Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции на украинском.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

3.2.2 Обертання об'єктів

Процедура обертання і перекручування об'єкта також може бути виконана за допомогою інструмента Pick (Покажчик). Розглянемо техніку використання маркерів виділення для перетворення об'єкта.

1. Активуйте інструмент Pick (Покажчик) і двічі натисніть курсором цього інструмента на змінюваний об'єкт (чи виділіть об'єкт за допомогою рамки виділення і натисніть на нього мишкою).

Зверніть увагу, що в цьому випадку замість восьми квадратиків виділення відображаються вісім стрілок (рис. 3.2, а). Відзначте також, що маленький кружечок із точкою усередині рамки виділення показує центр обертання. Цей кружечок спочатку розташовується в центрі об'єкта, але його положення можна змінити, перетягнувши його в потрібне місце. У такий спосіб можна змінити центр обертання об'єкта. У деяких випадках це дуже зручно, наприклад, коли потрібно повернути об'єкт навколо заданої осі обертання.

2. Помістіть покажчик інструмента на кутову стрілку; після того як він прийме форму хреста, натисніть кнопку миші і, не відпускаючи її, повертайте об'єкт. Попередньо центр обертання об'єкта можна перемістити в будь-яке місце (рис. 3.2, б).

а б

Рисунок 3.2 - Техніка перетворення об'єктів за допомогою інструмента Pick (Покажчик): а) повторне натискання мишею на виділений об'єкт переключає його в режим обертання і скосу; б) перетаскуючи стрілки повороту, можна повертати об'єкт навколо центра обертання

3.2.3 Копіювання і клонування об'єктів

CorelDRAW надає користувачу три способи створення копій об'єктів.

Копіювання – традиційна процедура, здійснюється через буфер обміну системи Windows за допомогою команд Edit > Copy (Редагування > Копіювати) і Edit > Paste (Редагування > Вставити).

Дублювання – командою Edit > Duplicate (Редагування > Дублювати) чи її клавіатурним аналогом Ctrl+D.

Клонуваннякомандою Edit > Clone (Редагування > Клонувати).

Оскільки перший варіант типовий для більшості додатків Windows, познайомимося з двома останніми способами.

Команда Edit > Duplicate (Редагування > Дублювати) чи комбінація клавіш Ctrl+D копіює виділений об'єкт безпосередньо на робоче поле, поміщаючи дублікат з невеликим зсувом щодо оригіналу. Команда дублювання забезпечує найбільш швидкий спосіб одержання копії об'єкта, причому в цьому випадку буфер обміну не використовується.

При створенні першої копії об'єкта вона зміщується щодо оригіналу на установлену відстань. Якщо потім цей дублікат переміщується, то відстань до вихідного об'єкта приймається як нова величина зсуву при одержанні наступної копії за допомогою команди Duplicate (Дублювати). Ця здатність CorelDRAW називається інтелектуальним копіюванням. Дублікат приймає всі атрибути оригіналу, але не зберігає зв'язок з оригінальним об'єктом.

Команда Edit > Clone (Редагування > Клонувати) також копіює виділений об'єкт безпосередньо на робоче поле, але, на відміну від дублювання створює зв'язок між оригінальним об'єктом-шаблоном (еталоном) і новим об'єктом (клоном). Це означає, що всі модифікації еталонного об'єкта будуть також застосовані і до клону. Наприклад, при зміні заливання еталона заливання клонів також зміниться.

Однак, якщо виділити клонований об'єкт і змінити який-небудь його атрибут, то зв'язок між модифікованим атрибутом клону і відповідним атрибутом еталона розірветься і зміна цього атрибута еталона надалі не буде впливати на відповідний атрибут клону.

Клонувати можна спеціальний ефект, призначений якому-небудь об'єкту, і застосовувати його до інших об'єктів. Об'єкти з клонованим ефектом повторюють усі зміни, внесені в цей ефект в еталоні (наприклад, зміна кольору оригиналу спричиняє зміну кольору клону).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]