Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Козлова - ВКП.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
534.52 Кб
Скачать

137

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Вінницький торговельно-економічний інститут

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи

ВИПУСКНИЙ КВАЛІФІКАЦІЙНИЙ ПРОЕКТ (РОБОТА)

на тему:

«Соціально-економічні умови формування образа Києва як унікального туристського, культурного і ділового центру»

Здобувача вищої освіти

2 курсу, групи Т – 21 д (м)

спеціальності 8.14010301

«Туризмознавство»

(туристична діяльність)

___________________

підпис здобувача

Козлової Марії Віталіївни

Науковий керівник

кандидат економічних наук

доцент

___________________

підпис керівника

Мазуркевич Ірина Олександрівна

Керівник

освітньо-професійної програми

доктор економічних наук

професор

___________________ підпис керівника

Левицька Інна

Ванадіївна

Вінниця 2016

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. КИЇВ - ЦЕНТР ТУРИЗМУ ТА ЄВРОПЕЙСЬКА СТОЛИЦЯ УКРАЇНИ………………………………………………………………………….9

1.1. Умови та шляхи формування іміджу Києва, як європейського культурно-історичного центру………………………………………………………………9

1.2. Діловий туризм як основа формування ділового центру великого міста України…………………………………………………………………………..21

1.3. Проблеми розвитку внутрішнього туризму в Україні…………………30

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ ТУРИСТИЧНОГО МІСТА КИЄВА, ЯК ЦЕНТРА ПІЗНАВАЛЬНОГО, ДІЛОВОГО, НАУКОВОГО ТА ІНШИХ ТИПІВ ТУРИЗМУ……………………………………………………………...38

2.1. Комплексний аналіз кон'юнктури ринку туристичних послуг

м. Києва………………………………………………………………………......38

2.2. Економічна оцінка прийому та обслуговування туристів у м.Києві…...59

2.3. SWOT – аналіз розвитку туризму м.Києва…………………………..……76

РОЗДІЛ 3. СТРАТЕГІЯ ТА ЦІЛІ РОЗВИТКУ ОБРАЗУ КИЄВА ЯК ЕВРОПЕЙСЬКОГО МІСТА……………………………………….……………79

3.1.Напрями маркетингової кампанії з просування м. Києва як центра пізнавального, ділового, наукового, спортивного та інших типів туризму..79

3.2. Оптимізація комунікаційних заходів щодо просування м. Києва як центра пізнавального, ділового, наукового, спортивного та інших видів туризму…………………………………………………………………………..93

3.3. Розробка проектної трансформаціі сфери туризму м.Києва………….102

3.4. Обгрунтування та прогнозування розвитку туризму м.Києва на перспективу………………………………………………………………..……118

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ……………………………………………….127

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………….133

ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність дослідження. Перехід до ринкових відносин викликав глибокі перетворення в сфері туризму В результаті скасована централізована система управління туризмом, державна фінансова підтримка розвитку регіональних туристських центрів, порушені основи взаємодії різних регіонів у створенні і просуванні на споживчий ринок туристського продукту. Разом з тим кожен регіон володіє значними туристськими ресурсами, унікальність та істотна привабливість яких створює передумови для формування внутрішньорегіонального і міжрегіонального туристського продукту Різноманіття природних, кліматичних, ресурсних, історичних умов, що сприяють формуванню туристського продукту, стали основою для створення нових рекреаційних зон туристичного призначення. Однак вирішення всіх питань, пов’язаних з відкриттям нових туристичних комплексів, є досить складним процесом, незабезпеченим ні концептуально, ні стратегічно, ні програмно.

Усе це визначає необхідність створення соціально-економічного моніторингу сфери туризму, єдиного інформаційного простору, скоординованої державної та регіональної політики з розвитку сфери туризму, організаційно-правового забезпечення реалізації туристських процесів, економіко-фінансової стратегії розвитку регіонального туризму.

В даний час туризм - одна з наймогутніших галузей що, динамічно розвивається, високоприбуткова галузь світової економіки, виступає в числі найважливіших факторів соціально-культурного розвитку територій. Це сприяє підвищенню рівня і якості життя населення. Розвиток туризму, що виявляється в його багатогалузевому характері і тісній факторній взаємозалежності практично з усіма сферами життєдіяльності, дозволяє використовувати туризм як діючий інструмент стимулювання соціально-економічного росту на національному і місцевому рівнях. Державною програмою розвитку туризму на 2015-2025 роки визначено стратегію розвитку галузі, обґрунтовано основні напрями розвитку туризму, серед яких: підвищення ефективності використання рекреаційних ресурсів та об’єктів культурної спадщини. Виходячи із стратегічних завдань розвитку галузі, актуальною і практично значущою проблемою є теоретичне осмислення стратегії розвитку рекреаційних зон туристського призначення. Вивчення можливих стратегій створення нових місць туристичного призначення на сьогодення є однією з найактуальніших проблем в галузі туризму.

В останні роки вітчизняними та зарубіжними вченими в цьому напрямку проведений цілий ряд досліджень. Серед науковців, що займаються дослідженнями з даної проблеми можна відзначити: Блохін Ю.І., Богданов Ю.В., Волков B.C. які розробили принципи розвитку сфери туризму в ринковій економіці; вчені Біржаков М.Б., Дрогов І.А., Марінін М.М. - запропонували оригінальні технології розвитку автотурів, дитячо-юнацького туризму, виїзного туризму; науковці Галенська О.М., Корнєєв С.Є., Тайнович Н.В. - розвили уявлення про механізми регуляції організаційно-правових відносин у сфері туризму; дослідники Карлова Г. А., Казанкіна Т.В., Потьомкін В.К., Яковлева Н.В. - сформулювали основи формування ринкової стратегії туристського обслуговування населення; учені Балабанів А.І., Гуденкр Н.Б., Шагінов Ю. А., Файбусович Є.Л. - запропонували систему заходів для інвестування сфери туризму і формування цінової політики.

Метою випускного кваліфікаційного проекту є дослідження соціально-економічних умов формування образа Києва, як унікального туристського, культурного і ділового центру, дослідження його економічних показників, та розробка перспективи розвитку, як європейського міста.

Для досягнення поставленої мети були поставлені наступні задачі:

  • досліджено умови формування іміджу Києва, як європейського культурно-історичного центру;

  • обґрунтовано перспективу розвитку ділового туризму;

  • здійснено комплексний аналіз кон'юктури ринку туристичних послуг міста Києва;

  • на основі здійсненого аналізу дано економічну оцінку прийому та обслуговування туристів у м.Києві;

  • проаналізувати напрями проведення маркетингової компанії з прозування м.Києва як центра різних типів туризму;

  • розроблено проектну трансформацію сфери туризму на основі прогнозованих показників;

Об’єктом дослідження обрано м.Києв та саме розвиток туристичної індустрії, яка є основою формування образа міста, як унікального туристського, культурного і ділового центру

Предмет дослідження – програми розвитку м.Києва фактичні та прогнозовані економічні показники.

Для досягнення поставленої мети було використано сукупність методів і прийомів наукового пізнання. Серед загальнонаукових методів пізнання необхідно виділити абстрактно-теоретичний, історичний, діалектичний, індукції та дедукції, аналізу й синтезу, що були використанні при визначенні та узагальненні теоретико-методологічних та відпрацювання практичних рекомендацій щодо формування іміджу м.Києва, як європейської столиці.

Метод логічного узагальнення застосовано для теоретичного обґрунтування основних підходів до визначення ключових понять випускового кваліфікаційного проекту. Інформаційну базу дослідження склали теоретична та практична інформація, статистичні дані, опубліковані у наукових роботах вітчизняних та зарубіжних вчених, науково-практичних конференціях, періодичних виданнях, інформаційно-аналітичних бюлетенях.

Фактологічну базу випускного кваліфікаційного проекту становлять статистичні дані, отримані зі спеціалізованої преси, а також матеріали й дані, отримані в результаті опрацьовування діючим програм розвитку м.Києва.

Наукова новизна одержаних результатів. Основні положення випускного кваліфікаційного проекту що визначають наукову новизну полягають у такому:

вперше:

  • розроблено місію Києва, яка полягає у належному виконанні функцій столиці, що створить засади та стане базою для забезпечення розвитку України.

  • обґрунтовано ідеологію розвитку міста - основна мета якої полягає в перетворенні Києва в європейське місто з розвинутою економікою, соціальною сферою, транспортною та інженерною інфраструктурою зі збереженням природного, культурного та історичного надбання.

  • створення регіональної туристичної аналітичної системи (РТАС), головною метою створення такої системи стало б забезпечення всіх рівнів управління туризмом повною та багатоаспектною інформацією щодо ринкових процесів у туристичній сфері регіону, необхідною для підготовки та прийняття управлінських рішень, а також організація доступу й ефективного використання інформаційних ресурсів.

  • запропоновано Міську цільову програму розвитку туризму в місті Києві на 2016-2018 роки та визначення її основних завдань, а саме наше бачення даної Програми полягає в створенні конкурентоздатного київського туристичного продукту, збільшенні туристичних потоків, перетворенні туризму в одну з найбільш прибуткових галузей економіки Києва, що забезпечить значний внесок у соціально-економічний розвиток міста шляхом збільшення дохідної частини бюджету Києва за рахунок податкових та валютних надходжень, припливу інвестицій, збільшення кількості робочих місць, а також створення сприятливих умов для відпочинку та зміцнення здоров'я мешканців і гостей міста за умов збереження і раціонального використання культурно-історичної та природної спадщини Києва.

Апробація результатів дослідження. Основні висновки, положення та наукові результати випускного кваліфікаційного проекту були обговорені на наукових семінарах кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, а також оприлюднені на ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Сучасні тенденції розвитку туризму», яка проходила в м.Миколаїв 16 вересня 2014 по результатам якої опубліковано тези: «Сучасний стан та перспективи розвитку готельного господарства» в Збірнику тез доповідей (Частина І); ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку туризму», яка проходила 24 вересня 2015 року по результатам якої опубліковано тези: «Виставка «1000 років української печатки» як туристичний ресурс міста Києва» Збірник тез доповідей (Частина ІІ).

Структура роботискладається зі вступу, в якому обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено його мету та завдання; трьох розділів, перший з яких присвячений дослідженню м.Києва –центра туризму та європейської столиці України, велику увагу приділено щодо формування іміджу столиці, як ділового центру великого міста, приділено увагу розвитку внутрішнього туризму, як одного із перспективних. У другому розділі випускного кваліфікаційного проекту проведено дослідження кон'юктури ринку туристичних послуг м.Києва, здійснено економічну оцінку прийому та обслуговування туристів у м.Києві в динаміці. Третій розділ включає обґрунтування та розробку рекомендацій щодо формування ефективної стратегії розвитку образу м.Києва, як європейського міста.

Завершують роботу узагальнюючі висновки за результатами дослідження та список використаних джерел.