Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 питання. Консультування..docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
28.71 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №3

ІНДИВІДУАЛЬНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ ЯК СТРАТЕГІЯ ВТРУЧАННЯ В СОЦІАЛЬНОМУ ЗАХИСТІ

1. Структура консультативного процесу.

2. Ведення професійних записів.

3. Організація діяльності консультативних пунктів.

3. Організація діяльності консультативних пунктів.

Консультація — це форма послуги, що надається людині, з метою розбору і пояснення ситуацій, пов'язаних з ними проблем, та прийняття рішення клієнтом.

Соціально-педагогічне консультування — сфера практичної професійної діяльності соціального педагога, пов'язана з наданням допомоги потребуючим її людям у вигляді порад, рекомендацій щодо вирішення життєвих проблем. Такі рекомендації клієнт отримує на основі особистого спілкування з ним соціального педагога - консультанта як підсумок аналізу проблеми, вивчення того, як вона виникла в житті клієнта.

Консультативні пункти - тимчасові формування, як правило центрів соціальних служб для молоді, які можуть розміщуватися у закладах (наприклад, в закладах охорони здоров'я, в притулках для неповнолітніх і т.д.), на підставі договору про співпрацю центрів соціальних служб для молоді з територіальними органами.

Консультативний пункт центру соціальних служб для молоді в притулках для неповнолітніх

I. Загальні положення

Консультативний пункт створюється центром соціальних служб для молоді (далі - центром ССМ) в притулку для неповнолітніх за погодженням зі службою у справах неповнолітніх.

Консультативні пункти у своїй діяльності керуються Конституцією України, діючим законодавством, законами України, указами та розпорядженнями Президента України, постановами та іншими актами Верховної Ради України, декретами, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами Мінсім'ямолоді та розпорядженнями УДЦССМ про діяльність центрів соціальних служб для молоді.

Головна мета консультативного пункту центру ССМ в притулку для неповнолітніх є надання безкоштовної психолого-педагогічної, правової та інформаційної допомоги вихованцям притулку та їх батькам, працівникам притулку.

До роботи у консультативному пункті залучаються кваліфіковані спеціалісти з числа працівників центрів ССМ та інших необхідних спеціалістів, а також волонтери, які пройшли відповідну підготовку та стажування під керівництвом фахівців соціальних служб для молоді.

Консультативний пункт працює згідно з регламентом роботи, який затверджується директором центру ССМ по узгодженню з керівництвом притулку.

II. Основними завданнями консультативного пункту центру соціальних служб для молоді в притулку для неповнолітніх є:

- надання індивідуальної та групової соціально-психологічної, педагогічної, юридичної та інформаційної допомоги дітям, що перебувають у притулку;

- надання науково-методичної, інформаційної та правової допомоги вихованцям, їх батькам та працівникам притулку;

- надання первинної психолого-педагогічної допомоги батькам дітей, що перебувають у притулку, та подальше їх направлення до відповідних фахівців, компетентних у даній проблемі;

- організація системи підготовки волонтерів для роботи з бездоглядними дітьми на вулиці та вихованцями притулку для неповнолітніх з числа учнів, студентів, представників громадських, благодійних та релігійних організацій.