Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педіатрія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
21.12 Mб
Скачать

IX. Виконання 4-ї медичної маніпуляції - промивання шлунку

1. Взяти шлунковий зонд, скляний перехідник, гумову трубку, лійку, глечик, таз для промивних вод, відро з чистою водою кімнатної температури, язикотримач, клейончастий фартух, гумові речовини.

2. Посадити пацієнта на стілець. На підлогу перед ним поставити миску.

3. Виміряти довжину зонда (від різців до пупка або виміряти довжину зонда від губ до мочки вуха і вниз по передній грудній стінці так, щоб останній отвір на зонді знаходився нижче мечоподібного відростка.).

4. Попросити пацієнта нахилити голову. Кінець зонда класти на корінь язика і попросити хворого зробити ковтальний рух, при цьому просуваючи зонд у стравохід.

5. Як тільки пацієнт проковтнув зонд, переконатися, що пацієнт може зрозуміло говорити і вільно дихати, а потім м’яко просувати зонд до поміченої довжини.

6. Переконатися в правильному місцезнаходженні зонда в шлунку, шляхом введення 20 мл повітря, за допомогою шприца з наконечником-катетером, вислуховуючи фонендоскопом епігастральну зону. Виділення великого об’єму рідини через зонд також підтверджує розміщення останнього в шлунку.

7. Шлунковий зонд продовжити за допомогою гумової трубки з внутрішнім діаметром не менше 1 см.

8. На кінець цієї трубки насадити скляну лійку ємністю 0,5 л.

9. Введення водяного розчину проводити за принципом сполучених посудин. У вертикально встановлену лійку налити промивну рідину і обережно підняти вище рівня рота. За умови піднятої вище рівня шлунку лійки, розчин вливається в шлунок.

10. Потім лійка опускається нижче рівня шлунка, що сприяє витіканню розчину зі шлунка. Промивання шлунка проводиться кількаразовим введенням розчину в шлунок до одержання чистих і прозорих промивних вод.

11. Після закінчення промивання лійку від’єднати, а зонд, обгорнувши серветкою, повільно витягнути з шлунку.

X. Виконання 5-ї медичної маніпуляції – промивання кишечника

Приладдя: резервуар для введення рідини (кухоль Есмарха) чи скляна лійка об’ємом 1 л і більше; гумова трубка до 1,5 м довжиною і діаметром 1 см із заокругленим кінцем; вазелін.

1. Взяти кухоль Есмарха з приєднаною гумовою трубкою довжиною 1,5 м з краном і наконечником, клейонку, судно, вазелін, воду (від 0,5 до 2 л), штатив, гумові рукавички, серветки, лоток.

2. Хворого покласти на лівий бік з зігнутими в колінах ногами та з підведеними до живота стегнами, ближче до краю кушетки.

3. Трубку з закругленим кінцем, змащеним вазеліном, ввести без зусиль у пряму кишку на глибину 20-30 см.

4. Під’єднати гумову трубку з лійкою до зонда.

5. Лійку тримати на рівні тіла пацієнта в нахиленому положенні і поступово наповнювати водою.

6. Підняти лійку над хворим до висоти 1-1,5 м.

7. При наближенні рівня води до вічка, лійку, не перевертаючи, опустити над мискою для промивних вод і утримувати її на цьому рівні, доки промивні води не заповнять її. Спорожнити лійку.

8. Процедуру повторювати до появи чистих промивних вод.

9. Від’єднати лійку, повільно витягнути зонд, обгорнувши його серветкою.