Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.12.2022
Размер:
1.68 Mб
Скачать

12. Складнопідрядне речення. Класифікація складнопідрядних речень. Сполучники і сполучні слова в складнопідрядних реченнях.

Складнопідрядним реченням називається складне речення, частини якого з’єднуються сполучниками підрядності або сполучними словами:

Склалися три принципи їх класифікації:

1) логіко-граматичний, заснований на співвідносності підрядних частин цих речень з членами простого речення, згідно з якою серед складнопідрядних речень розрізняють підметові, присудкові, додаткові, означальні і різні різновиди обставинних речень.

2) формально-граматичний, що спирається на засоби зв'язку підрядної і головної частини цих речень, згідно з яким серед складнопідрядних речень розрізняють безсполучникові, сполучникові і складнопідрядні речення із сполучними словами, а сам аналіз цих речень по суті зводиться до аналізу сполучників і сполучних слів, за допомогою яких поєднуються їхні предикативні частини; 3)структурно-семантичний, який в основу класифікації складнопідрядних речень кладе встановлення структурних і семантичних співвідношень між підрядною і головною частинами цих речень.

Підрядні сполучники не бувають членами речення. За будовою вони поділяються на прості (що, як, щоб, якщо, якби, хоч, ніж, мов, чи) і складені (через те що, тому що, у зв'язку з тим що, незважаючи на те що).

Сполучні слова ― це повнозначні слова; вони, на відміну від сполучників, є членами речення. У ролі сполучних слів виступають відносні займенники і прислівники хто, що, який, чий, котрий, де, куди, звідки, як, чому, коли (Хто думає, той і розум має (Нар. тв.).

13. Складнопідрядні речення:

а) нерозчленованої структури: з підрядним означальним; з підрядним з’ясувальним; займенниково-співвідносні;

б) розчленованої структури з підрядними: часу; місця; причини; умовним; допустовим; мети; наслідковим; порівняльним; способу дії, міри і ступеня; зіставним; супровідним (приєднувальним).

Структурно-семантичні типи складнопідрядних речень

За будовою:

1) нерозчленованої структури, або нерозчленовані, одночленні;

2) розчленованої структури, або розчленовані, двочленні.

Речення нерозчленованої структури — підрядна частина відноситься до одного слова або словосполучення головної частини, яке потребує доповнення, уточення, розширення, конкретизації, а сама головна частина таких речень, потребуючи уточнення, доповнення, продовження, не може функціонувати без підрядної. Зв'язок підрядної частини з головною здійснюється за допомогою асемантичних, функціональних сполучників і співвідносних слів.СПР з підрядними присубстантивно-атрибутивними. Підрядна частина відповідає на питання я к и й? я к а? яке? Стосується іменника чи субстантивованого слова, що може виконувати в головній частині функцію будь-якого члена речення і виступати в будь-якій формі.

Складнопідрядні речення розчленованої структури – підрядна частина яких звичайно відноситься до всієї головної частини в цілому і пов'язується з нею за допомогою так званих семантичних сполучників, тобто сполучників, що виражають певні семантичні відношення. В окремих випадках можливий зв'язок підрядної частини лише з одним словом. Головна частина може існувати окремо, без підрядної частини, яка не є необхідним продовженням головної.З підрядними часу,з підрядними умови, з підрядними мети, з підрядними причини, з підрядними місця, СПР порівняльні, СПР допустові, СПР наслідкове.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]