Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9 Роль громадськості в системі екологічног...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

Питання 7. Підвищення екологічної освіченості населення та рівня кваліфікації представників органів місцевого самоврядування і держуправлінь

Екологічна освіта і виховання, активна участь громадськості є невід’ємними елементами природоохоронної діяльності.

З метою ефективного розв’язання екологічних проблем на оегіональному рівні, населення повинно приймати активну участь у природоохоронній діяльності. Підвищення рівня екологічної культури та знань досягається шляхом системної реалізації екологічних освітніх проектів та заходів.

Ефективне розв’язання екологічних проблем потребує залучення громадськості до участі в прийнятті управлінських рішень з питань природокористування та охорони довкілля, здійснення громадського екологічного контролю, реалізації громадських екологічних проектів.

Незважаючи на те, що в грудні 2001 року Міністерством освіти і науки України було затверджено Концепцію екологічної освіти України, яка охоплює усі вікові та професійні категорії населення, її впровадження відбувається теж дуже повільно. До того ж сучасна концепція освіти потребує включення до освітніх програм економічних, соціальних і екологічних аспектів у нерозривному зв'язку і має забезпечувати процес навчання протягом усього життя. Тому можна стверджувати, що в Україні відсутня державна політика щодо освіти населення з екологічних питань і питань сталого розвитку, яка повинна бути одним з важливих інструментів переходу до екологічно дружніх моделей виробництва і споживання, формування у населення нової системи цінностей, що відповідають принципам екологічно збалансованого розвитку в цілому.

Екологічне виховання та освіта сьогодні здійснюються через систему загальноосвітніх навчальних закладів, де крім викладання природничих навчальних дисциплін викладаються спеціальні курси екологічного спрямування. В закладах середньо-спеціальної та вищої освіти курс „Основи екології” входить до загальноосвітніх дисциплін.

У м. Суми у позашкільному вихованні для дітей та молоді регулярно проводяться освітні акції, проекти, семінари, лекції та екскурсії екологічної і природоохоронної тематики, конкурси: «Збережемо первоцвіти», огляд - конкурс на кращу природоохоронну роботу, «Річки мого дитинства», «Енергозбереження - вимога часу» та ін. Провідною установою міста у цій сфері є Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді управління освіти і науки Сумської міської ради.

В той же час можна засвідчити низький рівень екологічної просвіти серед широких верств населення.

Також важливою проблемою залишається невіжество державних службовців всіх рівнів щодо екологічних наслідків галузевої політики, спричинене невиконанням вимог ст. 7 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», за якою екологічні знання є обов'язковою кваліфікаційною вимогою до всіх посадових осіб, діяльність яких пов'язана з використанням природних ресурсів та призводить до впливу на стан навколишнього середовища.

Основними завданнями в напрямі екологічного виховання та освіти є:

- сприяння впровадженню системи екологічної освіти з метою розвитку екологічної культури і базових екологічних знань широких верст населення;

- екологічна підготовка та перепідготовка педагогічних кадрів для всіх рівнів системи освіти;

- сприяння створенню державних і недержавних систем екологічної освіти та підвищення кваліфікації спеціалістів виробничої сфери, економіки та управління.

27