Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінанси програма 2012 КГА.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
443.9 Кб
Скачать

Тема 2. Фінансова політика і фінансовий механізм

Фінансова політика – складник економічної і соціальної політики держави. Взаємозв’язок фінансів і фінансової політики.

Основні напрямки фінансової політики, її завдання. Стратегія і тактика фінансової політики. Фінансова політика України на сучасному етапі.

Фінансовий механізм як сукупність форм і методів організації фінансових відносин. Взаємодія фінансового механізму з господарським механізмом і фінансовою політикою. Складові елементи фінансового механізму.

Фінансове планування: сутність, методи, завдання. Система фінан­сових планів, їх характеристика. Зведений фінансовий баланс держави. Основні зміни у фінансовому плануванні при переході до ринку.

Управління фінансами. Об’єкти і суб’єкти управління. Функції вищих законодавчих і виконавчих органів державної влади та управління із загального управління фінансами.

Права та обов’язки Міністерства фінансів, Головної державної податкової адміністрації та їх структурних підрозділів у регіонах з оперативного управління фінансами. Управління фінансами на рівні міністерств, відомств, підприємств та організацій. Автоматизовані системи управління фінансами.

Фінансовий контроль. Сутність фінансового контролю, його значення. Види, форми і методи фінансового контролю. Фінансовий аудит як незалежний фінансовий контроль. Становлення і розвиток аудиторського контролю. Суб’єкти фінансового контролю в Україні. Шляхи підвищення дієвості фінансового контролю.

Правове регулювання фінансових відносин. Фінансове право. Розвиток фінансового законодавства в Україні.

Тема 3. Фінанси підприємств

Сутність фінансів підприємств, їх функції та основи організації. Грошові надходження підприємств, їх склад, економічна характеристика і класифікація. Власні та залучені кошти підприємств.

Виручка від реалізації продукції, робіт і послуг, її розподіл.

Фонд відшкодування. Валовий дохід. Фонд оплати праці. Балансо­вий і чистий прибуток. Економічний зміст прибутку. Розподіл при­бутку. Фонди грошових коштів, що формуються за рахунок прибутку.

Особливості фінансових відносин на підприємствах різних форм власності й господарювання. Приватизація державних підприємств та її фінансові аспекти. Оцінка майна об’єктів, що підлягають приватизації.

Фінансові джерела приватизації. Розподіл і використання коштів, отриманих від приватизації.

Тема 4. Кредит. Кредитна система

Необхідність і суть кредитних відносин. Два методи перерозподілу коштів у процесі відтворення, їхні відмінності та сфери застосування. Особливості прояву кредиту в різних галузях народного господарства.

Економічна суть кредиту як форм руху вартості. Принципи і функції кредиту. Позичковий капітал і кредит. Зв’язок кредиту з іншими економічними категоріями. Об’єкти і суб’єкти кредитних відносин.

Еволюція кредиту в процесі розвитку суспільного виробництва. Умови кредитування. Кредитний ринок. Основні ознаки і складові елементи кредитної системи. Форми і види кредиту, їх переваги і недоліки. Критерії класифікації кредиту. Характеристика окремих видів кредиту: банківського державного комерційного, міжнародного, споживчого. Сучасний банківський кредит як переважаючий вид кредиту. Принципи банківського кредитування.

Процент за кредит. Суть проценту, його види, економічні межі руху та фактори зміни ставки проценту. Процент в умовах інфляції. Економічні межі кредиту, їх суть, причини виникнення й наслідки їх ігнорування. Кредитні відносини та інфляція.

Розвиток кредитних відносин у перехідній економіці України. Відновлення комерційного кредиту та фактори, що гальмують його розвиток. Еволюція державного та споживчого кредиту в Україні.