Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фарма Екзамен всі.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
171.36 Кб
Скачать

3.Рематидин. Група препаратів, фармакодинамічні ефекти, показання і протипоказання до застосування.

Рематидин - Таблетки по 50 мг Група препаратів Противірусні лікарські засоби (протигрипозні) – препарати які блокують вірусний білок М2. Фармакодинаміка Препарат пригнічує вивільнення РНК вірусу грипу і проникнення в ядро клітини. Показання Ефективний проти вірусу А. Діє на вірус кліщьового енцефаліту. Протипоказання Хронічні і гострі захворювання нирок; гострі захворювання печінки; вагітність і годування грудьми; підвищена чутливість до похідних адамантану, діючої речовини або інших компонентів Ремантадину; тиреотоксикоз.

4. Мазі і пасти.

Мазь - м'яка лікарська форма для зовнішнього застосування. Мазь Складається з лікарської речовіні и т.зв. лікарської основи (вазеліну, ланоліну, нафталаном). Кількість порошкуватіх лікарськіх речовін у мазі не перевищує 25% Маси основи. Мазі мають не тільки місцеву, а загальну дію на організм. Па́ста — мазь, яка вміщує у своєму складі 25% і більше порошкоподібних речовин. Пасти мають щільнішу консистенцію, не розплавляються, а лише розмягшуються при температурі тіла і триваліше утримуються на шкірі. Тому в пастах назначають лікарські форми місцевої дії і їх не втирають, а наносять шаром на уражені ділянки. Готують пасти шляхом змішування компонентів з розплавленою основою. Виписують в рецептах по тим же правилам, що і мазі.

Білет 13

1.Коагулянти. Механізм дії і використання різних препаратів.

Коагулянти -прямої дії ( тромбін, фібриноген, кальціохлорид, кальційглюканат., гемо статична колагенова губка) - непрямої дії ( Вікасол, лист кропиви, кора калини, трава тисячьолистника)

Тромбін є природним компонентом системи згортання крові, утворюється в організмі з протромбіну при ферментативній активації останнього тромбопластином. Для застосування в медичній практиці отримують з плазми крові донорів. Використання Місцево, тампон змочений розчином . Выпускают в стеклянных флаконах или в ампулах вместимостью 10 мл, содержащих не менее 125 единиц активности. Количество препарата, активность указывают на флаконе или ампуле.

Вікасол – Синтетичний (отримується штучним шляхом) водорозчинний аналог вітаміну К. Бере участь в утворенні протромбіну. Сприяє нормалізації згортання крові. При недостатності його в організмі розвиваються геморагічні явища (кровоточивість). Порошок; таблетки по 0,015 г в упаковці по 25 штук; ампули по 1 мл 1% розчину в упаковці по 10 штук. Використання Всередину дорослим 0,015-0,3 г на добу; внутрішньом'язово 0,01-0,015 г. Дітям у віці до 1 року призначають 0,002-0,005 г, до 3 років - 0,006 г, 3-4 років - 0,008 г, 5-9 років - 0,01 г, 10-14 років - 0,015 г на добу в 2-3 прийоми 3-4 дні підряд; після перерви на 4 дні курс лікування повторюють. Перед операцією препарат призначають за 2-3 дні. Породіллям дають добову дозу одразу після прибуття в пологовий будинок, а потім, якщо пологи не наступили, через 12 год і через 24 ч. Доза для новонароджених - не вище 0,004 м. 2. Обліпихова олія, аевіт. Склад препаратів, показання до застосування.

Обліпихова олія. Група Засоби, що впливають на травну систему та метаболізм. Антацидні, противиразкові та вітрогінні засоби.  Склад 100 г олії містять суми каротиноїдів (у перерахунку на b-каротин) не менше 180 мг. Дія Зменшує пошкоджуючу дію токсинів, перекисів, інших агресивних факторів і захищає клітинні оболонки, внутрішньоклітинні структури завдяки наявності в складі природних біологічно активних речовин. Препарат стимулює процеси загоєння при ураженнях шкірних покривів і слизових оболонок, чинить певну антибактеріальну (пригнічує ріст бактерій), обволікаючу та жовчогінну дію. Обліпихова олія сприятливо впливає на процеси клітинного живлення, роботу органів травлення. Показання Обліпихову Олію застосовують зовнішньо при лікуванні опіків, пролежнів, променевих уражень шкіри і слизових оболонок, гінекологічних захворювань (кольпітів, ендоцервіцитів, ерозій шийки матки), проктологічної патології (ерозивно-виразкових, атрофічних та інших патологій прямої кишки, тріщини анусу, геморою). Внутрішньо приймають у складі комплексного лікування патології стравоходу, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. У формі інгаляцій застосовують при лікуванні хронічних запальних захворювань верхніх дихальних шляхів (носоглотки, голосових зв’язок, трахеї, бронхів). Місцево препарат застосовують для лікування хронічної та у відновлювальний період після гострої патології мигдаликів (тонзилітів, ангін), гайморових порожнин (гайморитів), рогових оболонок очей (кератитів), сполучних оболонок очей (кон’юнктивітів), при запаленні країв повік (блефаритів), при виразках рогівки ока.

Аевіт. 1 капсула м'яка препарату Аевіт містить: Ретинолу пальмітату (вітамін А) - 100000 МО; Альфа-токоферолу ацетату (вітамін Е) - 0,1 г; Аевіт - комплексний вітамінний препарат, що володіє антиоксидантною і імуностимулюючу дію. Крім того, компоненти препарату беруть участь у різних фізіологічних процесах в організмі, у тому числі стимулюють розмноження епітеліальних клітин і ріст кісток, беруть участь у процесах регенерації тканин, впливають на білковий і ліпідний обмін, а також необхідні для підтримки репродуктивної та зорової функції. Препарат Аевіт сприяє поліпшенню капілярного кровообігу, нормалізує проникність судинної стінки і трофіку тканин. До складу препарату входять активні компоненти альфа-токоферолу ацетат і ретинолу пальмітат. Механізм дії і терапевтичні ефекти препарату засновані на фармакологічні властивості активних компонентів, що входять до його складу. Показання Препарат застосовується для терапії пацієнтів, які потребують тривалого введення високих доз вітаміну А і вітаміну Е, в тому числі препарат застосовується в терапії таких захворювань: - Атеросклеротичні ураження судин, порушення мікроциркуляції і трофіки тканин, облітеруючий ендартеріїт; - Червоний вовчак, псоріаз; Препарат застосовується також в офтальмологічній практиці для лікування пацієнтів, які страждають атрофією зорового нерва, гемералопія (куряча сліпота), ксерофтальмія, кератомаляція і пігментним ретинітом.