Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya Reklami (программа)1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
192.51 Кб
Скачать

Тема 4. Новий етап рекламної діяльності в Західній Європі і північноамериканських колоніях

4.1. Тиражування інформації в Західній Європі.

Друкований летючий листок як жанр комерційної реклами. Типографічні рекламні жанри: каталог, проспект, прейскурант. Рекламна функція титульних аркушів. Народження друкованих афіш. Подальший розвиток вивісок. Друкарські емблеми та екслібриси.

4.2. Діяльність інформаційних бюро і початок газетної реклами. Журналістика та розвиток масової інформації. Поява газет і поширення новин. Початок рекламних кампаній і суперництво рекламних видань.

4.3. Англійська і північноамериканська реклама.

Дж. Хоутон - батько англійської реклами. Розвиток оманної реклами. Б. Харріс як представник північноамериканського напряму в розвитку реклами. Осмислення недоліків рекламної діяльності.

Тема 5. Реклама в Росії: від Середньовіччя до Нового Часу

Елементи російської протореклами. Витоки усного рекламування: глашатаї-вісники, Лобне місце, лубочні картинки. Приказки як спосіб звернення уваги на переваги рекламованого товару. Реклама стаціонарних закликальників. Лубочні традиції в російській рекламі. Мальовничі вивіски в якості образотворчого міського фольклору. Конклюзії і початок друкованих афіш. Прообраз політичної реклами в народних видовищах XVIII століття. Рекламні летючі листки і початок друкованої газети в Росії. Реклама в російських газетах в XVIII столітті: «Санкт-Петербургские ведомости» і «Московские ведомости». Подібності та відмінності західноєвропейських і російських рекламних жанрів і особливостей їх розвитку.

Тема 6. Розвиток західноєвропейської реклами в XIX столітті

6.1. Рекламні новації в англійській культурі.

Спеціалізація реклами в англійській пресі. Початок ілюстрованої реклами в пресі. Wantandtype як форма публікації. Рухливі рекламні пристосування і кінні рекламні процесії. Початок плакатного буму. Спроби узагальнення рекламної практики. Виставки як загальноєвропейський рекламний жанр.

6.2. Рекламні традиції у Франції.

«Галантне століття» і його особливості. Лідерство в жанрі багатокольорового плакату і застосування афішних тумб. Провідні майстри французького рекламного плаката: Ж. Шере, А. Тулуз-Лотрек, Т. Стейнлен, О. Бердслей. Новий підйом рекламної діяльності у Франції.

6.3. Розвиток реклами у Німеччині.

Інформаційні листи як малі друковані форми реклами. Принади преміальної торгівлі. Вітрина як дзеркало рекламної справи.

Тема 7. Північноамериканська реклама у XIX - початку XX століття

7.1. Рекламний процес у перші роки незалежності.

Першість рекламних публікацій як визначальна тенденція до кінця XIX століття. Роль ЗМІ в розвитку рекламної справи. Ф.Т. Барнум і новий рекламний трюк. Винахідливість реклами в середині XIX століття.

7.2. Розвиток реклами у США у другій половині ХІХ століття.

Експансія реклами і патентна лихоманка. Маркування масових споживчих продуктів. Рекламна роль упаковки. Організація поштової рекламної служби

7.3. Американська реклама від рубежу століть до Першої світової війни. «Дорослішання» друкованої реклами та консолідація загальнонаціональних інтересів. Освоєння кольорових рекламних смуг. Високе мистецтво та рекламний бізнес. Різноманітність рекламних прийомів і способи їх регулювання. Два напрями в масовому створенні рекламних текстів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]