Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дек пр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

15. Інформаційна модель організації зв’язків з громадськістю.

- головною метою є поширення інформації, регулярні взаємини зі ЗМІ.

- інформація про саму організацію поширюється тільки позитивна, негативні факти замовчуються, при цьому діє принцип «не брехати».

- інформування громадськості носить однобічний характер, зворотний зв'язок не передбачається.

«Інформаційна модель»

Навіть ґрунтуючись лише на назві даної моделі, стає зрозумілим, що її основний принцип полягає в інформуванні суспільних груп, тобто надання інформації через різні канали (друковані засоби масової інформації, телебачення, радіо, розсилання інформації з пошти, включаючи електронну пошту й можливості інших сучасних систем).

В умовах сучасного ринку багатьом фахівцям набагато важливіше написати й поширити гарний прес-реліз, тобто поширити певну інформацію, чим проводити дослідження. Фахівець повинен виступати як просвітитель, захисник або посередник між організацією й громадськістю, що поширює правдиві факти про її інтереси, завдання, можливості й перспективам, на основі яких громадськість зробить раціонально обґрунтований вибір на користь організації.

16.Двостороння асиметрична модель організації зв’язків з громадськістю.

- активно застосовуються методи дослідження суспільної думки, аналізується реакція суспільства на інформацію, що відправляється, особливе значення мають позитивні відгуки.

- на першім місці в Pr-Фахівців стоїть вигода самої організації. Інтереси суспільства відсунуті на другий план.

- асиметричність проявляється в тому, що від цієї моделі виграє організація, а не громадськість.

«Двостороння асиметрична модель»

Двостороння ассиметрична модель застосовує більш складний підхід, що припускає використання результатів досліджень при підготовці повідомлення, завдання якого – переконати аудиторію прийняти бажану для організації комунікативну модель поведінки. Суть її полягає в тому, що пріоритетним каналом зв'язку суб'єкта з об'єктом є рух потрібної інформації від суб'єкта до об'єкта.

Такий підхід покликаний, насамперед, захищати інтереси установи або організації, тобто, підпорядкований інтересам організації. У зв'язках із громадськістю дана модель використовуються для того, щоб змусити публіку погодитися з точкою зору організації або установи.

Зворотний зв'язок у даній моделі надає можливість ознайомитися із суспільною думкою, проаналізувати основні проблеми у взаєморозумінні між сторонами, виділити бар'єри на шляху досягнення згоди, також вона сприяє пошуку й використанню найбільш ефективних комунікативних технологій і приймань переконання цільових груп. Тобто зворотний зв'язок використовується в основному в манипуляционных цілях, для виявлення відносини громадськості до організації для того щоб вплинути на суспільну думку в необхідному напрямку. В умовах високорозвиненого й висококонкурентного ринку цю модель використовують, як правило, комерційні фірми. Специфічною її особливістю є спрямованість на формування або зміну суспільної думки за допомогою використання психологічних приймань переконання.

Щодо даної моделі, фахівець виступає в ролі адвоката організації в її відносинах із громадськістю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]