Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції БО ІІ МКР 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

3. Облік розрахунків по податках і платежах

Податки – це обов‘язкові платежі підприємств та окремих осіб в державний та місцевий бюджети.

Порядок нарахування та сплати загальнодержавних податків регулюються відповідними законами України, рішеннями органів місцевого самоврядування. Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за всіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства та за фінансовими санкціями, що справляється в дохід бюджету призначено рахунок 64 "Розрахунки за податками і платежами". Цей рахунок балансовий, пасивний, призначений для обліку джерел засобів. По Кт р. 64 відображаються нараховані платежі до бюджету, по Дт – належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо. Рахунок 64 має такі субрахунки:

641 – "Розрахунки за податками";

642 – "Розрахунки за обов‘язковими платежами";

643 – "Податкові зобов‘язання";

644 – "Податковий кредит".

На субрахунку 641 "Розрахунки за податками" ведеться облік податків, які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства – ПДВ, податок на прибуток, акцизний збір, прибутковий податок.

4. Облік розрахунків зі страхування

Облік розрахунків по страхуванню ведеться на рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" за зборами на обов‘язкове державне пенсійне страхування, на обов‘язкове соціальне страхування, на обов‘язкове соціальне страхування на випадок безробіття, за страхуванням майна. Цей рахунок – балансовий, пасивний, призначений для обліку джерел засобів. По Кт р. 65 відображаються нараховані зобов‘язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, по Дт – погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві. Р. 65 має такі субрахунки:

651 "За розрахунками із загальнообов'язкового державного соціального страхування"

652 "За соціальним страхуванням"

654 "За індивідуальним страхуванням"

655 "За страхуванням майна"

На субрахунку 651 "За розрахунками із загальнообов'язкового державного соціального страхування" ведеться облік розрахунків за єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо.

На субрахунку 652 "За соціальним страхуванням" ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування України за збором на обов'язкове соціальне страхування.

На субрахунку 654 "За індивідуальним страхуванням" ведеться облік розрахунків зі страховими організаціями по індивідуальному страхуванню персоналу підприємства, за їх письмовими дорученнями, у разі добровільного страхування, з нарахованої їм заробітної плати страхових внесків за договорами та по обов'язковому страхуванню, що встановлюється законодавством.

На субрахунку 655 "За страхуванням майна" ведеться облік розрахунків за страхуванням майна підприємства та майна працівників підприємства. Такі страхові платежі підлягають перерахуванню страховим організаціям.

Аналітичний облік ведеться за кожним видом зборів і відрахувань, по страхувальниках та окремих договорах страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]