Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит+МФ+(питання+відповіді).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
143.01 Кб
Скачать

12 Валютний ринок як економічна категорія. Суб’єкти валютного ринку.12

Розвиток міжнародних економічних зв’язків

  • Створення світової валютної системи, що покладає на країни – учасниці визначені обов’язки у відношенні їх національних валютних систем

  • Широке поширення кредитних засобів міжнародних розрахунків

  • Посилення концентрації і централізації банківського капіталу, розвиток кореспондентських відносин між банками різних країн, поширення практики ведення поточних кореспондентських рахунків в іноземній валюті

  • Вдосконалення засобів зв’язку – телеграфу, телефону, телексу, що спростили контакти між валютними ринками та знизили ступінь валютного і кредитного ризиків

  • Розвиток інформаційних технологій, швидкісна передача повідомлень про курси валют, банки, стан їх кореспондентських рахунків, тенденції в економіці та політиці.

Основні особливості сучасних валютних ринків

  • Інтернаціоналізація валютних ринків

  • Операції здійснюються безперервно

  • Техніка валютних операцій уніфікована, розрахунки здійснюються по кореспондентських рахунках банків.

  • Широкий розвиток валютних операцій з метою страхування валютних та кредитних ризиків.

  • Спекулятивні та арбітражні операції набагато переважають валютні операції.

  • Нестабільність валют

Функції валютних ринків

  • Обслуговування міжнародного обороту товарів, послуг і капіталу

  • Формування валютного курсу під впливом попиту та пропозиції

  • Надання механізмів для захисту від валютних ризиків, руху спекулятивних капіталів і інструментів для цілей грошово–кредитної політики центрального банку

Основний товар валютного ринку – люба фінансова вимога, визначена у іноземній валюті

Основні учасники валютного ринку : банки – ділери, інші банки, експортери,

імпортери, транснаціональні компанії, фінансові установи, інвестори та урядові агенції.

Учасники валютного ринку здійснюють декілька основних функцій :

Грошові перекази

  • Хеджування

  • Кліринг

  • Кредит

Валютний ринок складається із багатьох національних валютних ринків, які об”єднуються в світову систему. Ця система дозволяє банку в любому валютному центрі здійснювати операції на наступній основі :

1 Рівень – Роздрібна торгівля.

2 Рівень – Оптова міжбанківська торгівля.

3 Рівень - Міжнародна торгівля.

13. Міжнародний валютний спот-ринок, його учасники. 13

Валютний ринок – це сукупність обмінних і депозитно-кредитних операцій в іноземній валюті, які здійснюються юр і фіз. особами за ринковим курсом або % ставкою. За обєктом торгівлі вал ринки можуть мати сегменти: - грошовий ринок, - форексний ринок. Міжнародний форексний ринок – безготівковий: - спот ринок- передбачає укладання валютних угод з терміном виконання на 2-ий роб банк день; учасники комерц. банки; ринок негайної поставки валюти; правило зафіксов. спец конвенціями і законами актами; здійснення угоди в основному на базі комп’ют торгівлі з підтвердженням електронними повідомленнями. Основний елемент- електронний переказ по каналам системи СВІФТ. Забезпечує учасників доступом до цілодобової високошвидкісної мережі передачі банкіської інформації у стандарт. формі. – строковий ринок: А)міжбанківський ринок Б) біржових вал контрактів.

СПОТ-ринок - здійснення торгівлі валютою на базі встановлення обмінних курсів валюти; - котирування валютиу 2 ціни; - дата валютування-день фактичного надходження коштів на рахунки сторін, зазначених угоді. Валютна позиція – формується під час торгівлі валютою в оператора вал ринку – це відношення вимог і забов’язань щодо певної валюти(відкрита – вимоги = забов’язанням; відкрита – вимоги не = забов’язанням: - довга-овертнайт; -коротка – забов’язання > вимог).

Для покриття можливих збитків в умовах овернайт – позиції контрагенту віддаються лімітовані спот доручення. Вони склад в письмовій формі , щоб банк реципієнт міг використати його як заяву на виконання тією чи іншої операції за досягненням ринком певного курсу. Учасники спот-ринку: 1)комерційні банки.2)фірми-клієнти. 3)центральні емісійні банки – власні економ інтереси – ф-ція комерційної діяльності; платежі в іноземній валюті міжнародним організаціям; забезпечення стабільності власної валюти всередині країни і відносно інших валют.4)Брокерські фірми,міжн асоціація учасників вал ринку. 1975 – Кодекс поведінки: прийнятий комітетом професійних відносин у торгівлі. 1991 – доповнено.

Цей кодекс містить норми на вал ринку дилерами, контроль за банківським керуванням. За характером вал ризиків учасників вал ринків можна поділити на:

  • підприємців, - інвесторіва, - спекулянті, - хедерів, - гравців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]