Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методич_забезпеч_практич_занят.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
920.06 Кб
Скачать

Тема №25. Провадження по перегляду судових рішень у зв’язку з ново виявленими та винятковими обставинами. План практичного заняття:

1. Завдання і значення стадії перегляду справ за нововиявленими та винятковими обставинами.

2. Суб'єкти, строки та підстави перегляду справ у зв'язку з нововиявленими та винятковими обставинами.

3. Порядок провадження у зв'язку з нововиявленими та винятковими обставинами.

Вирішити запропоновані ситуативні задачі:

Задача 1.

У грудні 1998 року Зворикін звернувся до суду з заявою про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами рішення районного суду від 10.05.1998р. про поділ жилого будинку. Суд зобов'язав Зворикіна обладнати окремий вхід. Однак після постановлення рішення районний архітектор дав висновок про неможливість обладнати окремий вхід. Виходячи з цього Зворикін просив переглянути рішення суду у зв'язку з нововиявленими обставинами.

Чи можна вважати названі обставини нововиявленими? Які обставини визначаються Цивільним процесуальним кодексом як нововиявлені?

Задача 2.

Ракова П.Р. звернулася до місцевого суду з заявою про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами рішення суду про стягнення з неї 21 тис. грн. за відшкодування збитку , запордіяного внаслідок нестачі товарно–матеріальних цінностей в крамниці , де вона працювала завідувачем.

В обгрунтуванні заяви вона вказала, що розбираючись в документації бухгалтерії вже після набуття рішенням чинності , вона знайшла документ, який не був відомий ревізорові.

Зміст документа свідчить про те, що нестачі в крамниці дійсно не було.

Як повинен поступити суд?

Задача 3.

Резолютивну частину апеляційної ухвали по справі за позовом КСП «Зоря» на комірника Іванова В.П. про стягнення збитків у розмірі 205 грн., було сформульовано таким чином: «Рішення місцевого суду скасувати. Справу направити на новий розгляд до того ж суду. Підписи».

Проаналізуйте законність цієї ухвали, мотивуючи свою відповідь посиланням на відповідні процесуальні норми.

Задача 4.

Івановський Ю.М. подав до апеляційного суду заяву про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами рішення одного з місцевих судів, за яким з нього було стягнуто 320 грн. на користь будинку культури, як відшкодування збитку, заподіяного крадіжкою музичних інструментів. Свою заяву Івановський Ю.М. обгрунтував тим, що вирок суду, за яким з нього стягнуто 320 грн., було скасовано у порядку нагляду, оскільки протокол судового засідання по кримінальній справі не було підписано головуючим по справі.

Чи належала заява а Івановського Ю.М. задоволенню?

Які обставини вважаються нововиявленими?

Задача 5.

Брюлова Л.М. звернулася з заявою до місцевого суду про перегляд рішення по справі про розподіл спадщини, яка залишилась після смерті її матері.

Рішення не було оскаржено і набрало законної сили через шість місяців .

Неділю тому, зі слів Сажиної П.А.( подруги покійної матері), їй стало відомо, що мати таємно від родичів, зберігала золоті прикраси у свого знайомого а Власова В.В., а тому нікому з осіб, які брали участь у справі, про це відомо не було, і речі не ввійшли до спадкового майна.

Які процесіальні дії повинен був зробити суддя після отримання заяви?

Задача 6.

Під час розгляду справи за нововиявленими обставинами, заявник в судове засідання не з'явився і про причини неявки суд не повідомив, хоча його своєчасно було повідомлено про час і місце розгляду справи.

Суд відклав слухання справи і направив заявникові повідомлення про день і час нового слухання справи.

Як повинен поступити суддя?