Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технічний аналіз Теорія Доу Джонса.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

2. Теоретичні основи використання графіків „японська свіча”: порядок формування графіку, графічні фігури

Одним з перших, хто почав пророкувати рух цін у майбутньому, ґрунтуючись на минулих цінах, був легендарний японець Мунехиса Хомма. Торгуючи рисом в 1700-х роках, він зумів нажити величезний статок.

Для побудови графіка японська свіча необхідно знати ціни відкриття (open) і закриття (close), максимальну (high) і мінімальну (low) ціни певного періоду. Широка частина свічі називається тілом (real body) (рис. 3). Тіло представляє ціновий діапазон торговельної сесії між цінами відкриття й закриття. Якщо тіло свічі має чорний колір, то це означає, що ціна закриття була менше ціни відкриття сесії. Якщо тіло свічі має білий колір, то це означає, що ціна закриття була більше ціни відкриття.

Рис 3. Приклади свіч

Тонкі лінії над тілом і під ним називаються тінями (shadows). Тіні вказують екстремальні ціни торговельної сесії. Тінь над тілом називають верхньою тінню (upper shadow), а тінь під тілом - нижньою тінню (lower shadow). Вища крапка верхньої тіні дає значення максимальної ціни сесії, а нижча крапка нижньої тіні - значення мінімальної ціни цієї сесії

На графіку свічі формують фігури, які використовуються в дослідженні й прогнозуванні тенденцій на ринку. Далі наведені фігури, що використовуються найбільш часто.

Зірка – свіча з малим тілом, що створює розрив з тілом попередньої свічі, що має велике тіло. Колір зірки не має значення. Зірка попереджає про можливе завершення тенденції (рис. 4).

Рис. 4. Приклади зірок

Молот та повішений – свічі з довгими нижніми тінями та маленьким тілом. Якщо така свіча з’являється на зростаючій тенденції, вона має назву повішений, а на тенденції, що знижується – молот (рис. 5). Колір свічі не має значення. Відзначені фігури попереджують про можливе завершення тенденції.

Рис. 5. Молот та повішений

Падаюча зірка та перевернутий молот - свічі з довгими верхніми тінями та маленьким тілом. Якщо така свіча з’являється на зростаючій тенденції, вона має назву падаюча зірка, а на тенденції, що знижується – перевернутий молот (рис. 6). Колір свічі не має значення. Відзначені фігури попереджують про можливе завершення тенденції.

Рис. 6. Падаюча зірка та перевернутий молот

Харамі – свіча з маленьким тілом, що знаходиться у межах довгого тіла попередньої свічі (рис. 7). Храмі свідчить про можливе завершення тенденції.

Рис. 7. Приклади харамі

На рис. 8 показані варіанти свечей, у яких взагалі немає тіла. Воно перетворилося в горизонтальну лінію. Такі свічі мають назву дожі. Дожі з'являються, коли в якійсь торговельній сесії ціни відкриття й закриття збігаються або дуже близькі одна до одної. Дожі попереджують про можливоме завершенні тенденції.

Рис. 8. Приклади дожі

Відзначені вище фігури можуть містити декілька свечей одного й того ж типу (наприклад, декілька зірок, молотів або послідовність зірки, молота, дожі тощо) (рис. 9).

Поглинання – фігура, що складається з двох свечей, причому тіло другої свічі повинно поглинути тіло першої (тіні можуть і не бути поглинуті). Тіло другої свічі повинно також бути протилежним за кольором до першої (рис. 10). Якщо фігура поглинання з’являється на ринку, де має місце чітко виражена тенденція, це свідчить про завершення та можливу зміну тенденції.

Рис. 9. Приклад фігур свечей на годинному графіку eur\usd

Рис. 10. Приклади поглинання

Завіса з темних хмар та просвіт у хмарах – фігури, що створені з двох свеейч, які з’являються на тенденції, що зростає або, що знижується (рис. 11).

Рис. 11. Завіса з темних хмар та просвіт у хмарах

Після свічі з білим тілом на тенденції, що зростає з’являється свіча з темним тілом, ціна відкриття якої знаходиться вище максимуму білої свічі (вище тіні), ціна закриття перекриває значну частину білої свічі (більш половини). Така фігура має назву „завіса з темних хмар”.

Протилежна фігура – просвіт у хмарах формується з двох свечей. У першої – тіло чорне, у другої – біле. Біла свіча відкривається нижче мінімуму чорної, а ціна закриття перекриває значну частину чорної свічі (більш половини). Ця фігура з’являється при тенденції, що знижується.

Відзначені фігури попереджують про можливе завершення тенденції..

Вікно – фігура, що характеризує ціновий розрив і є сигналом продовження тенденції (рис. 12). При появі вікна курс на ринку може повернутися до рівня розриву, після чого знову спрямуватися в напрям існуючої тенденції. Якщо при досягненні розриву курс продовжує рух, перекриваючі вікно, це свідчить про можливий розворот тенденції.

Рис. 12. Приклади вікон

Три методи – фігура, що складається з п’яти свечей.

На тенденції, що знижується ця фігура виглядає наступним чином: слідом за довгою чорною свічею спостерігається три маленьких, як правило, білих свічі, а потім з’являється довга чорна свіча з ціною закриття на новому мінімумі (рис. 13).

Рис. 13. Три методи на тенденції, що знижується

На тенденції, що зростає відзначена фігура виглядає наступним чином: слідом за довгою білою свічею спостерігається три маленьких, як правило, чорних свіч, а потім з’являється довга біла свіча з ціною закриття на новому максимумі (рис 14).

Рис. 14. Три методи на тенденції, що зростає

Три методи є сигналом продовження тенденції.

Відзначена фігура може мати інші конфігурації й містити декілька маленьких свечей, різного кольору між двома довгими свічами одного кольору.