Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции на украинском.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

2.2.2 Скруглення кутів прямокутника

Як приклад редагування примітива розглянемо технологію скруглення кутів прямокутника. У CorelDRAW на відміну від MS Paint немає окремого інструмента, іменованого Rounded Rectrangle (Скруглений прямокутник). Замість цього в даній програмі використовується інший метод: спочатку малюється звичайний прямокутник, а потім виконується заокруглення його кутів. Такий підхід на ділі надає великий ступінь контролю над підсумковою формою фігури.

1. Виділіть прямокутник і установіть курсор на одну з його вузлових точок. Після того як курсор прийме форму зафарбованого кута з маленькою чотириглавою стрілкою, перетягніть його уздовж однієї зі сторін прямокутника. Це приведе до розщеплення однієї вузлової точки на дві і, як наслідок, скругленню кутів прямокутника (рис. 2.2).

Рисунок 2.2 – Скруглення кутів прямокутника

Зверніть увагу, що під час перетаскування вузла на панелі властивостей у чотирьох полях Corner Roundness (Скруглення кутів) відображається поточне значення радіуса скруглення в діапазоні від 0 (для прямого кута) до 100 (якщо менші сторони прямокутника перетворяться в півколо). Помітьте, що при перетаскуванні радіуси скруглення всіх чотирьох кутів прямокутника змінюються однаково.

2 . Якщо вам потрібно установити різні радіуси скруглення для різних кутів прямокутника, то на панелі властивостей потрібно виключити режим Round Corners Together (Скруглять усі кути) і ввести в поле Corner Roundness (Скруглення кутів) радіуси скруглення для кожного кута (рис. 2.3).

Рисунок 2.3 – Скруглення для різних кутів прямокутника

3. Щоб знову одержати прямокутні вершини, перетягніть один з вузлів у первісне положення.

2.2.3 Малювання і редагування еліпсів

Щ об намалювати еліпс, виберіть на панелі графіки інструмент Ellipse (Еліпс) чи натисніть клавішу F7. Потім натисніть мишею на область робочої сторінки і перетягніть курсор цього інструмента (рис. 2.4). Зверніть увагу, що в процесі малювання в рядку стану відображаються значення координат початкової і кінцевої точок, центра, а також ширини і висоти прямокутної області, описаної навколо еліпса.

Якщо під час малювання утримувати клавішу Ctrl, то буде зображена окружність. Якщо утримувати клавішу Shift, то центр еліпса чи окружності (при одночасному втриманні клавіші Ctrl) буде знаходитися в першій заданій вами точці. При побудові еліпса його осі завжди рівнобіжні осям X і Y.

Рисунок 2.4 - Інструмент Ellipse (Еліпс) дозволяє малювати окружності чи еліпси методом перетаскування

В еліпса немає кутів, тому він задається одним вузлом і центральною точкою. Познайомимося з технологією редагування відзначених характеристичних точок еліпса на конкретному прикладі.

2.2.4 Редагування характеристичних точок еліпса

Для зміни положення вузлової і центральної точок еліпса виконайте наступне:

1. Виберіть інструмент Ellipse (Еліпс). Курсор прийме форму хрестика, під яким зображений еліпс. Натисніть мишею в робочій області і перетягніть. Відпустіть кнопку миші, коли еліпс прийме потрібні розміри й орієнтацію. Для тренування намалюйте кілька еліпсів різної форми.

2. Натисніть мишею на який-небудь еліпс. На зображенні еліпса буде видний один вузол, розташування якого ( зверху чи знизу) залежить від напрямку перетаскування при малюванні еліпса.

3. Установіть курсор на вузол виділеного еліпса. Після того як курсор прийме форму чорного кута з чотириглавою стрілкою, перетягніть вузол уздовж зображення еліпса. При цьому курсор повинний перебувати за межами еліпса. Помітьте, що якщо еліпс був залитий, то заливання зникає.

4. Відпустіть кнопку миші. Замість замкнутого еліпса ми одержали незамкнуту криву, що є частиною колишнього еліпса (рис. 2.5, а).

5. Натисніть на «залишках» еліпса. На кінцях кривої з'являться два вузли, перетягніть вузол знову, цього разу так, щоб курсор був усередині еліпса. Ви побачите, що усередині еліпса з'явилися два відрізки, що з'єднують вузли з центром еліпса. Якщо при створенні еліпса він був залитий, то заливання з'являється знову (рис. 2.5, б).

а б

Рисунок 2.5 – Перетворення еліпса в дугу чи сегмент перетаскуванням його вузлової точки

Для створення трьох розглянутих варіантів еліпса можна також використовувати інструменти, розташовані на панелі властивостей:

Ellipse (Еліпс) , що дозволяє будувати замкнуті еліпси;

Pie (Сектор) , використовується для побудови секторів із заливанням;

Arc (Дуга) , призначений для побудови дуг окружностей і еліпсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]