Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД шпори.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
155.46 Кб
Скачать
  1. Транспортні аварії і катастрофи.

У зв'язку з тим, що транспортом перевозяться і потенційно небезпечні вантажі (вибухонебезпечні, пожежонебезпечні, хімічні та інші речовини - 15% від загального обсягу вантажів), небезпека для життя і здоров'я людей збільшується. Скоротилося оновлення основних фондів всіх видів транспорту. Рівень зношеності транспортних засобів становить понад 50%, а на деяких підприємствах і значно більше, велика кількість транспортних засобів підлягає списанню.

Найбільша кількість НС, що супроводжується людськими жертвами, припадає на транспорт, що свідчить про високу потенційну небезпечність транспорту як галузі господарства.

Залізнична аварія - аварія на залізниці, яка призвела до загибелі людей чи отримання ними тілесних ушкоджень, псування однієї чи декількох одиниць рухомого складу аж до вилучення його з обігу і (чи) спричинила повне припинення руху на час, що перевищує нормативний.

Аварія потягу - зіткнення пасажирського або вантажного потягу з іншим потягом чи іншою перешкодою, сходження з рейок рухомого складу потягу, що призвело до загибелі людей чи отримання тілесних ушкоджень людей, пошкодження рухомого складу аж до вилучення його з обігу, а також, якщо виникла цілковита перерва руху на окремій дільниці, яка перевищує нормативний час усунення наслідків зіткнення чи сходження рухомого складу.

Корабельна аварія, катастрофа - аварія морського (річкового) об'єкта, внаслідок якої він затонув або сталося його повне конструктивне руйнування.

Зіткнення морських (річкових) об'єктів - зближення морських (річкових) об'єктів до фізичного контакту між ними, яке супроводжується нанесенням шкоди цим об'єктам, їх технічним засобам, вантажу, екіпажу і пасажирам.

Катастрофа авіаційна - небезпечна подія на повітряному судні, у польоті чи аеродромному циклі, внаслідок якої гинуть, зазнають тілесних ушкоджень чи безвісти зникають люди, зруйновано чи зіпсовано повітряне судно або матеріальні цінності, які на ньому перевозилися, наземні споруди.

Перевезення пасажирів і вантажів авіаційним транспортом (літаками і вертольотами) набуло величезних масштабів в усіх розвинених країнах і в Україні також.

Дорожньо-транспортна пригода (ДТП) - подія, що сталася під час руху транспортного засобу та призвела до загибелі чи поранення людей або до матеріальних збитків.

Кожного року на дорогах України щорічно відбуваються десятки тисяч автомобільних аварій і катастроф.

  1. Організація життєдіяльності населення в екстремальних ситуаціях

Екстремальна ситуація — стан життєдіяльності людини, суб'єктивно усвідомлюваний нею як такий, що загрожує її фізичному та психічному, здоров'ю. Викликає псих, напруження. Чинниками, що зумовлюють екстремальну ситуацію, є час, інформація, зміст діяльності та ін. Існують такі різновиди екстремальних ситуацій:

  • швидкоплинна — породжується гострим дефіцитом часу для прийняття і здійснення ефективних рішень та дій;

  • тривала — визначається поступовим нарощуванням напруженості, сталою дією певних подразників;

  • з елементами невизначеності — зумовлюється дефіцитом інформації, динамічних стереотипів прийняття рішень в умовах дії різнозначних спонук тощо;

  • з елементами очікуваності розвитку подій — характеризується станом пост, готовності до вирішення складної ситуації, яка передбачається (передстартова лихоманка, очікування надмірних навантажень і впливів);

  • «домінантного стану» — з'являється через неадекватність сприйняття дійсності та усвідомлення необхідності певних дій внаслідок поперед, впливу надпорогових подразників (ілюзії сприймання, неадекватність реакцій, прийняття помилкових рішень);

  • критична — виникає від усвідомлення небезпечності для фіз. і псих, здоров'я або життя людини.

Повінь (паводок, підтоплення, катастрофічне затоплення). При отриманні попередження про загрозу затоплення внаслідок виходу з русел великих та малих річок або внаслідок руйнування гребель водосховищ і виникнення катастрофічного затоплення слід дотримуватися встановленого порядку, без зволікання вийти у безпечні та підвищені місця. При рятувальних роботах необхідно проявляти витримку і самовладання, суворо дотримуватись вимог рятувальників. Не можна переповнювати рятувальні засоби (катери, човни, плоти і т.д.), оскільки це загрожує безпеці рятувальників і тих, хто підлягає врятуванню. Потрапивши у воду, слід скинути із себе важкий одяг і взуття, відшукати поблизу плаваючі чи підвищені над водою предмети, скористатися ними до отримання допомоги.

Аварія на атомній станції та хімічно небезпечному об’єкті. Почувши оповіщення, укритися у захисній споруді, підвалі або у будівлі, де застав сигнал. У будівлі зачинити вікна, двері, вентиляційні отвори, загерметизувати кімнату (квартиру), створити триденний запас води. Прийняти препарат йодистого калію або 5%-ну настойку йоду. Надягти марлеву пов’язку, по можливості знаходитись подалі від вікон і зовнішніх стін. Здійснити герметизацію джерел водопостачання і кормів. При евакуації у квартирі необхідно відключити газ, воду, електроприлади і т. п., натягти плащ з капішоном, панчохи, рукавички, узяти речі і змінне взуття, закрити квартиру (дім) і прямувати до місця посадки.

Ураган (смерч, гроза, злива). З отриманням штормового попередження слід негайно вдатися до проведення запобіжних робіт: зміцнити слабкі конструкції, зачинити двері, приміщення на горищі, слухові вікна, вентиляційні отвори. Необхідно припинити зовнішні роботи, запастися електричними ліхтарями, гасовими лампами, свічками. Перебуваючи у будинку, слід остерігатися поранень уламками скла, що розлітається. Не можна виходити на вулицю одразу ж після послаблення вітру, тому що через кілька хвилин порив може повторитися. На відкритій місцевості, ліпше за все сховатися у канаві, ямі, яру, будь-якій виїмці: лягти на дно заглиблення і щільно притулитися до землі.

Снігові замети (хуртовина). Зимові прояви стихійних сил природи нерідко виявляються у снігових заметах внаслідок снігопадів і хуртовин. З оголошенням штормового попередження необхідно обмежити пересування, особливо на власному транспорті. Під час руху на автомобілі не варто намагатися подолати снігові замети, необхідно зупинитися, повністю закрити жалюзі машини, укрити двигун зі сторони радіатора. Якщо у дорозі разом опинилося декілька чоловік (на декількох автомобілях), доцільно зібратися разом і використати один автомобіль як укриття. У жодному разі не можна залишати укриття - автомобіль: у сильний снігопад (хуртовину) орієнтири, які здавалися надійними з першого погляду, через декілька десятків метрів можуть бути загублені.