Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plan_4-16.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
91.55 Кб
Скачать
  1. II. Виконати завдання:

  2. 1.Визначте розряди слів (синоніми, антоніми), які стали опорою наведених уривків, дайте їм характеристику. Зробіть робочі помітки під час виконання вправи. Вкажіть приналежність кожного уривка до певного стилю.

  3. У сучасній техніці застосовують такі гуми: м’які для пневматичних машин та інших технічних виробів і предметів широкого вжитку; тверді або ебонітові для електротехнічних хімічно стійких деталей; пористі або губчасті для виготовлення амортизаторів, сидінь, матраців тощо.(?)

  4. І сміх і плач з одного джерела.

  5. Вони бринять в однім акорді

  6. З глибин таємності Добра і Зла,

  7. Де бережуть їх душі горді.

  8. І сміх і плач се рідні два брати,

  9. Коли від болю серце рветься.

  10. Будь гордим же, не зраджуй серця ти,

  11. Як плаче сміх, як плач сміється.(?)

  12. Процедура приватизації державних підприємств включає такі основні елементи: визначення підприємств або їх часток (акцій, паїв), що продаються громадянам України за приватизаційні сертифікати, а також часток (акцій, паїв), що продаються членам трудових колективів за номінальною вартістю. (?)

  13. * Для того, щоб у колективі тебе поважали, шанували й любили, треба, на мій погляд, сумлінно ставитись до діла, працювати для людей, для суспільства. Я знаю багатьох, хто вважає себе щасливим саме тому, що все своє свідоме життя плідно працював. І для мене завжди в житті на першому місці був труд. Зараз теж усе, чим живу, це робота, робота, робота... Це та воля до праці, яка рухає моїми помислами і вчинками. (?)

  14. * У чому особливість побудови поданого уривка? Про що в ньому йдеться? Виконайте (письмово) лексичний аналіз виділеного слова, враховуючи знання про лексичне значення слова, про чотири вивчені розряди лексики і стилі сучасної української мови.

  15. Вона нічого не коштує, але створює багато. Вона збагачує тих, хто її одержує, не збіднюючи тих, хто її дає. Вона триває одну мить, але пам'ять про неї часто зберігається назавжди. Немає людей настільки багатих, які могли б прожити без неї, і немає настільки бідних, які не стали б багатими через неї. Вона створює щастя в домі, атмосферу доброзичливості у справах і служить паролем для друзів.

  16. Вона відпочинок для втомленого, світло надії при відчаї, сонячне сяйво для смутного і найкращий серед природних засіб проти горя.

  17. Проте її не можна ні купити, ні випросити, ні позичити, ні вкрасти, бо вона становить собою таку цінність, яка не принесе ні найменшої користі, якщо тільки не буде віддана від чистого серця. (?)

  18. * Як гул століть, як шум віків, Як бурі подих – рідна мова, Вишневих подих пелюстків, Сурма походу світанкова, Неволі стогін, волі спів, Життя духовного основа. (?)

  19. * Оскільки день був жаркий, а жіноцтва за запорозьким звичаєм не було на Січі, отже, козакам соромитися не було кого, то вони займалися цією смоляною роботою здебільшого в чому мати породила, але неодмінно в шапках – ознаці козацької гідності, а іноді замість виноградного листка на певних козацьких частинах тіла, – з лопухами або лататтям, щоб комарі та мухи не кусали того, що козаку Бог дав і що козакові коли-небудь, хоч і не на Січі, та знадобиться... Інші, теж в одязі Адама, сиділи на березі з голками в руках і латали свої сорочки та штани... (?)

  20. *2. Виправте речення, уникаючи тавтології та плеоназмів.

  21. 1). Кожний літературний персонаж має свої індивідуальні риси.

  22. 2). У школі я дружу зі своїми друзями.

  23. 3). Гуманізм і людяність – найголовніші риси героїв цього твору.

  24. 4). Треба написати свою автобіографію.

  25. 5). Підводячи підсумки, доходимо до висновку, що дієслова мають два

  26. види.

  27. 6). Це явище передове і прогресивне.

  28. 7). Ми пам’ятаємо і не забуваємо ваші поради.

  29. 8). Письменник змалював у романі найбіднішу бідноту.

  30. 9). Квіти вражали барвистістю веселкових барв.

  31. 10). З вулиці доносились крики людських голосів.

  32. *3. Випишіть із поданих речень загальномовні й контекстуальні антоніми, визначте їх частиномовний статус і стилістичне навантаження.

  33. 1). Не гідна ти дочкою лісу зватись, бо в тебе дух не вільний лісовий, а хатній, рабський.

  34. 2). – Подумай, мамо, – люди, що називали себе святими й божими синами, дають своїм братам не хліб, а камінь.

  35. 3). Не журись, коли недоля в край чужий тебе закине! Рідний край у тебе в серці.

  36. 4). Мій голос журливеє щось починає, а струни твої на веселім ладу.

  37. 5). Люди мучились як в пеклі, пан втішався як у раю.

  38. 6). З якого часу тут русалки стали невільницями в озері? Я – вільна! (З творів Л. Українки)

  39. Література

  1. Основні підручники (відповідні розділи, параграфи), лекційний матеріал, довідники, словники лінгвістичних термінів (відповідні статті).

  2. Бевзенко А. Лексична синоніміка художнього твору. Одеса, 1972.

  3. Коломієць М.П. Перифрази в сучасній українській літературній мові // Дослідження з граматики і стилістики української мови. Дніпропетровськ, 1984.

  4. Білоусенко В. Із спостережень над творенням евфемізмів у демонологічних найменуваннях // Східнослов'янські мови в їх історичному розвитку: 3б.наукових праць. Ч.ІІ. Запоріжжя, 1996. С. 1719.

  5. Бацій І.С. Краса і сила слова: Бесіди про мову художнього твору. К., 1983. С. 6879.

  6. Журавель Н.В. Засіб експресії антонімія // Культура слова. К., 1981. Вип.20. С. 32 34.

  7. Бобух Н.М. Оксиморон у мові художньої літератури // Культура слова. К., 1988.Вип.35.С. 3234.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]