Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корпоративні фінанси Заоч. (СК) 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. В чому суть приватного статусу акціонерного товариства?

  2. Який сучасний стан корпоративного управління у Україні?

  3. Які типи приватних товариств в Україні?

  4. Які моделі корпоративного управління найбільш відомі в світовій практиці?

  5. Які відмінності в моделях управління американській німецькій японській?

  6. Чому відбуваються дружні й ворожі злиття та приєднання компаній?

  7. Що означає корпоративне управління?

  8. Чи завжди збігаються інтереси акціонерів та менеджерів?

  9. Які передмови спонукають виникненню АТ?

  10. Чим відрізняються приватні та публічні АТ?

Завдання для вивчення теми

  1. Визначте особливості акціонерної форми господарювання.

  2. З’ясуйте особливості формування статутного фонду акціонерного товариства та його зміни.

  3. Визначте розмір резервного фонду підприємства та вкажіть на його призначення.

  4. Визначте джерела збільшення статутного фонду.

  5. Визначте особливості злиття товариств, приєднання АТ поділ товариства виокремлення товариства перетворення АТ, ліквідація АТ.

Основна література: [2,16,17,18,19,20,21,22]

Допоміжна література: [45,46,49]

Тема 2. Фінансова політика корпорації. Інформаційна база управління фінансами корпорації

Мета:

засвоєння, закріплення, поглиблення та систематизація знань з формування фінансових відносин в процесі створення, функціонування, реорганізації та ліквідації акціонерних товариств. Формування інформаційної бази АТ та управління їх фінансами.

План вивчення теми

1. Основні ланки фінансової політики корпорації, АТ.

2. Стратегічні задачі фінансової політики.

3. Фінансова стратегія: сутність і складові елементи.

4. Напрями фінансової тактики корпорації.

Методичні рекомендації

Політика (від грец. politika – державна діяльність) – цілі, завдання, що їх ставлять суспільні класи в боротьбі за свої інтереси, методи і засоби досягнення цих цілей і завдань, а також діяльність органів державної влади й державного управління, яка відображає суспільний лад і економічну структуру країни. По суті політика є виразом економіки як в середині країни так і на міжнародній арені. Її прояв відображається в фінансах.

Фінанси (франц. finance від лат. finantia - платіж) – система грошових відносин тієї чи іншої держави. Фінанси державні – це сукупність усіх коштів, що є в розпорядженні держави; соціально-економічна суть фінансів зумовлюється характером економічного ладу суспільства та його політичної побудови (держави).

Враховуючи тлумачення цієї термінології кожне акціонерне товариство у відповідності з фінансовою політикою держави будує власну фінансову політику, що вказує на систему його грошових відносин з державними органами, засновниками, акціонерами, кредиторами, банками, недержавними фінансовими посередниками, дочірними підприємствами та іншими юридичними і фізичними особами.

Фінансова політики АТ передбачає дотримання прав акціонерів (отримання дивідендів) та зростання капіталу АТ. Основні положення фінансової політики висвітлюються в статтях Закону “Про акціонерні товариства”. Вищим органом АТ є загальні збори акціонерів, що вирішують питання стратегії і тактики розвитку АТ (стаття 32-50 Закону України “Про акціонерні товариства”). Обрана наглядова рада акціонерного товариства здійснює захист прав акціонерів товариства і контролює та регулює діяльність виконавчого органу (ст. 51-57 Закону). Виконавчий орган акціонерного товариства здійснює управління поточною діяльністю товариства (ст. 58-64 Закону). Посадові особи виконавчого органу повинні діяти в інтересах товариства, дотримуватись вимог законодавства, положень статуту і інших документів. Вони несуть відповідальність за збитки, завдані товариству своїми діями (бездіяльністю), згідно із законом (ст. 63 Закону).

Оцінка діяльності і перевірка фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства здійснюється ревізійною комісією, що передбачено статтями 73-78 Закону.

Ефективність роботи АТ залежить від правильності обраної фінансової політики, напрямку її тактики та внутрішнього і зовнішнього контролю за її дотриманням.