Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття з фізкультури.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
274.43 Кб
Скачать

6. Раціональне використання фізкультурного обладнання

Різноманітне фізкультурне обладнання та спортивний інвентар є складовою частиною загального предметно-ігрового середовища дошкільного навчального закладу. У процесі оптимізації РА дітей правильний підбір і раціональне використання обладнання спри­яють розвиткові рухової сфери дітей, дозволяють більш повно за­довольнити рухові потреби кожної дитини, сприяють формуванню базових умінь і навичок, підвищенню функціональних можливос­тей дитячого організму, розвиткові рухових якостей і здібностей, вихованню інтересу до різних видів занять із фізичної культури. Поряд із цим розв'язуються завдання, спрямовані на зміцнення здоров'я та гармонійний розвиток дітей, на виховання моральних і вольових якостей, на розвиток багатьох психічних процесі і властивостей особистості.

Предмети фізкультурного та спортивно-ігрового обладнання в дошкільному закладі слід підбирати з урахуванням вікових особливостей дітей. Різноманітне обладнання необхідне для ос­нащення фізкультурних, фізкультурно-музичних, тренажерних залів, басейнів, фізкультурних і групових майданчиків на ділян­ках дошкільного закладу. Потрібно подбати також про придбання обладнання для спеціалізованих кабінетів, призначених для ліку^ вально-профілактичної та фізкультурно-оздоровчої роботи. Радимо придбати також вимірювальні прилади, які потрібні для проведен­ня діагностики фізичної підготовленості, комплексної оцінки РА, визначення фізичного навантаження та функціонального стану організму дитини.

Раціональний підбір фізкультурного й спортивно-ігрового об­ладнання допоможе забезпечити реалізацію змісту найрізноманіт­ніших видів занять із фізичної культури.

Не менш важливо мати необхідний набір обладнання для оптимального забезпечення організованої та самостійної рухової діяльності дітей. Наявність різних видів обладнання й інвентарю дозволить якомога раціональніше застосовувати їх на заняттях різного типу, створювати різноманітні варіанти вправ для ранко­вої гімнастики, рухової розминки, гімнастики після денного сну, рухливих ігор, смуг перешкод тощо.

Зараз існує дуже багато різноманітного фізкультурного й ігро­вого обладнання для дитячих садків. Радимо вибірково купувати окремі предмети або комплекти обладнання, з огляду на наявні приміщення та умови. Нижче наведено опис деяких видів облад­нання та варіанти їх використання.

Гімнастична стінка

Гімнастичну стінку доцільно купувати з додатковим інвента­рем: драбинка із зачіпками, дошки, мотузяна драбинка, гірка-схил. Це обладнання потрібне при навчанні дітей різних видів лазіння, при проведенні вправ загальнорозвиваючої дії, для формування правильної постави. Старші дошкільники при виконанні вправ на гімнастичній стінці вчаться залазити ц злазити змінним кроком, не пропускаючи поперечин. Гімнастична стінка може бути вико­ристана також під час проведення рухливих ігор та ігрових вправ («Ловіння мавп», «Переліт птахів», «Дістань прапорець», «Не за­мочи ніг», «Пожежники на навчанні», «Хто вище?» тощо).

Вправи на формування правильної постави

1. Стати біля гімнастичної стінки в правильну стійку (правиль­на постава) — потилиця, лопатки, крижі, литкові м'язи та п'ятки повинні торкатися гімнастичної стінки. Після цього

; відійти на один крок від стінки, зберігаючи при цьому пра­вильну поставу.

2. Стати біля гімнастичної стінки в правильну стійку, потім відійти на один крок від стінки, зберігаючи при цьому пра­вильну поставу, виконати кілька довільних рухів (можна з улюбленим інвентарем). За сигналом вихователя знову по­вернутися у вихідне положення.

3. Стати біля гімнастичної стінки (спиною до неї) в правиль­ну стійку, потім послідовно розслабляти м'язи плечового пояса, після чого повернутися у вихідне положення.

4. Стоячи біля стінки (таз, лопатки, потилиця торкаються стінки, ноги — на відстані 20 см від стійки), не міняючи положення тіла, робити рухи руками: в сторони, вгору, в сторони, вниз.

5. Стоячи біля, стінки в основній стійці (носки разом), піднятися на носки й постояти в цьому положенні 1—2 секунди.

6. Стати біля стінки в основну стійку (носки разом), відійти на носочках на 1—2 кроки від гімнастичної стінки, знову повернутися у вихідне положення.

7. Стоячи біля стінки, виконати напівприсідання, зберігаючи рівновагу.

Гімнастична дошка

У поєднанні з гімнастичною стінкою застосовують гімнастичну дошку (довжина — 2—3 м, ширина — 20 см). її встановлюють горизонтально до підлоги на висоті 30—-35 см або похило, при­кріпивши верхній кінець до рейки гімнастичної стінки. У такому поєднанні інвентар може бути використаний при виконанні різ­них вправ: залізання на гімнастичну стінку та збігання вниз по похилій дошці, підйом по дошці, перехід на поперечину стінки та злізання з неї.

Гімнастична лава

Уздовж одного боку фізкультурної зали можна розташувати кілька (2—3) гімнастичні лави (завдовжки по 2—2,5 м). Цей інвен­тар призначений для вправ на рівновагу та розвиток координації: стояння на носках, на одній нозі, із заплющеними очима; ходьба прямо, боком, на носках, з переступанням через різні предмети; пролізання крізь обруч, прикріплений над лавою; зустрічна ходь­ба; ходьба з присіданням на одній нозі та з поворотами; ходьба по вузькому боці гімнастичної лави прямо й боком. На гімнастичній лаві можна проводити й такі вправи: повзання навкарачки, підповзанння на спині, підтягуючись руками та відштовхуючись но­гами. Лаву можна також використовувати для вправ зі стрибками: стрибнути в обруч і перестрибнути через лаву. Сидячи на лаві або біля неї, можна виконувати різні загальнорозвиваючі вправи.

Затальнорозвиваючі вправи з гімнастичною лавою

1. Вихідне положення: сісти на лаву верхи, руки вздовж тулу­ба. Руки в сторони, вгору, подивитися на них — вдих. Руки в сторони, вниз — видих.

2. Вихідне положення те саме, але руки тримати за головою. Випростати руки вгору й подивитися на них. Повернути тулуб праворуч, руки в сторони, долонями вгору. Поворот тулуба ліворуч, руки вгору. Повернутися у вихідне положення

3. Вихідне положення: сидячи на лаві, ноги разом прямі, ру­ками триматися за край лави позаду. Підтягнути ноги до грудей, руками обхопити коліна, голову нахилити до ніг. Ноги' випрямити, гарненько відтягнувши носки, руками взятися за лаву та підняти голову.

4. Тїихідне положення те саме, але руки тримати за головою. Нахилитися вперед до ніг, руками торкнутися носків ніг. Випрямитися,, руки за голову,

5. Вихідне положення: стоячи на лаві, ноги разом, стопи па­ралельно, руки опущені вниз. Присісти, руки відвести на­зад і зістрибнути з лави на підлогу, руки вперед. Підійти до лави й повернутися у вихідне положення.

Старші дошкільники, використовуючи лаву, можуть викону­вати різні рухові завдання: йдучи по лаві, пролізти в обруч, при­сісти На одній нозі; пройти з гумовим кільцем на голові по всій її довжині. Гімнастична лава потрібна для визначення та розвитку гнучкості дітей. Дитина, стоячи на гімнастичній лаві, за вказів­кою вихователя нахиляється вниз і, намагаючись не згинати колін, пробує дістати предмет (який лежить на підлозі перед дитиною), при цьому вона максимально прогинається.

Гімнастична колода

На фізкультурному майданчику бажано мати різної висоти ко­лоди, їх можна використовувати для загальнорозвиваючих вправ й основних рухів. Наприклад, ходьба боком по колоді, прямо при­ставними та Звичайними кроками, на носках, навкарачки з пово­ротами. Старші дошкільники можуть зістрибувати з кінця колоди, але для цього потрібно мати яму з піском.

Дуги різних розмірів

Дуги різних розмірів (висота 40, 56 і 60 см) можна викорис­товувати для різноманітних підлізань (на долонях і стопах, на до­лонях і колінах тощо), для прокочування м'ячів й інших вправ. Із кількох дуг можна зробити тунель. Діти з великою охотою та інтересом будують тунель із різнокольорових модулів, а потім із задоволенням граються.

Стояки для стрибків

Для стрибків у висоту необхідно мати стояки з регульованою планкою, яку можна встановлювати на висоту 40—70 см. Стрибки у висоту з місця та з розбігу — ефективна вправа для розвитку в дітей швидкісно-силових якостей,

Фізкультурний пересувний куточок

Для проведення ігрових вправ, спрямованих на розвиток ува­ги, координації рухів, швидкості реакції та спритності, бажано мати фізкультурний пересувний куточок, у якому розміщають дрібний інвентар: гумові кільця різних кольорів, плоскі обручі різних кольорів та розмірів, мішечки з піском, гімнастичні пали­ці, мотузки, стрічки, булави, геометричні фігури.

Модулі

Корисно мати також набір різноколірних модулів: квадратні та прямокутні цеглинки, куби різної висоти різнобарвні великі та малі конуси, валики плоскі й округлої форми (діаметром ЗО, 40 і 55 см), напівкола, кола. Такі модулі можна використовувати для побудови різних варіантів смуг перешкод, де діти зможуть викону­вати завдання, спрямовані на розвиток певних фізичних якостей і рухових здібностей. Так, дітям з високою РА, які мають гар­ну фізичну підготовку, радимо давати більш складний комплекс вправ, спрямованих на розвиток їхніх функціональних можли­востей, витривалості. Наприклад, ходьба по цеглинках з пересту­панням та перестрибуванням; застрибування з розбігу на куби та зістрибування з них (висота кубів — 30—40 см); біг із середньою швидкістю з оббіганням різнобарвних конусів (великих розмірів) і перестрибування через малі конуси; повзання навкарачки по плос­ких валиках; катання назад, лежачи животом на валику округлої форми (підтягуючись руками й відштовхуючись ногами) тощо.

Гімнастичні м'ячі

З метою корекції порушень опорно-рухового апарату та розвит­ку координаційних здібностей, витривалості варто використовува­ти гімнастичні м'ячі розміром 45, 50, 55 см. Проведення вправ на великих м'ячах має ряд особливостей.

• Важливо дати дитині ознайомитися з новим для неї інвен­тарем, щоб вона могла почуватися безпечно. Для цього слід дозволити дітям самостійно пограти з м'ячем.

? Заняття на великих м'ячах варто проводити з невеликою підгрупою дітей (7—10 чоловік).

• Важливо навчити дітей правильно сідати на м'яч й утримува­ти рівновагу, сидячи на ньому. Це краще робити індивідуально з кожною дитиною, страхуючи її, стоячи збоку або позаду.

• Тривалість стрибків на м'ячі слід поступово збільшувати від 2 до 6 хвилин, що пов'язано з великим фізичним наванта­женням на дрібні м'язи спини.

• Усі вправи на м'ячах краще виконувати в ігровій формі, на­приклад, «конячка», «дзиґа», «годинничок», «рибка» тощо (опис вправ див. нижче). Темп виконання спочатку повіль­ний, а потім середній і швидкий.

• На заняттях з фізичної культури замість загальнорозвиваючих вправ можна використовувати комплекс вправ на ве­ликих м'ячах. Тривалість комплексу — 7—10 хвилин. Його починають невеликою розминкою (різні види ходьби, біг навколо свого м'яча), а закінчують дихальними вправами.

Вправи на великих гімнастичних м'ячах

Під час виконання вправ на великих гімнастичних м'ячах важливо звернути увагу на правильну посадку дітей. Дитина має сидіти посередині, у центрі м'яча, спина пряма, голова ледь-ледь піднята, погляд спрямований уперед, руки на поясі, ноги впира­ються в підлогу всією стопою, стопи паралельні або злегка розве­дені в сторони, гомілка ноги не торкається м'яча, між гомілкою та стегном має бути прямий кут.

Після того як діти навчаться правильно сидіти на великих м'ячах, можна починати виконувати вправи. Ми пропонуємо кіль­ка вправ на гімнастичних м'ячах.

1. «Пружинка» — дитина, сидячи на м'ячі, робить пружні рухи.

2. «Конячки» — дитина, сидячи на м'ячі з випростаними ру­ками, робить пружні рухи та цокає язиком.

3. «Бокс» — імітація рухів рук під час боксу.

4. «Оплески» — оплески руками над головою, спочатку в повільному темпі, потім у швидкому.

5. «Виляємо хвостиком» — руки зігнуті в ліктях, ледь-ледь відведені в сторони, пальці стиснені в кулаки. Обертальні рухи тазом з боку на бік («виляємо хвостиком»).

6. «Дзиґа» — переступаючи ногами, дитина повертається нав­коло своєї осі поперемінно то в один, то в інший бік.

7. «Павук» — вихідне положення: лежачи на м'язі на животі, руки й ноги прямі, розставлені в сторони. Розгойдування вперед-назад, без відриву рук і ніг від підлоги, голова при цьому рухається вниз. Можливі варіанти: голова піднята, почерговий відрив ніг від підлоги (нога зігнута в коліні, пальці ніг відтягнуті вгору); відрив обох ніг та розгойду­вання тільки за допомогою рук.

8. «Годинничок» — нахили голови то в один, то в інший бік

9. «Рибка» — лежачи на м'ячі на животі, дитина робить упор розведеними ногами та руками об підлогу, при цьому голова опущена вниз, потім руки та голова одночасно піднімаються.

Комплекти інвентарю для спортивних ігор

Для організації ігор з елементами спорту необхідні комплекти інвентарю: волейбольна сітка та м'ячі, баскетбольна сітка та м'ячі, футбольні ворота, ключки із шайбою для хокею, ракетки та м'ячі для гри в міні-теніс, ракетки та волани для гри в бадмінтон.

М'ячі для різних цілей

Можна використовувати різні м'ячі: для дихальних вправ, для розвитку спритності та силових якостей (м'ячі вагою 0,5 і 1 кг), для метання в ціль, для метання на дальність, для профілакти­ки плоскостопості, для стрибків угору (м'яч на гумці), для різних ігор та ігрових вправ.

Пам'ятка для вихователя з фізичної культури

Для забезпечення оптимальної РА дітей на занятті з фізичної культури необхідно:

1) Визначити обсяг фізичного навантаження для дітей цьо­го віку та розподілити його з урахуванням стану їхнього здоров'я й рівня фізичної підготовленості.

2) Передбачити достатню площу, раціональне розміщення фіз­культурного обладнання й інвентарю, санітарно-гігієнічні

' вимоги, стежити за наявністю відповідного одягу та взуття.

3) Продумати завдання та програмний зміст Згідно з основ­ними принципами навчання й виховання; ясно, лаконічно пояснювати завдання, чітко показувати вправи.

4) Продумати музичний супровід, який має відповідати ру­хам, та створювати позитивний емоційний настрій у дітей.

5) Використовувати різні способи організації дітей: фронтальний, груповий, індивідуальний, потоковий, змінний, колове тренування.

6) Під час виконання комплексу вправ загальнорозвиваючої дії особливу увагу звертати на поставу дітей та їхнє дихан­ня; передбачати назву вправ, зміну вихідних положень для кожної вправи, різноманітне використання методів (показ вихователем або дитиною, словесне пояснення тощо), рит­мічний супровід (музика, звук, рахунок, слово, вільний темп).

7) Прагнути здійснювати диференційований підхід у ході ви­конання основних видів рухів і в ігрових вправах.

8) При вивченні складного матеріалу варто надати цілісне уявлення про весь руховий акт і виконання вправи загалом.

При цьому необхідний чіткий-показ у певному темпі. Далі важливо відпрацювати техніку виконання кожного елемен­та руху й розвивати в дітей почуття самоконтролю своєї рухової активності. 9) 3 метою закріплення й удосконалення набутих рухових на­вичок і вмінь надавати дітям можливість самостійно відтво­рювати вправи.

10) Звертати особливу увагу на створення високої варіативності педагогічних умов, що сприяє більш ефективній реалізації рухової активності дітей (за рахунок новизни вправ, додан­ня нового інвентарю та предметів, поступового ускладнення рухових завдань).

11) Активізувати розумову діяльність кожної дитини. Для цьо­го варто використовувати просторову термінологію, надава­ти, можливість дитині самостійно вибрати спосіб виконан­ня дій, ставити допоміжні запитання, створювати пошукові ситуації тощо.

12) Створювати спеціальні ситуації для прояву вольових якос­тей дитини, рішучості, сміливості, спритності.

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]