Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
темы к экзамену.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
22.67 Кб
Скачать

Тема № 8. Адміністративний процес.

Поняття адміністративного процесу та його зв’язок з адміністративним правом.Принципи адміністративного процесу. Система суб’єктів адміністративного процесу. Структура адміністративного процесу. Правовий статус адміністративних судів в Україні. Громадяни як суб’єкти адміністративного процесу. Органи внутрішніх справ, як суб’єкти адміністративного процесу. Стадії адміністративного процесу. Загальна характеристика адміністративного провадження. Класифікація адміністративно-процесуальних проваджень.

Компетенція та повноваження адміністративних судів в Україні. Реалії формування та діяльності адміністративних судів в Україні. Адміністративний позов в адміністративному судочинстві: поняття та сутність. Співвідношення понять „учасник адміністративного процесу” та „суб’єкт адміністративного процесу”. Відмежування адміністративно-процесуальних норм від кримінально-процесуальних та цивільно-процесуальних.

Тема № 9. Адміністративно-правові режими.

Поняття і види адміністративно-правових режимів. Правова основа встановлення адміністративно-правових режимів. Надзвичайні режими: поняття та різновиди. Державна система запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій. Загальна характеристика режиму державної таємниці. Загальна характеристика надзвичайного стану. Загальна характеристика надзвичайної екологічної ситуації. Загальна характеристика воєнного стану. Гарантії законності в умовах дії надзвичайних режимів. Відшкодування шкоди особам, які постраждали від надзвичайних режимів. Державна політика у сфері державної таємниці.

Порядок захисту населення України від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Удосконалення нормативно-правового забезпечення системи протидії надзвичайним ситуаціям. Сфера управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Тема № 9.1 Адміністративне правопорушення та адміністративна відповідальність

Поняття, принципи та основні риси адміністративної відповідальності. Поняття, ознаки та склад адміністративного правопорушення. Адміністративне стягнення. Особливості адміністративної відповідальності спеціальних суб’єктів.. Особливості адміністративної відповідальності юридичних осіб.

Змістовий модуль 3 Тема № 10. Адміністративно-правові засади управління у сфері економіки.

Зміст державного керівництва у сфері економіки. Система центральних і місцевих органів управління в сфері економіки, їх компетенція. Правове регулювання управління економікою. Державний контроль і нагляд у сфері економіки України в сучасний період. Загальна характеристика управління промисловістю України. Загальна характеристика управління сільським господарством України. Особливості управління та охорона природних ресурсів. Особливості управління зовнішньоекономічною діяльністю. Особливості управління фінансами.

Загальна характеристика світових моделей ринкових економік. Основні напрямки вдосконалення державного регулювання економіки в умовах проведення адміністративної реформи.