Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгалтерский учет в коммерческих банках (книга...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
792.01 Кб
Скачать

5.7. Переоформлення та закриття рахунку

У разі переоформлення рахунку у зв’язку з реорганізацією підприємства (злиття, приєднання, поділ, перетворення, виділення) подаються такі самі документи, як і для створення підприємства.

У разі проведення перереєстрації суб’єкта підприємницької діяльності, викликаної змінами назви, організаційно-правової форми, форми власності до установи банку подається заява власника рахунку, нова копія свідоцтва про державну реєстрацію та зміни до установчих документів завірені в установленому порядку, а при зміні характеру діяльності власника рахунку подається один із примірників нового статуту (положення).

При ліквідації підприємства його основний рахунок переоформляється на ім’я ліквідаційної комісії, для чого подається рішення про ліквідацію підприємства і нотаріально засвідчена картка із зразками підписів уповноважених членів ліквідаційної комісії і відбитком печатки підприємства, що ліквідується. Ліквідаційна комісія вживає заходів щодо закриття додаткових рахунків.

Поточні рахунки закриваються в установах банку:

а) на підставі заяви власника рахунку;

б) на підставі рішення органу, на який законом покладено функції щодо ліквідації або реорганізації підприємства;

в) на підставі відповідного рішення суду або арбітражного суду про ліквідацію підприємства чи визнання його банкрутом;

г) на інших підставах, передбачених чинним законодавством України чи договором між установою банку та власником рахунку.

У разі наявності на рахунку, що закривається, залишків коштів, установа банку на підставі платіжного доручення власника рахунку перераховує такі залишки на інший відкритий цим підприємством рахунок (основний чи додатковий). У разі наявності у підприємства лише одного (основного) рахунку для його закриття та перерахування залишків коштів необхідно відкрити додатковий рахунок.

У разі закриття основного поточного рахунку, на якому обліковується картотека заборгованості, зазначена картотека передається засобами спецзв’язку до банку, в якому відкрито додатковий рахунок, який клієнт визначає основним.

Відмова банку в прийнятті документів, не сплачених у строк, є неприпустимою.

Справа з юридичного оформлення рахунку залишається в установі банку. Операції за рахунками можуть бути тимчасово припинені на підставі рішення державних податкових, судових, правоохоронних та інших органів, якщо це передбачено законодавчими актами України. У разі тимчасового припинення операцій на рахунках, вони не закриваються до отримання повідомлення відповідного органу про відміну рішень про припинення операцій на рахунках.

РОЗДІЛ 6. ОРГАНІЗАЦІЯ КАСОВОЇ РОБОТИ В КОМЕРЦІЙНИХ БАНКАХ УКРАЇНИ

Касові операції виконуються відповідно до Інструкції з організації емісійно-касової роботи в установах банків України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 07.07.94 за № 129.

Національному банку України, як головному банку держави, належить монопольне право на емісію грошей в обіг, випуск національних грошових знаків (банкнот та монет). Як центральний банк держави, він здійснює грошово-кредитну політику і розпоряджається резервними фондами грошових білетів і монет. Резервні фонди перебувають у виключному віданні Національного банку України і можуть витрачатися лише на підставі його письмових вказівок про випуск грошей в обіг або про видачу для відправки Республіканському банку Криму, регіональним управлінням, установам НБУ. Зрозуміло, що зазначені операції належать до компетентності виключно Національного банку.

У цьому розділі нами буде розглянуто основні положення Інструкції № 1 щодо організації касових операцій в комерційних банках за такими напрямками.

1. Організація роботи касового апарату банку.

2. Порядок здійснення касових операцій прибутковими касами.

3. Порядок виконання операцій вечірніми касами.

4. Організація і порядок роботи кас перерахування.

5. Порядок виконання операцій видатковими касами.

6. Порядок заключення операційної каси.

7. Підкріплення операційних кас комерційних банків.

8. Правила виконання касових операцій.