Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gigiena-3med-psichologia-metod.doc
Скачиваний:
418
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
7.89 Mб
Скачать

Визначення деяких показників якості питної води:

1. Мікробіологічні показники –показники епідемічної безпеки питної води, перевищення яких може призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини:

  • Мікробне число – число мікроорганізімів, що міститься в 1 мл води (не більше, ніж 100).

  • Кількість загальних колі-форм (колі-індекс)– число бактерій групи Е.соli в 1 л води – не більше, ніж 10 КУО (або не більше 1 КУО у 100 мл води).

2. Паразитологічні показники –показники епідемічної безпеки питної води, перевищення яких може призвести до виникнення паразитарних інвазій у людини.

3. Органолептичні показники (запах, смак і присмак, забарвленість, каламутність) – фізичні властивості питної води, що сприймаються органами чуття:

  • Запах – показник, що характеризує властивість води подразнювати рецептори слизових оболонок носа та синусних пазух, зумовлюючи відповідне відчуття (табл.1).

  • Смак і присмак – показники, що характеризують здатність наявних у воді хімічних речовин після взаємодії зі слиною подразнювати смакові рецептори язика і зумовлювати відповідне відчуття (табл..1).

  • Забарвленість – показник, що характеризує інтенсивність забарвлення води, яке зумовлене вмістом забарвлених органічних речовин.

  • Каламутність – показник, що характеризує природну властивість води, зумовлену наявністю у воді завислих речовин органічного і неорганічного походження (глини, мулу, органічних колоїдів, планктону тощо).

4. Фізико-хімічні показники –фізичні чи хімічні показники, що нормуються за загальносанітарною або органолептичною ознакою шкідливості:

    • Загальна жорсткість – показник, що характеризує властивість води, зумовлену наявністю у ній розчинених солей кальцію та магнію (сульфатів, хлоридів, карбонатів, гідрокарбонатів тощо).

    • Сухий залишок –показник, що характеризує кількість розчинених речовин, передусім мінеральних солей, в 1дм3 води.

  • Таблиця 1

Оцінка запаху, смаку або присмаку питної води

Характер запаху, смаку або присмаку

Описове визначення запаху, смаку або присмаку

Інтенсивність, бали

Немає

Не відчувається

0

Дуже слабкий

Не відчувається споживачем, проте, виявляється під час лабораторного дослідження

1

Слабкий

Помічається споживачем, якщо звернути на це його увагу

2

Помітний

Легко відчувається і викликає несхвальний відгук про воду

3

Сильний

Змушує втримуватися від пиття

4

Дуже сильний

Настільки сильний, що робить воду непридатною до вживання

5

Протокол читання аналізів питної води (приклад)

Hа підставі санiтарно-топографiчних i санiтарно-технiчних даних щодостану криниці (знаходиться в яру, деревяний зруб мiсцями прогнивший, глиняний замок зруйнований, немає пiдставки для вiдра) можна припустити, що вода у ньому забруднюється вiдрами, внаслідок відсутності стаціонарного спільного відра і використання відер населення(з прилипшою до вiдер землею в воду криницi можуть попадати патогеннi мiкроорганiзми i яйця гельмінтів).

Зроблене нами припущення пiдтверджується даними лабораторного аналiзу:

Органолептичнi якостi води не можуть бути визнанi бездоганними, так як реєструється болотистий запах, рiвний 4 балам (при нормi – 3 бала) та забарвленість води, що складає 50(при нормi – 35°).

Дані аналізу хiмiчних показників, також указують на недоброякiснiсть води. Зокремапро забруднення води органiчними речовинами свiдчать пiдвищений вмiст амонійних сполук3,0 мг/дм3(при нормi – 2,6 мг/дм3), нiтритiв 5,3 мг/дм3 (при нормi – 3,3 мг/дм3),а також висока загальна жорсткість води 15 моль/дм3, при нормі –10.

Припущення про те, що вода забруднена органiчними речовинами тваринного походження пiдтверджується даними дослідження мікробіологічних показників, а саме: Загальні колі форми – 3 КУО/100см3 (при нормі <=1), E.coli – 3 КУО/100см3 (в нормі відсутність).

Гігієнічний висновок: Отже, вода, що досліджується, не вiдповiдає гiгiєнiчним вимогам i не може бути використана для забезпеченняпитних потреб.

Пропоную провести санацiю криницi: оздоровити територiю бiля криниці, привести її у належний санітарно-технiчний стан, знезаразити воду з використаннямметоду перехлорування з розрахунку не менш, ніж 10 мг активного хлору на 1 лiтр води.

До проведення санацiї криницi i одержання даних лабораторних дослiджень, що пiдтверджують доброякiснiсть води, використовувати її для питних нужд можна лише в окремих випадкахпiслятривалого кип’ятiння.

Додаток 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]