Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технічний аналіз Теорія Доу Джонса.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Технічний аналіз фінансових ринків

Мета: вивчення та застосування інструментів технічного аналізу в процесі дослідження динаміки ціни фінансових активів в режимі реального часу.

Література

1. Билл Вильямс. Торговый хаос. – М, 2000. – 425 с.

2. Джек Швагер. Технический анализ. Полный курс. – М, 2001. – 768 с.

3. Нисон Стив. Японские свечи: графический анализ финансовых рынков. – М, 1998. – 336 с.

4. Стивен Б. Акелис. Технический анализ от А до Я. – М, 1999. – 193 с.

5. Томас Р. Демарк. Технический анализ – новая наука. – М, 20001 – 282 с.

1. Основні положення технічного аналізу

Технічний аналіз є універсальним методом аналізу, що підходить до будь-яких фінансових ринків, будь то ринок акцій, ф'ючерсів, опціонів або валют.

В основі технічного аналізу лежить Теорія Доу. Цю теорію виклав Чарльз Доу, чиїм ім'ям названий знаменитий індекс фондового ринку США - Індекс Доу-Джонса. Він описав основні положення своєї теорії в серії статей в Wallstreet Journal у період з 1900 по 1902 року. Сама теорія є спробою описати психологію людей графічними моделями й математичними індикаторами.

Прогнозування на основі технічного аналізу використовує дані минулих торгів - ціну попереднього періоду часу й обсяг попередніх торгів. Саме ці два показники й використаються теорією Доу як основні при прогнозуванні. Далі наведені основні положення теорії Доу:

1. Ціни враховують усе. Дане положення затверджує, що вся інформація, що перебуває у вільному доступі для всіх учасників ринку, враховується в русі ринку. Тобто будь-які дані, здатні вплинути на співвідношення попиту та пропозиції на тім або іншому ринку - вибори президента США, дані по запасах нафти або повідомлення про ураган у Карибському регіоні - негайно викликають реакцію цін.

2. Історія повторюється. Виникаючі в процесі цінового руху характерні моделі поведінки ціни мають властивість повторюватися в часі. Тобто якщо було замічено, що після первісного руху ціни в одному напрямку наступає який-небудь ціновий рух і такий рух відбувався неодноразово, то з високою часткою ймовірності можна затверджувати, що після майбутнього первинного руху наступний рух буде схожим. Прикладом такої повторюваної цінової моделі є «Подвійна вершина» на тижневому графіку (рис. 1).

Рис 1. Приклад цінової тенденції „Подвійна вершина”

3. Ціни рухаються направлено. Ціни рухаються не хаотично, а мають переважаючий напрямок руху. Цей рух називається трендом ціни. У рамках цього положення можна виділити роз’ясняючи пункти:

3.1 Ринок має 3 тенденції. У будь-який момент на ринку діють 3 тенденції: основна (первинна), вторинна й мала тенденції. Первинна тенденція - найбільш довгострокова, діюча рік або більше. Вторинна - це побічні, коригувальні рухи проти руху основної тенденції ринку. Малі тенденції можуть бути разнонаправленными.

3.2 Основна тенденція має 3 фази. Перша фаза - покупки (продаж) інвесторами, яких по праву можна назвати професійними. Вони мають найбільший обсяг інформації (часто внутрішньої - инсайдерської) про поточний стан ринку й першими починають активні дії. Інші учасники ринку не усвідомлюють у цей час стан й спрямованість ринку.

У другій фазі починаються покупки (продаж) інвесторами, яких можна назвати „аматорами”. Перспективи подальшого руху стають для них очевидними.

На третьому етапі широка, найменш професійна публіка усвідомлює перспективи подальшого руху й набуває впевненості щодо подальшого руху ринку. Вони починають діяти тим самим, стимулюючи зростання попиту. Але ця ж фаза є й розворотньою - професійні інвестори розуміють, що ринок вичерпав себе й починають закривати свої позиції, відкриті в першій фазі.

Незважаючи на те, що теорія Доу стверджує, що в будь-який момент часу на ринку присутні 3 тенденції, у реальності ринок до 70% (2/3) часу знаходиться у так званому боковому русі (флэте). Цей рух характеризується коливанням ціни вверх-вниз у вузькому діапазоні. Воно виражає невпевність інвесторів щодо ринку або відсутність значимих новин. А інші 30% часу ринок проводить у тієї самої, описаної Доу, тенденції. Приклад бокового, безтрендового руху представлений на рис. 2.

Рис. 2. Приклад бокового тенденції (флэта)

4. Обсяг повинен підтверджувати тенденцію. Незважаючи на суперечки багатьох експертів про передбачувальну силу показника обсягу, дані про нього можуть дати додаткове підтвердження зростанню або падінню ринку. Головне правило - обсяг повинен зростати як у періоди зростання, так і в періоди падіння ринку. Якщо рух у який-небудь бік не підтверджується показником обсягу, то, можливо, має місце корекція або просто безпорядкований рух.

5. Тенденція вважається незмінною, поки не отриманий підтверджувальний сигнал розвороту. Це одне з найважливіших правил, що вимагає обов'язкового підтвердження розвороту тенденції перш, ніж закрити стару позицію й відкрити нову в протилежному напрямку.

Одним з основних методів технічного аналізу, є графічний аналіз. Він є методом, з якого почався розвиток технічного аналізу, як підходу до прогнозування фінансових ринків. Цінові графіки, що використовуються в аналізі можуть відображатися різними способами. Існує три найбільш популярні способи: лінія, бари, японські свічі (табл. 1).

Таблиця 1 - Види цінових графіків

Назва графіку

Приклад графіку

1

2

Лінія

Бари:

вертикальна риса відображає діапазон руху ціни усередині періоду. Чорта ліворуч перебуває на рівні ціни відкриття періоду, риса праворуч на рівні ціни закриття періоду.

Продовження табл. 1

1

2

Японські свічі:

„тіло” свічі має розмір від ціни початку періоду до ціни закриття періоду. Якщо свіча біла, то ціна закриття вище ціни відкриття (ціна виросла), якщо чорна то ціна впала. Штрихи („тіні”) нагору й униз від „тіла” свічі позначають максимальні й мінімальні значення цін усередині періоду.