Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
З’ясовано механізм вибору електоратом лідера, і...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Розділ 2 політико-культурологічні основи формування іміджу політичного лідера

2.1. Політична культура суспільства та імідж політичного лідера: діалектика етико-орієнтаційної легітимації

Розглядаючи особливості формування іміджу політика, слід відзначити значний вплив на цей процес політичної культури, яку прагнуть формувати і контролювати різні політичні сили. Безперечно, політична культура українських громадян — це та загальна основа, яка дозволяє формувати різноманітні варіанти іміджу політичного лідера.

У ході досліджень українськими вченими було виділено чотири системотворчі ознаки ментальності українського народу, які з необхідністю слід враховувати при формуванні іміджу політичного лідера:

1. Інтровертивність вищих психічних функцій у сприйнятті дійс­ності, що виявляється у зосередженості особи на фактах і пробле­мах внутрішнього, особистісно-індивідуального світу.

2. Кордоцентричність, що проявляється у сентименталізмі, чутли­вості, любові до природи, яскраво відображених у пісенному фоль­клорі.

3. Анархічний індивідуалізм, партикулярне прагнення до особис­тої свободи, без належного прагнення до державності, коли бракує ясних цілей, дисциплінованості й організованості.

4. Перевага емоційного, чуттєвого над волею та інтелектом. Уя­влення про успіх, благо, про можливості людської особистості в ук­раїнській думці не розвинуті, примітивні, якоюсь мірою інфантиль­ні.

Які ж саме політичні цінності сьогодення слід враховувати при формуванні уявлення про політичного лідера? Які риси доцільно створювати в іміджі політика, що відповідають ціннісним орієнтаціям більшості українських громадян?

На основі дослідження джерел та спостереження за розвитком України в умовах незалежності визначають схему, на основі якої утворюється така система цінностей: 1) домінуючі ідеї-цінності, до яких ми відносяться: свобода, справедливість, політична стабільність, громадянське суспільство; 2) розвиваючі цінності, якими вважаються: законність; політична лояльність; толерантність, схильність до компромісів; відповідальність; свідоме, неупереджене ставлення до змін; ефективна участь у політичному житті; безпека; рівність; політичний суверенітет; патріотизм; політичний плюралізм; легітимність; постматеріалізм [12; 13], що в різному ступені позначається на іміджі політичного лідера.

Розділ 3 механізми практичної реалізації іміджу політичного лідера в україні

3.1. Соціальні технології формування оптимального іміджу політичного лідера

Сьогодні наукова література пропонує досить багато політичних технологій, які вимагають значних фінансових ресурсів від лідера, що теоретично повинні були б забезпечити його перемогу на виборах. Але, ми часто спостерігаємо таку ситуацію в українському політикумі, коли навіть при наявності значних фінансових, адміністративних та інших ресурсів політичний діяч не отримує бажану кількість голосів виборців. Тобто, все це є необхідною, але не визначальною умовою перемоги на виборах. Розв’язує цю проблему в кінцевому випадку вірно сформований імідж політика. Тому розглянемо, в чому полягає специфіка побудови оптимального іміджу політика і які методики є адекватними з точки зору вибору українських громадян, враховуючи певний рівень їх політичної культури і політичної свідомості.

Зауважимо, що під оптимальним іміджем ми маємо на увазі певне поєднання таких його видів, як дзеркальний, реальний та бажаний, про які йшла мова в першому розділі. Оптимальний імідж політика, на наш погляд, є синтезуючим, і містить два основних компоненти: перший — риси, які забезпечують його основу і які, одночасно, відповідають докорінним вимогам виборців. Друге — максимальний збіг іміджоутворюючих рис із сутністю конкретного політичного лідера, яких реально можна досягнути. Насправді, виборець не обирає оптимальний імідж, оскільки його реальне наповнення може знати тільки, з одного боку, сам лідер і, з іншого, політичні технологи, іміджмейкери, які працюють на політика. На нашу думку, взагалі, оптимальний імідж може мати як позитивне наповнення, містити гуманістичний аспект, так і негативне. Завданням сучасних іміджмейкерів, політологів повинен бути гуманістично оптимальний імідж, коли задекларовані наміри політика реалізуються в його подальшій діяльності.

Звичайно, такий імідж включає імідж-артефакт, оскільки існуюча політична практика підказує, що саме такий образ намагаються нав’язати суспільній свідомості. Підтвердження цього ми бачимо в існуючий політичній дійсності. Щодо імідж-форс-мажору, який складається ситуативно, то він безпосередньо відповідає тим політикам, які підпадають під класичну типологію політичного лідерства: лідер-пожежник, лідер-харизматик, лідер-популіст, лідер-плутократ тощо.