Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД шпори.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
155.46 Кб
Скачать

9. Надзвичайні ситуації техногенного характеру.

НС техногенного характеру - транспортні аварії (катастрофи), пожежі, неспровоковані вибухи чи їх загроза, аварії з викидом (загрозою викиду) небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин, раптове руйнування споруд та будівель, аварії на інженерних мережах і спорудах життєзабезпечення, гідродинамічні аварії на греблях, дамбах тощо.

НС техногенного характеру прийнято класифікувати за такими основними ознаками:

-за масштабами наслідків (об'єктового, місцевого, регіонального і загальнодержавного рівня);

- за галузевою ознакою (надзвичайні ситуації у сільському госпо­дарстві; у лісовому господарстві; у заповідній території і т. ін.).

Транспортні аварії (катастрофи). У зв'язку з тим, що транспортом перевозяться і потенційно небезпечні вантажі (вибухонебезпечні, пожежонебезпечні, хімічні та інші речовини - 15% від загального обсягу вантажів), небезпека для життя і здоров'я людей збільшується. Скоротилося оновлення основних фондів всіх видів транспорту.

Найбільша кількість НС, що супроводжується людськими жертвами, припадає на транспорт, що свідчить про високу потенційну небезпечність транспорту як галузі господарства.

Залізнична аварія - аварія на залізниці, яка призвела до загибелі людей чи отримання ними тілесних ушкоджень, псування однієї чи декількох одиниць рухомого складу аж до вилучення його з обігу і (чи) спричинила повне припинення руху на час, що перевищує нормативний.

Аварія потягу - зіткнення пасажирського або вантажного потягу з іншим потягом чи іншою перешкодою, сходження з рейок рухомого складу потягу, що призвело до загибелі людей чи отримання тілесних ушкоджень людей, пошкодження рухомого складу аж до вилучення його з обігу, а також, якщо виникла цілковита перерва руху на окремій дільниці, яка перевищує нормативний час усунення наслідків зіткнення чи сходження рухомого складу.

Корабельна аварія, катастрофа - аварія морського (річкового) об'єкта, внаслідок якої він затонув або сталося його повне конструктивне руйнування.

Зіткнення морських (річкових) об'єктів - зближення морських (річкових) об'єктів до фізичного контакту між ними, яке супроводжується нанесенням шкоди цим об'єктам, їх технічним засобам, вантажу, екіпажу і пасажирам.

Катастрофа авіаційна - небезпечна подія на повітряному судні, у польоті чи аеродромному циклі, внаслідок якої гинуть, зазнають тілесних ушкоджень чи безвісти зникають люди, зруйновано чи зіпсовано повітряне судно або матеріальні цінності, які на ньому перевозилися, наземні споруди.

Перевезення пасажирів і вантажів авіаційним транспортом (літаками і вертольотами) набуло величезних масштабів в усіх розвинених країнах і в Україні також.

Дорожньо-транспортна пригода (ДТП) - подія, що сталася під час руху транспортного засобу та призвела до загибелі чи поранення людей або до матеріальних збитків.

Кожного року на дорогах України щорічно відбуваються десятки тисяч автомобільних аварій і катастроф.

10. Умови праці і фактори іх формування .

Вивчення умов праці на конкретн.підприємстві провод.для того щоб виявити шляхи їх покращення і щоб компенсувати працівникам шкідливий вплив умов праці на їх здоров’я у грошовій або іншій формі.

Дослідження умов праці на вир-ві має здійснюватися з урахуванням таких напрямків:

1.технічний – створ нової техніки, що забезпеч збереж здоров’я, мінімізацію витрат праці.

2. технологічні – впровад нов. Техн. Режимів, що дозволяють виводити людей із безпосеред роб зони.

3. психофізіологічні, соц., організаційні – поляг у оздоровленні вироб серед та збільшенні інтересу до роботи, результ у процесі взаємодії між людьми з урахуван психологічних та фізіологічних атрибутів.

4.естетичний – передбач зміну кольорів, світла, звуків, форм, що застос у вир-ві і впровадження у них художніх елементів, що позитивно вплив на самопочуття людини і сприяє зростанню продуктивності праці.

Класифікація умов праці:

- Виробничі чинники обумовленні особливості техніки і технології, а також рівнем механізації і автоматизації праці, крім того мають досліджуватися якість оснащення робочих місць праці і відпочинку від них також залежить фізичне зусилля нервова напруга робоче положення працівника, темп і монотонність роботи.

- санітарно-гігієнічний чинник ( температура, вологість, забруднення повітря, шум, вібрація, освітлення на роб.місці).

- фактори безпеки передбачають захист працівників від травмів ураження струму, хімічного і радіаційного забруднення.

- інженерно-психологічного чинників визначають комфортність на робочих містах, досконалість конструкції і техніки, органів управління і засобів контролю заходом технологічного процесу, а також зручність обслуговування механізмів.

- соціальні чинники визначаються взаємовідносинам у трудовому колективі стилем керівництва, місією і цілями підприємства та мірою їх індитифікації з інтересами працівника.