Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора на Фinancu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
258.78 Кб
Скачать

1.Необхідність, зміст та ознаки фінансів

Фінанси є однією з найбільш важливих і складних економічних категорій. Без них неможливе функціонування держави і діяльність юридичних та фізичних осіб, оскільки саме вони забезпечують вартісний рух створеного у суспільстві валового внутрішнього продукту (ВВП), відображаючи досить складні відносини, що виникають при цьому. Головним їхнім призначенням є забезпечення кожної фізичної особи, кожного суб’єкта підприємництва, кожної державної структури, а отже і суспільства загалом, достатніми для здійснення їх діяльності грошовими коштами.Фінанси мають як видиму, зовнішню, форму прояву, так і внутрішній зміст. Видима сторона фінансів проявляється у грошових потоках, які рухаються між суб’єктами фінансових відносин. Ці потоки — їх характер і форми, спрямованість і обсяги — є предметом практичної фінансової діяльності. Прихована, змістова, сторона фінансів пов’язана з тим, що відображають ті чи інші грошові потоки, а саме — рух вартості створеного у суспільстві валового внутрішнього продукту, тобто обмінні й розподільні відносини. Від налагодженості цих відносин залежить ефективність економічної системи і розвиток суспільства Фінансам належить провідна роль в економічній системі. Це зумовлено тим, що Їх функціонування визначає кількісні й якісні параметри будь-якого економічного явища чи процесу, а також кінцеві результати діяльності. Фінанси — сукупність грошових відносин, пов’язаних з формуванням, мобілізацією і розміщенням фінансових ресурсів та з обміном, розподілом і перерозподілом вартості створеного на основі їх використання валового внутрішнього продукту, а за певних умов і національного багатства. Призначення фінансів — забезпечити необхідні умови для здійснення процесу створення, розподілу й використання ва­лового внутрішнього продукту в державі. Це досягається шля­хом створення й використання різноманітних фондів фінансо­вих ресурсів на всіх етапах діяльності держави, підприємців і кожного громадянина.

Ознаки фінансів : 1) фінанси це фонди грошових коштів. На макрорівні : державний бюджет, місцеві бюджети, Пенсійний фонд, Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, Фонд соціального страхування на випадок безробіття, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, Фонд Кабміну, Недержавні пенсійні фонди, Фонд Пінчука, та інші. На макрорівні : статутний фонд, резервний фонд. На макрорівні, у сфері державних фінансів, фондовий характер фінансових відносин яскраво виражений. Однак на мікрорівні, у сфері фінансів підприємств, ці відносини сьогодні, як правило, не пов’язані з формуванням і використанням фондів. 2) суттєвою ознакою фінансів є їх розподільний і перерозподільний характер. На етапі розподілу ВВП формуються первинні доходи, що утворюються у всіх секторах економіки на рік. На етапі перерозподілу формуються ланки фінансової системи України. Вторинний перерозподіл – визначення напрямків використання коштів.

Головною ознакою, що визначає сутність і форму функціонування фінансів, є рух грошових потоків, у якому відображаються і фінансові відносини, і фінансова діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]