Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции на украинском.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

2 .2.5 Побудова багатокутників і зірок

Інструмент Polygon (Багатокутник) застосовується для зображення багатокутників і зірок. Методи малювання багатокутника чи зірки багато в чому аналогічні методам малювання прямокутника чи еліпса. Спочатку варто активізувати потрібний інструмент, потім натиснути мишею і перетягнути (рис. 2.6).

Рисунок 2.6 – Інструмент Polygon (Багатокутник) дозволяє будувати зірки і багатокутники методом перетаскування

Даний інструмент має три режими малювання, які можна установити у вікні діалогу Options (Параметри), відкривши його подвійним натисканням миші на значок інструмента Polygon (Багатокутник) на панелі графіки і вибравши одну з опцій: Polygon (Простій), Star (Зірчастий) чи Polygon as Star (Опуклий).

Це можна зробити й в інтерактивному режимі за допомогою панелі властивостей, використовуючи поперемінне натискання кнопки Polygon/Star (Багатокутник/Зірка), що змінює свій зовнішній вигляд у залежності від установленого режиму малювання.

У зображення курсору інструмента Polygon (Багатокутник) включається маленький п'ятикутник.

На панелі властивостей ви можете задати число вершин багатокутника шляхом уведення потрібного числа в поле Number of Points on Polygon (Число вершин багатокутника). Максимальна кількість вершин дорівнює 500. При побудові багатокутника кількість вершин дорівнює кількості його сторін, і кожна вершина послідовно з'єднується із сусідньою вершиною. При побудові зірки кількість вершин також дорівнює кількості сторін, але кожна вершина з'єднується не із сусідньою вершиною, а з другою, третьою, четвертою і т.д. у залежності від початкових установок. Якщо зірка має сім чи більш вершин, то можна задати ще один параметр – гостроту вершини (Sharpness of Polygon).

При втриманні клавіші Ctrl під час перетаскування інструментом Polygon (Багатокутник) будується правильний багатокутник. Утримання клавіші Shift забезпечує побудову багатокутника «витягуванням» з центральної точки.

Як і для будь-якої фігури, для виділеного багатокутника чи зірки за допомогою панелі властивостей можна змінити його положення і розміри чи виконати дзеркальне відображення.

2.2.6 Малювання спіралей і сіток

І нструменти Spiral (Спіраль) , і Graph Paper (Розлініяти папір) дають можливість легко і швидко малювати спіралі з будь-якою кількістю витків і сітки з будь-якою кількістю рядків і стовпців. Число кліток сітки по ширині і по висоті встановлюється для інструмента Graph Paper (Розлініяти папір) на панелі властивостей у полі Graph Paper Columns and Rows (Рядки і стовпці інструмента Розлініяти папір). Техніка побудови спіралей і сіток така ж, як і для багатокутників. У зображення курсору інструмента Spiral (Спіраль) включена невелика спіраль (рис. 2.7), а інструмента Graph Paper (Розлініяти папір) – зображення сітки.

Рисунок 2.7. Інструмент Spiral (Спіраль) дозволяє малювати різні криві спіральної форми

Існують два види спіралей: симетричні і логарифмічні. Для симетричної спіралі відстань між її витками постійна, а в логарифмічній вона збільшується від центра до зовнішнього краю.

Симетрична спіраль малюється в такий спосіб.

1. Виберіть інструмент Spiral (Спіраль) на панелі графіки і потім введіть у поле Spiral Revolutions (Оберти спіралі) на панелі властивостей число обертів спіралі. Чим більше ви встановите число обертів, тим щільніше буде спіраль. За замовчуванням задаються чотири оберти. Установлені параметри будуть зберігатися до введення нового значення.

2. Натисніть на панелі властивостей кнопку Symmetrical Spiral (Симетрична спіраль) і перетягніть курсор по діагоналі. Логарифмічна спіраль малюється аналогічним чином, але на панелі властивостей потрібно натиснути кнопку Logarithmic Spiral (Логарифмічна спіраль) . Для збільшення відстані між обертами спіралі перемістіть праворуч движок Spiral Expansion Factor (Коефіцієнт розширення). Переміщення движка вліво зменшує цю відстань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]