Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.25.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

15

Міністерство освіти і науки, Молоді та спорту україни

Київський національний університет

технологій та дизайну

Затверджую

Ректор КНУТД

_____________І.М.Грищенко

«___»____________2012 р.

програма фахових

вступних випробувань

на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст

зі спеціальності 7.05160202 «Конструювання та технології швейних виробів»

Рекомендовано

вченою радою факультету

технологій легкої промисловості

________________________

від «___» ___________2012 р.

Протокол №______

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

ергономіки і проектування одягу

________________________

від «___» ___________2012 р.

Протокол №______

Київ-2012

Вступ

Задачею фахового вступного випробування на ступінь спеціаліста є відбір осіб з числа бажаючих отримати згаданий вище ступінь, які мають достатній рівень теоретичної та практичної підготовки для подальшого підвищення свого кваліфікаційного рівня.

Фахове вступне випробування на ступінь спеціаліста проводиться кафедрою після складання студентами державних іспитів на отримання ступеня бакалавра.

Випробування проводиться за єдиним білетом, який складається з теоретичної та практичної частин. Кожна частина являє собою комплексне завдання, виконання якого вимагає знань усього циклу конструкторських та технологічних дисциплін.

В даній програмі наведено опис та короткий зміст основних розділів спеціальних дисциплін, єдиний екзаменаційний білет фахового вступного випробування на ступінь спеціаліста, критерії оцінювання відповідей та список літературних джерел для підготовки до випробування, який розділено на дві частини: до конструкторських дисциплін та технологічних відповідно.

Основні розділи та перелік питань, що виносяться на фахове вступне випробування Конструювання виробів

Загальна характеристика процесу конструювання одягу. Структура існуючого процесу проектування, місце конструктора в цій структурі. Вимоги до проектування одягу. Прибавки, які використовуються при конструюванні одягу. Класифікація прибавок та припусків. Класифікація та характеристика методів формоутворення одягу. Класифікація та характеристика методів конструювання одягу. Розрахунково- графічний метод одержання первинних креслень деталей одягу. Аналіз формотворних елементів конструкцій одягу. Конструювання поясних виробів. Конструкція спідниць різних типів, брюк класичних. Оцінка якості креслення конструкції. Вимоги до виготовлення макету виробу. Балансова характеристика одягу. Передньо-задній, опорний, боковий баланси плечових виробів. Передній та задній баланс поясних виробів. Класифікація дефектів одягу. Конструктивні дефекти та способи їх усунення. Правила проведення примірок макету або зразка одягу. Класифікація комірів. Принципи конструювання комірів та для закритої і відкритої горловини. Конструювання кишень, манжет та інших дрібних деталей одягу.

Конструктивне моделювання одягу

Характеристика методу типового проектування одягу. Розробка нових моделей одягу за ескізами. Характеристика способів подачі нової моделі. Виконання технічного ескізу моделі відповідно до пропорцій типової фігури. Послідовність виконання художньо-конструктивного аналізу ескізу моделі та визначення параметричної характеристики конструкції за результатами аналізу. Методи формоутворення одягу та вплив властивостей матеріалів на їх застосування при створенні об’ємно-просторової форми виробу за ескізом.

Види перетворень вихідних конструкцій відповідно до форми, конструктивного устрою і складності моделей. Характеристика видів конструктивного моделювання. Основні принципи конструктивного моделювання та критерії вибору вихідної конструкції. Прийоми конструктивного моделювання I та II видів: способи переносу виточок та їх моделювання, оформлення лінії горловини та краю борту, моделювання кишені, паралельне і конічне розширення деталей.

Характеристика конструкцій похідних покроїв. Особливості конструктивного устрою виробів покрою реглан та суцільнокроєний. Способи розробки конструкцій похідних покроїв графічним способом. Послідовність перетворення вихідної конструкції для виконання модифікації похідних покроїв.

Характеристика прийомів конструктивного моделювання верхнього чоловічого одягу. Особливості конструктивного моделювання жіночого верхнього одягу.

Асортимент корсетних виробів. Методи конструювання корсетних виробів. Вихідні дані до побудови конструкцій корсетних виробів. Характеристика конструкцій корсетних виробів бюстгальтерної, поясної та корпусної груп.

Асортимент трикотажних виробів. Характеристика властивостей трикотажу та їх врахування у конструюванні виробів. Врахування деформації розтягу трикотажу при конструюванні виробів. Характеристика методів формоутворення трикотажних виробів. Характеристика конструктивно-декоративних елементів трикотажних виробів.

Види й товарні найменування шкіряної сировини. Гістологочна будова шкіряної тканини. Характеристика властивостей, за якими визначають товарну цінність та призначення шкіри. Принципи розподілу шкури на топографічні ділянки.

Класифікація пушно-хутрових товарів. Види пушно-хутрової сировини. Характеристика одиничних показників оцінки товарних властивостей шкіряної тканини пушно-хутрового напівфабрикату. Характеристика одиничних показників оцінки товарних властивостей волосяного покриву пушно-хутрового напівфабрикату. Характеристика комплексних показників оцінки товарних властивостей пушно-хутрового напівфабрикату. Дефекти пушно-хутрового напівфабрикату та способи їх усунення. Прості і складні способи розкрою хутрових шкурок. Схеми підбору хутряних скроїв.

Поняття, типи, призначення колекцій моделей одягу. Системний підхід до проектування колекцій. Етапи проектування та їх характеристика. Принципи вибору та методи розробки концепції проектування системи колекції. Розробка символ-форми. Фактори гармонізації структури системи колекції моделей одягу.

Класифікація дитячого одягу. Функції і вимоги до одягу для дітей. Основні методи і системи конструювання дитячого одягу. Типи будови тіла дитячих фігур та їх антропоморфологічні особливості. Характеристика розмірної типології дітей. Характеристика та принципи побудови креслень конструкцій плечових виробів для дівчат різних вікових груп. Характеристика та принципи побудови конструкцій плечових виробів для хлопчиків різних вікових груп. Характеристика типової конструкції дитячого плечового одягу: форма, основні деталі, конструктивні точки, конструктивні лінії, формотворні елементи. Характеристика типової конструкції дитячого поясного одягу. Характеристика та величини прибавок, які використовують при конструюванні дитячого одягу. Принципи побудови первинного креслення базової конструкції дитячого плечового одягу. Вихідні дані до побудови конструкції та характеристика конструкцій дитячого одягу.