Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора по 70 вопросам.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
133.01 Кб
Скачать

41. 7.1. Тнк, як головний суб’єкт світогосподарських відносин

ТНК є головним суб’єктом світогосподарських відносин ТНК – це міжнародні концерни, тобто групи підприємств (дочірніх фірм) навколо іншого підприємства (материнської компанії), яке володіє акціями цих підприємств.

До 10 найпрестижніших компаній світу за такими показниками як капіталізація, розмір прибутків, рівень соціального захисту своїх робітників, ділова репутація, ефективність корпоративного керівництва (включаючи структуру правління компанії, а також політику, яка проводилася відносно заробітної плати головних керівників ТНК .

Провідні тнк світу за розміром капіталізації компанії

Серед факторів, які сприяли високому рейтингу цих компаній, слід назвати такі:

  • проведення гнучкої політики та стабільної діяльності в умовах економічної кризи;

  • активне розширення виробництва на території інших країн;

  • великі масштаби діяльності та опора на інформаційні технології;

  • установлення більш низьких цін ніж у конкурентів, тобто на такому рівні, який тільки може дозволити собі компанія.

Головними критеріями транснаціональності фірми є три моменти:

1) система міжнародного виробництва, що ґрунтується на розпорошенні виробничих одиниць по багатьох країнах;

2) проникнення в передові галузі виробництва, швидкий розвиток яких передбачає наявність величезних капіталовкладень і залучення висококваліфікованих працівників;

3) поведінка фірми.

Характерною особливістю ТНК є:

  1. географічна диверсифікація виробництва на світовому рівні;

  2. диверсифікація діяльності;

  3. участь у міжнародній спеціалізації виробництва.

Могутні ТНК шляхом диверсифікації своєї діяльності стають конгломератами на яка зберігає монополію в галузі засобів зв’язку та має підприємства фармацевтичної та харчової промисловості, підприємства сфери послуг (прокат автомобілів, готелі тощо).

Важливим якісним критерієм транснаціональності є поводження фірми, орієнтація і стратегія її менеджменту. Для ТНК визначальним вважається подвійна орієнтація їхньої діяльності. З одного боку, менеджмент фірми орієнтований на регіональний і глобальний ринок, на світові стандарти якості, витрат виробництва, ефективності і таке інше, на специфіку механізму функціонування цих ринків. З іншого боку, транснаціональна фірма здобуває за рубежем національне життєве середовище і повинна функціонувати згідно з її законами і правилами.

42. Загальні тенденції руху прямих іноземних інвестицій тнк

Роль ТНК на міжнародному ринку інвестицій зростає. На їх частку припадає переважна кількість угод. Прямі іноземні інвестиції здійснюються, як правило, шляхом створення нових підприємств або придбання існуючих місцевих фірм, що забезпечує зростання обсягів виробництва.

В сучасних умовах зростання міжнародного виробництва домінуючим напрямом інвестиційної політики транснаціональних корпорацій є здійснення ПІІ шляхом поглинання вже існуючих місцевих фірм або злиття з ними. Транскордонне “ЗіП” – це процес об’єднання (на основі участі в акціонерному капіталі) компаній різних країн.

Під транскордонним злиттям розуміють об’єднання активів компаній, при якому створюється нова компанія, а попередні припиняють своє існування.

При транскордонному поглинанні іноземна компанія купує місцеву компанію і в подальшому здійснює контроль над її активами, тобто місцева компанія стає філіалом іноземної.