Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит+МФ+(питання+відповіді).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
143.01 Кб
Скачать

18.Банківські гарантії як інструмент забезпечення міжнародних платежів 19.

Поручництво – договір, відповідно до якого одна особа бере на себе перед кредитором відповідальність за виконання боржником забов’язання в повному обсязі або частково. Характер поручництва полягає в тому, що: - забов’язання поручителя не може бути великим за обсягом або обтяжнішим, ніж забов’язання головного боржника, - за певних умов поручитель може використовувати право головного боржника на залік його вимоги, - поручителю належить право на всі заперечення проти вимог кредитора, що випливають із самого забов’язання головного боржника. Банківська гарантія – письмове одностороннє забов’язання банку-гаранта, прийняте стосовно якої-небудь особи за дорученням іншої особи, у забезпечення виконання останнім своїх забов’язань перед бенефіціаром. Банківська гарантія забезпечує виконання робіт на основі 3 понять: - легітимація(банківська гарантія є свідченням спроможності принципала виконувати роботу), - мотивація(для принципала існує загроза втрати гарантійної суми в разі невиконання договору, що є для нього стимулом) – компенсація(якщо принципал за гарантією порушує свої забов’язання, покупець вправі вимагати виплати гарантійної суми).Прямі гарантії. Учасники: - принципал(наказодавець за гарантією, що уповноважує свій банк виставити гарантію) – гарант, або банк-гарант(банк, що виставляє гарантію), - беневіціар(особа, на користь якої виставлено гарантію). Непрямі гарантії: - принципал, - банк-гарант, - авізуючий банк, - бенефіціар.

Відзивна банківська гарантія – гарантія, яка може бути відізвана, або її умови можуть бути змінені банком-гарантам без попереднього повідомлення бенефіціара. Безвідзивна банківська гарантія – гарантія, яка не може бути відізвана а її умови не можуть бути змінені без згоди бенефіціара. Безумовна банківська гарантія – банк-гарант виконує свої забов’язання перед бенефіціаром проти його простої першої вимоги, навіть якщо вона нічим не обумовлена і не підтверджена наданням будь-яких документів. Умовна банківська гарантія – гарантія, реалізація якої залежить від виконання певних умов. Форми гарантії: - пряма банківська гарантія(за якої банк-гарант бере на себе забов’язання безпосередньо перед бенефіціаром, тобто банк експортера дає свою гарантію безпосередньо іноземному бенефіціару. – контргарантія( гарантія, яку надає банк принципала, доручаючи своєму банку-кореспонденту виставити пряму гарантію на користь бенефіціара під повну відповідальність поручителя. Види гарантій: - платіжна банківська гарантія(гарантія постачальнику товару, відповідно до якої платіж буде здійснено, як тільки він виконає свої забов’язання. – договірна банківська гарантія(гарантія точного виконання контракту, яка виставляється банками в забезпечення інтересів імпортера.

  1. Міжнарод.Факторинг.

М/н факторинг-коміс.-посер. операція,пов’язана з переуступкою експортером факторингової організації неоплачених імпортером платіжних вимог за відвантажені товари чи надані послуги і право отримання за ними платежу. Включ.:-кредит-ня експортера у вигляді попередньої оплати боргових вимог;-інкасування дебітор.заборг-ті експортера;-страх-ня від можливих ризиків.джерелами формув. ресурсів для факторингу є:власні кошти банку,залучені,позичкові. Купуючи вимоги, факт компанії керують рах-ки зі зміною забезпеч негайну оплату лише 85%від номін вартості рах-ків експортера. Залишок за відрахуванням комісії виплачуєтюся тоді,коли імпортер розрах з фактор компанією. Переваги для експортера:уникнення кредитних ризиків;звільнення від ризику неплатежу;завчасна реаліз платежу боргов зобов’язань;економія на бухг і амін витратах. Факторингові операції не здійсн: -на вимогу бюджет організацій;-за борговим зобов’яз приватних осіб;-якщо оплата роботи здійсн поетапно або авансом у разі компенсаційних або бартерних угод.

Факторингова операціякомісійно–посередницька операція по передачі клієнтом банку права на стягнення боргів (без права зворотної вимоги до клієнта). Суб”єкти факторингових операцій: Банк, факторингова кампанія;спеціалізовані установи, які скупають рахунки-фактури у своїх клієнтів.Клієнтикредитори; постачальники товару, виконавці робіт, промислові та торгові фірми , що заключили угоди з банком чи факторинговою кампанією. Позичальники: покупці товарів та послуг. Механізм здійснення факторингової операції:1 ЕТАП – Підготовчий; 2 ЕТАП - Оформлення факторингової угоди між банком та клієнтом; 3 ЕТАП – Відсилка усіх рахунків – фактур, виставлених на покупця; 4 ЕТАП - Аналітичний; 5 ЕТАП – Оплата рахунків; 6 ЕТАП – Оплата вимог. Види факторингу: Прямий факторинг–в операції бере участь лише один фактор, фактор по експорту в країні експортера, з яким експортер уклав факторингову угоду. Опосередкований факторинг-в операції бере участь два фактори : фактор по експорту в країні експортера та фактор по імпорту в країні імпортера. Відкритий факторингоперація, в якій покупець повідомляється про факторингову угоду. Закритий факторинг – операція, в якій факторингова угода є конфіденційною і зарубіжний покупець не повідомляється про неї.Конвенційний факторинг – універсальна система фінансового обслуговування, яка включає бухгалтерський облік, розрахунки з постачальниками та покупцями, страхове кредитування, представництво та інше. Конфіденційний факторингобмежується виконанням тільки деяких операцій : сплата боргів, передача права на отримання грошей та інші. В Україні з’явил 90-91рр, лише 1% всіх операцій банків-це операції факторингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]