Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит+МФ+(питання+відповіді).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
143.01 Кб
Скачать

29.Фінансові ризики на міжнародних ринках. 29.

Ризик-це невизначеність, пов’язана з можливістю виникнення в ході реалізації проекту несприятливих ситуацій, наслідком яких є збитки або зниження ефективності проекту.Фінансові ризики пов’язані з імовірністю втрат фінансових ресурсів, спричинених зміною купівельної спроможності грошей.Джерелами фін.ризиків є: інфляція і ціни; динаміка процентних ставок і валютного курсу.

Розрізняють: інфляційний ризик-це ризик знецінення грошових доходів з погляду реальної купівельної спроможності. Висока інфляція гальмує інвестиційний процес, оскільки підвищує прибутковість спекулятивних операцій на конкретному ринку фінансових інвестицій, може негативно вплинути і на інвестування в конкретний проект, підприємство. Дефляйійний ризик-це ризик падіння цін, погіршення економічних умов підприємництва і зниження доходів за зростання дефляції. Ризик ліквідності-це ризики, пов’язані з можливості втрат при реалізації цінних паперів або товарів через зміну оцінки їх якості а споживчої вартості. Валютні ризики являють собою небезпеку валютних втрат, пов’язаних зі зміною курсу 1 іноземної валюти щодо іншої при проведенні зовнішньоекон., кредитних та інших валютних операціях. Ризик потенційних збитків від зміни валютних курсів поділяється на операційний-це ризик реальних втрат або упущеної вигоди в конкретній операції або угоді. Це можливість недоотримати прибуток або понеси збитки внаслідок безпосереднього впливу змін валютного курсу на очікувані потоки грошових коштів. Трансляційний(розрахунковий або балансовий)-його джерелом є можливість невідповідності між активами і пасивами, вираженими у валютах різних країн. Економічний визначається як імовірність несприятливого впливу змін валютного курсу на економічний стан компанії. Ризик може виникати внаслідок загострення конкуренції, як з боку виробників аналогічних товарів, так і з боку виробників іншої продукції, а також унаслідок зміни уподобань споживачів, та ін.Приховані валют.ризики.

Процентні ризики: ризик втрат від зміни потоків грошових коштів-компанії,що мають намір взяти позику,або компанії що мають боргові зобов’язання, за якими виплачуються проценти за плаваючою ставкою, можуть понести збитки в разі підвищення процентних ставок, оскільки зростають потоки грошових коштів для обслуговування боргу і навпаки. Портфельний ризик-між процентними ставками і цінами на фінансові активи існує зворотній зв'язок.Економічний ризик- зміни процентних ставок можуть справляти опосередкований вплив на компанію,спричиняючи зміни в її економічному оточенні.

30.Монополізація банк. Бізнесу. Форми банк.Монополій. 30.

Концентрацію банк.бізнесу можна визначити 2 показниками:1)загал.сума банк.рксурсів; 2)сума ресурсів розрахунку на 1банк.Централізація банк.капіталу-це поглинання малих банків великими на основі: концентрації виробництва, злиття банків, збільшення філій. Форми концентрації:1)відкрита-збільшення банківських ресурсів при зменшенні числа банків, поглинання великими банками малих, злиття велик.банків 2)прихована-факичне перетворення одних банків,що зберігають свою юр.самостійність

Банківська монополія-це великий банк або об′єднання банків,які контролюють весь банківський бізнес та фінансовий ринок і отримують найбільш високі прибуки.

Банківські картелі- обєднання крупних банк. на підставі угоди, щодо розподілу сфер їх діяльності. Банк.синдикати- обїднання на договірній основі декількох банків є тимчасовими , для проведення банківських операцій. Банк.трести-це банківські монополії, які створенні в результаті повного злиття банків в якому здійснюється повне обєднання власності на капітал і управління ним банками, що входять в трести втрачають юр. самост. і підпорядковуються єдиному органу управління. Банк. концерни- це обєднання великих і малих банків, що формально зберігають свою самостійність, але знаходяться під фінансовим контролем 1банку,що володіє контрольним пакетом акцій. Банківські холдингові компанії-це обєднання змішаного типу в склад якого крім банків можуть входити небанківські установи, страхові компанії, пенс.фонди, акціон.товариства. Основна мета: зорієнтувати, контролювати діяльність цього об-ня з метою оптимізації прибутку.

Класифікація: 1)в зал від складу учасників: лише банківські обєднання; обєднання змішаного типу.2)від мети обєднання: комерційного типу, некомерційного-надання некомерційних послуг своїм членам.3)від строку діяльності: на визначений строк, безстрокові обєднання.4) від ступеня підпорядкування окремих структур: асоціативні-добровільні об членами якого виступають різні за статусом банки,вони за своїм бажанням делегують виконання певних ф-цій в створеному ними апарату; корпоративні-засновані на відносинах вл-ті та системної участі капіталів, мають жорстку ієрархічну структуру і відносини залежності. Характ риси: висока ступінь залежності, відсутність повної свободи вибору партнерів,висока ступінь централізації управлінських функцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]