Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9 Роль громадськості в системі екологічног...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

Участь громадськості у видачі дозволів

Відповідно до змін, внесених у ст.11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», була розроблена та прийнята Постанова Кабінету Міністрів України №302 від 13 березня 2002 р. «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних із видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності, які отримали такі дозволи». Окремі положення цього документа закріплюють участь громадськості в процесі видачі дозволів. Авторський колектив підкреслює той факт, що дана постанова КМУ вперше визначила порядок участі громадськості в дозвільній процедурі, закріпивши порядок інформування та залучення громадськості до видачі відповідних документів.

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами - це офіційний документ, який дає право підприємствам, установам, організаціям та громадянам, суб’єктам підприємницької діяльності, експлуатувати об’єкти, з яких в атмосферне повітря надходять забруднюючі речовини або їхні суміші, за умови дотримання встановлених нормативів граничноприпустимих викидів та вимог до технологічних процесів у частині обмеження викидів забруднюючих речовин протягом визначеного в дозволі терміну (ст.2 Постанови).

Порядок видачі дозволів передбачає такі кроки:

1. Для отримання дозволу суб’єкт господарювання подає до територіального органу Мінекоресурсів та установи державної санітарно-епідеміологічної служби в письмовій та в електронній формі належним чином підготовлені документи, а також розміщує в місцевих друкованих засобах масової інформації повідомлення про намір отримати дозвіл із зазначенням адреси місцевої держадміністрації, до якої можуть надсилатися зауваження громадських організацій та окремих громадян.

2. Установа державної санітарно-епідеміологічної служби розглядає заяву та документи на отримання дозволу протягом 30 календарних днів з дати надходження документів та, у разі відсутності зауважень, готує висновок щодо видачі дозволу, який надається суб’єкту господарювання. У разі наявності зауважень документи повертаються суб’єкту господарювання з викладом змісту цих зауважень і зазначенням терміну повторного подання.

3. Місцеві держадміністрації розглядають зауваження громадських організацій, у разі потреби організовують проведення публічного обговорення, і протягом 30 календарних днів з дати опублікування інформації про намір суб’єкта господарювання отримати дозвіл повідомляють про це територіальний орган Мінекоресурсів. Територіальний орган Мінекоресурсів аналізує зауваження та, у разі необхідності, пропонує суб’єкту господарювання врахувати їх під час підготовки дозволу до видачі.

4. Територіальний орган Мінекоресурсів протягом 30 календарних днів розглядає заяву та документи на отримання дозволу і, у разі відсутності зауважень, видає дозвіл. У разі наявності зауважень документи повертаються суб’єкту господарювання з викладом їх змісту та зазначенням терміну повторного подання. Рішення про видачу дозволу надсилається територіальним органом Мінекоресурсів суб’єкту господарювання та установі державної санітарно-епідеміологічної служби.

Постановою Кабінету Міністрів України №302 законодавчо закріплена процедура участі громадськості у видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря покликана зменшити обсяги викидів забруднюючих речовин. Це, безумовно, сприятиме поліпшенню стану довкілля в містах та селах України.