Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GP_VIROBNIChIJ_ShUM_UZ_IFZ (1).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

Вплив шуму на організм людини

Найпоширеніша і серйозна причина туговухості, викликаної шумом, — це вплив високих рівнів шуму на робочих місцях, будь то кабіна дизельної вантажівки, ливарний завод або інші всілякі підприємства — від друкарні до фабрики синтетичних матеріалів. Якщо виключити вибухи і стрілянину, то ушкодження слуху шумом поза зв'язком з роботою — подія малоймовірна. Як би не дратував людину шум літаків або наземного транспорту, вона навряд чи може викликати фізіологічне ушкодження слуху. Можливо, виключення складають мотоцикли деяких марок і рок-групи. Як же саме впливає шум на свої жертви? Який рівень шуму варто вважати небезпечним? Чи оборотні ушкодження слуху?

Шум може вплинути на слух трьома способами: викликати миттєву глухоту або ушкодження органа слуху; при тривалому впливі — різко знизити чутливість до звуків визначених частот, і, нарешті, шум може знизити чутливість слуху на обмежений час — хвилини, тижні, місяці, після чого слух відновлюється майже цілком.

Перший тип поразок — акустична травма викликається впливом шуму дуже великої інтенсивності, наприклад вибуху. По очевидних причинах установити експериментально мінімальний рівень шуму, що приводить до ушкоджень такого роду, неможливо; але, імпульсний шум, що перевищує 150 дБ, викликає травму миттєво. При цьому барабанна перетинка може виявитися непоправно розірваною.

Але більш шкідливі для слуху тривалі періоди безперервного впливу шуму великої інтенсивності. Так якщо людина піддається довше чим кілька хвилин впливові звуку середньої або високої частоти з рівнем близько 90 дБ або трохи вище, виникає «тимчасове зрушення порога». Нормальний поріг слухового сприйняття — це найнижчий рівень, при якому дана людина ще чує звук тієї або іншої частоти; після впливу сильного шуму цей поріг помітно підвищується.

Зі збільшенням часу впливу і при підвищенні рівня шуму збільшується тимчасове зрушення порога і подовжується період відновлення.

Якщо вплив сильного шуму не відбувається систематично, то залишковий ефект настільки незначний, що ним можна зневажити. Однак безліч людей в усьому світі постійно піддається на виробництві або інших роботах впливові високих рівнів шуму; ефект перестає бути тимчасовим, і з роками зниження слуху стає важким і хронічним. Шум і на психіку — людина відчує сильну утому.

З часом наступає момент, коли відновлення слуху буде вже неможливим, і зрештою людина відчуває, що гострота слуху понизилася і стало сутужніше розбирати слова. До старості виникає туговухість.

Зниження слуху, викликане виробничим шумом, іншими словами, професійне ушкодження слуху, —серйозний вплив шуму, але воно не єдине. При постійному дратівному впливі шум може викликати психічні порушення; безсоння.

Шум викликає і звичайну втому і нездатність зосередитися, що також ведуть до зниження продуктивності праці та нещасних випадків.

Захист від шуму на виробництві

Боротьба з шумом на виробництві є однією із складних проблем, оскільки джерела шуму різноманітні й потребують цілого комплексу заходів. На сьогоднішній день нагромаджено великий досвід боротьби з шумом у різних галузях промисловості. Здійснюється комплекс заходів технічного, організаційного і медичного характеру на всіх стадіях проектування, будівництва, експлуатації машин і устаткування.

Розроблено три основні напрями боротьби з шумом:

1. Зниження рівня шуму у джерелі виникнення, застосування раціональних конструкцій, нових матеріалів і прогресивних технологічних процесів.

  1. Зменшення шуму на шляху поширення від джерела до робочого місця (звукоізоляція устаткування за допомогою глушників, резонаторів, кожухів, огороджувальних конструкцій, оздоблення стін, стелі, підлоги тощо).

  2. Організаційні та лікувально-профілактичні заходи, використання засобів індивідуального захисту, вдосконалення засобів медичної профілактики і обслуговування.

Технологічні заходи щодо зниження рівня шуму у джерелі утворення розробляються проектними організаціями на всіх стадіях проектування (до встановлення устаткування) відповідно до діючих гігієнічних норм, які враховують характеристики і характер розміщення машин і устаткування, вимоги до методів розрахунку характеристик шуму у процесі проектування, заходи щодо звуковбираючих конструкцій і екранів, обмеження шуму вентиляційних систем.

Велике значення має обмеження параметрів характеристик шуму від устаткування у процесі конструювання нових зразків машин. У стандартах і технічних умовах на машини встановлюються граничні значення показників шуму, які вказані у паспорті на машину, посібнику (інструкції) по експлуатації або іншій супровідній документації (технічні заходи)

Якщо ефективність зниження шуму технічними і технологічними засобами недостатня, слід зменшити шум на шляху його поширення методом ізоляції джерела і вбирання коливань, застосовуючи звуковбирні та звукоізолюючі конструкції і матеріали. Найбільш ефективною є повна або часткова ізоляція джерела збудження коливань від людини-оператора за допомогою дистанційного керування, обладнання звукоізолюючих кабін спостереження або повна автоматизація виробничих процесів

Широко використовуються планувальні заходи — ізоляція шумних цехів від більш «тихих» приміщень, а також збільшення відстані між ними, розташування шумних цехів з підвітряного боку і торцем відносно фасаду. Зелені насадження навколо шумних цехів і шумозахисна зона також сприяють вбиранню шуму.

У виробничих умовах поряд із звукоізоляцією широко застосовують засоби звуковбирання. Для вбирання шуму приміщення цехів малого об'єму (400—500 м3) оздоблюють пористими матеріалами.

Якщо не вдається забезпечити виконання вимог технічного характеру, важливе значення мають організаційно-профілактичні заходи - застосування індивідуальних засобів захисту органів слуху.

Засоби індивідуального захисту від шуму (протишуми) використовують у тих випадках, коли технічні засоби не забезпечують його зниження до безпечних величин. Вибір типу протишуму визначається рівнем і спектром шуму. Застосовують десятки варіантів вкладишів (втулки, тампони тощо), навушники і шоломи для ізоляції зовнішнього слухового ходу від шуму різного спектрального складу.

Заходи медичної профілактики. Для профілактики професійних захворювань працюючі в умовах шуму проходять попередній медичний огляд з урахуванням протипоказань до прийому на роботу і періодичні медичні огляди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]