Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции на украинском.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

4.2.4 Використання лінз

Ви, можливо, зустрічали в друкованих матеріалах фотографії з накладеним на них напівпрозорим текстом чи яким-небудь малюнком, через який просвічується вміст фотографії.

Для створення ефектів подібного роду широко використовуються програмні продукти, спеціалізовані на роботі з растровими зображеннями: Photoshop, Paint Shop Pro чи Corel PHOTO–PAINT. Однак поряд з ними подібні ефекти можна створювати й у CorelDRAW. Для цих цілей використовуються лінзи. Даний ефект застосуємо для будь–яких об'єктів CorelDRAW, включаючи імпортовані растрові зображення і зображення типу PostScript.

CorelDRAW надає у ваше розпорядження дванадцять типів лінз (включаючи і варіант No Lens (Немає ефекту лінзи)). Доступ до них реалізується за допомогою списку, що розкривається, розташованого в центрі докера Lens (Лінза). Типи лінз і ілюстрація їхнього принципу дії наведені на рис. 4.6.

Рисунок 4.6 – Кожна з одинадцяти типів лінз, що входять до складу CorelDRAW, володіє специфічним впливом на об'єкт

Лекція 8

2.2 Графічний редактор Adobe FhotoShop

2.2.1 Ознайомлення з інтерфейсом редактора Adobe FhotoShop

Графічний редактор Adobe Photoshop – визнаний лідер серед растрових редакторів, професійна програма для редагування комп'ютерного живопису і фото, одна з кращих для створення й обробки поліграфічних ілюстрацій. На сьогоднішній день Photoshop фактично виконує функції еталона, що використовується для оцінки якості і функціональних можливостей родинних з ним програм растрової графіки.

Відмінні риси Photoshop – стабільність, надійність, універсальність і адекватність передачі кольору. Його фірма-розроблювач Adobe лідирує на ринку програм, створюючи стандарти роботи з графікою у всіх галузях її практичного використання.

Крім основних інструментів, властивих усім растровим редакторам (Виділення прямокутної області, Олівець, Кисть, Піпетка, Ластик), Photoshop використовує і більш складні інструменти: Канали і Маски, Шари, Фільтри. У програмі можна виконувати Ретушування і Фотомонтаж. Її також відрізняють розвинуті засоби для кольорової корекції сканованих зображень.

Після запуску Photoshop ви побачите фірмову заставку-логотип програми, а слідом за нею – головне вікно програми (рис. 1.1), у якому представлені дев'ять груп елементів:

Рисунок 2.2.1 – Головне меню редактора Adobe Photoshop

  • рядок заголовку;

  • рядок меню;

  • рядок заголовку зображення;

  • смуга стану;

  • вікно зображення;

  • панель інструментів;

  • панель властивостей;

  • палітри;

  • смуги прокручування.

Так само, як і в більшості інших прикладних програм, у процесі вашої роботи над документом-зображенням на екрані Photoshop поряд з перерахованими елементами відображаються різноманітні вікна діалогу.

Розглянемо деякі елементи керування, а також інструменти, використання яких має специфічні особливості.

Рядок меню

Як і в інших редакторах, рядок меню (Menu bar) розташований під рядком заголовку. Частина пунктів меню вам вже знайома, тому зупинимося тільки на специфічних для даної програми.

Filter (Фільтр)

Фільтри представляють один з найбільш могутніх інструментальних засобів растрових редакторів. За їх допомогою можна перетворити просту фотографію чи зображення в шедевр комп'ютерного мистецтва. Тут же знаходяться зовнішні модулі, що підключаються, (Plug-in), у якості яких у Adobe Photoshop можна використовувати пакети третіх фірм: Каі's Power Tools, MetaTools, Eye Candy й інші.

У ході вашої роботи деякі ефекти в меню Filter можуть бути недоступні. Це пов'язано з тим, що більшість ефектів, що підключаються, можуть бути застосовані тільки до 24-бітових RGB-зображень. Тому, для одержання до них доступу перетворіть ваше зображення в 24-бітове RGB за допомогою команди Image > Mode > RGB Color (Зображення > Режим > RGB Колір).

Layer (Шар)

Починаючи з четвертої версії в Photoshop поряд з палітрою Layers (Шари) введений однойменний пункт меню. За допомогою розташованих у даному меню команд ви можете змінювати шари і створювати нові, редагувати їх, а також поєднувати один з одним, з фоном та виконувати інші операції над шарами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]