (у тому числі у зв'язку з проживанням в одній кімнаті осіб різної статі, старших за дев'ять років, крім подружжя).

Благоустроєність стосовно окремого населеного пункту означає, що жиле приміщення повинне відповідати не тільки санітарно-технічним умовам, а також рівню благоустрою, встановленим у конкретному населеному пункті.

11.3. Виселення без надання громадянам іншого жилого приміщення

Виселення без надання іншого жилого приміщення провадиться у випадках:

1) безгосподарського утримання майна;

2) систематичного використання жилого приміщення не за призначенням;

3) якщо це не житловий фонд спеціального призначення (у випадку припинення трудового договору, строку служби або навчання тощо);

4) щодо піднаймачів;

5) щодо тимчасових мешканців;

6) щодо батьків, позбавлених батьківських прав;

7) самовільного самоуправного вселення до житла.

Житловий кодекс УРСР встановлює загальні й спеціальні підстави припинення права на житло, а також вимоги до жилих приміщень при виселенні громадян.