Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции на украинском.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

2.2.7 Обрізка і стирання кривих

У CorelDRAW маються спеціальні інструменти для перетворення кривих: Knife (Ніж) і Eraser (Ластик). Вони розташовані в панелі інструмента Shape (Форма ) , для відображення якої натисніть на панелі графіки на однойменну кнопку й утримуйте її якийсь час (чи натисніть точно на чорний трикутник праворуч від кнопки). Вибір кожного з цих інструментів приводить до відображення контекстно залежної панелі властивостей Property Bar: Knife and Eraser Tools, за допомогою якої можна настроїти їхній режим роботи.

2.2.8 Інструмент Knife (Ніж)

Інструмент Knife (Ніж) призначений для розрізування як замкнутих, так і розімкнутих кривих, що приводить до створення двох нових кривих чи нових фрагментів. Перевага використання інструмента Knife (Ніж) у порівнянні з інструментом Shape (Форма) полягає в можливості розриву контуру без попереднього вибору об'єкта чи його перетворення в криві. Інструмент Knife (Ніж) виконує ці операції автоматично – досить натиснути мишею на контур об'єкта.

Розглянемо поділ об'єкта на два замкнутих контури

1. Намалюйте об'єкт. Наприклад, п‘ятикутник (рис. 2.8, а).

2. Виберіть на панелі графіки інструмент Knife (Ніж).

3. Натисніть у панелі властивостей кнопку Auto-Close On Cut (Автоматичне замикання при відрізанні) . У результаті після обрізки буде створюватися замкнутий контур. У противному випадку крива, що розрізається, буде розділена на окремі незамкнуті криві.

4. Установіть курсор у формі ножа в точку кривої, що розрізається, (у цей момент курсор прийме вертикальне положення) і натисніть мишею. Потім точно так само встановіть другу точку. У результаті позначені вами точки з'єднуються прямою лінією (рис. 2.8, б), що розділяє криву на дві криві, але поки обидві ці криві об'єднані в комбінований контур у виді двох фрагментів.

5. Виберіть команду Arrange > Break Apart (Монтаж > Розділити) чи натисніть клавіші Ctrl+K. Тепер дві отримані криві можна редагувати незалежно одна від іншої (рис. 2.8, в).

Рисунок 2.8 - Технологія поділу об'єкта на два об'єкти за допомогою інструмента Knife (Ніж)

2.2.9 Інструмент Eraser (Ластик)

Інструмент Eraser (Ластик) використовується для стирання частини чи всього об'єкта, як звичайна гумка. На екрані цей інструмент представляється у виді окружності чи квадрата. Якщо натиснути на малюнок мишею, то частина лінії, що потрапила в межі цієї форми, видаляється (рис. 2.9). Стирати можна і перетаскуванням інструмента по екрану.

На відміну від інструмента Knife (Ніж) перед застосуванням інструмента Eraser (Ластик) об'єкт, що редагується, повинний бути спочатку виділений. Невиділені об'єкти стиратися не будуть.

а б

Рисунок 2.9 - Якщо за допомогою інструмента Eraser (Ластик) стирається частина замкнутого контуру (а), то частина, що залишилася, теж залишається замкнутою (б)

Після застосування до об'єкта інструментів Eraser (Ластик) чи Knife (Ніж) цей об'єкт автоматично стає об'єкт-кривої (деякі графічні об'єкти програми CorelDRAW безпосередньо після їхньої побудови не є кривими, наприклад прямокутники й окружності).

2.4 Контрольні питання

2.4.1 Які інструменти побудови об'єктів ви знаєте?

2.4.2 Яким чином побудувати чотирикутник з скругленими кутами різних радіусів?

2.4.3 Які інструменти існують для побудови багатокутників, які типи багатокутників можна побудувати за допомогою CorelDRAW?

2.4.4 З якою метою використовуються такі інструменти, як Ніж, і Ластик?

Розділ 3: Керування об'єктами

3.1 Короткі теоретичні відомості

Після створення об'єкта зазвичай виконується його редагування, що полягає в зміні форми, розмірів, перекручуванні, копіюванні, клонуванні й інших базових операціях.

3.2 Методика виконання роботи

3.2.1 Виділення об'єктів

Як і в більшості інших графічних редакторів, у CorelDRAW вибір об'єктів виконується за допомогою операції виділення. Коли об'єкт виділений, над ним можна виконувати більшість наданих CorelDRAW перетворень: пересувати, масштабувати, розтягувати, нахиляти, обертати, зафарбовувати і багато чого іншого.

Виділений об'єкт оточується невидимою прямокутною рамкою, по периметру якої розташовані вісім чорних квадратиків (чотири бічних і чотири кутових), що називаються маркерами виділення (чи рамкою виділення).

Останній намальований об'єкт завжди стає виділеним автоматично. Маркери виділення використовуються для перетворення форми виділеного об'єкта.

О сновним засобом, застосовуваним для виділення об'єктів, служить інструмент Pick (Покажчик) . При запуску CorelDRAW цей інструмент за замовчуванням стає активним і знаходиться в такому стані доти, доки не буде обраний інший інструмент.

Розглянемо приклад використання цього інструмента для виділення і перетворення виділеного об'єкта.

1. Натисніть мишею значок інструмента Pick (Покажчик) на панелі графіки, якщо цей інструмент ще не є активним.

2. Установіть курсор інструмента Pick (Покажчик) на потрібному об'єкті і натисніть кнопку миші. Об'єкт стає виділеним, і довкола нього з'являються вісім маркерів виділення (рис. 3.1) – чотири кутових і чотири бічних.

Кожний з восьми маркерів виділення призначений для виконання різних функцій. Якщо вказати курсором інструмента Pick (Покажчик) на один з цих маркерів, то курсор приймає форму двонаправленої стрілки, що показує напрямок перетворення у виді розтягування-стиску (по горизонталі, чи по вертикалі в діагональному напрямку – у залежності від того, на якому з маркерів установлений курсор). Це свідчить про те, що в даний момент можна натиснути і перетягнути маркер у зазначеному напрямку для зміни форми виділеного об'єкта.

Рисунок 3.1 - На цьому малюнку виділене зображення диму від сигарети. У виділеному об'єкті відображаються його вузлові точки

Виділену область можна задати за допомогою рамки (прямокутника) виділення, натиснувши і перетягнувши інструмент Pick (Покажчик) по діагоналі так, щоб прямокутник, що утвориться при цьому, зображуваний блакитною пунктирною лінією, цілком охоплював потрібні для виділення об'єкти.

Інструмент Pick (Покажчик) може бути використаний не тільки для виділення рідних для CorelDRAW векторних об'єктів, але й імпортованих у документ растрових зображень.

Для систематизації надані CorelDRAW прийоми виділення об'єктів і вузлів представлені нижче.

Спосіб виділення

Результат

Натискання на об'єкт інструментом Pick (Покажчик)

Виділяється об'єкт чи група об'єктів

Натискання на вузол інструментом Shape (Форма)

Виділяється вузол кривої

Перетаскування інструментом Shape (Форма)

Виділяються усі вузли кривої, охоплені рамкою виділення

Повторне натискання на об'єкті інструментом Pick (Покажчик)

Маркери виділення перетво-рюються в стрілки повороту і скосу

Спосіб виділення

Результат

Перетаскування інструментом Pick (Покажчик)

Виділяються об'єкти, охоплені рамкою виділення

Команда Edit > Select All (Редагування > Виділити все)

Виділяються всі об'єкти на сторінці

Натискання інструментом Pick (Покажчик) на об'єкті при натиснутій клавіші Shift

Об'єкт включається в число виділених

Натискання інструментом Shape (Форма) на вузол при натиснутій клавіші Shift

Вузол включається в число виділених

Натискання інструментом Pick (Покажчик) на виділений об'єкт при натиснутій клавіші Shift

Знімає з цього об'єкта виділення

Натискання інструментом Shape (Форма) на виділений вузол при натиснутій клавіші Shift

Знімає виділення з цього вузла

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]