Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фарма Екзамен всі.docx
Скачиваний:
182
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
171.36 Кб
Скачать

1.Засоби для стимуляції процесів репарації в порожнині рота: препарати, механізм дії.

Засоби що прискор епітелізацію - олійний розчин вітаміну А, шипшинова та обліпихова олія, каротолін, бальзам Шостаковського, метилурацилова мазь, аерозоль ліван, вінізоль. Календула лікарська містить каротиноїди (каротин, рубіксантін, цітроксантін, флавохром, флавоксантин, віолоксантін та ін), флавоноїди, вітаміни, смоли, органічні кислоти, які стимулюють всі види обміну, надають антиоксидантну, мем-браностабілізірующее, протизапальну, слабке бактерицидну, протисвербіжну дію , сприяє регенерації шкіри і слизових. Сік каланхое і хлорофіліпт спрей, а також розчин спиртовий (суміш хлорофіліпту А і В із листя евкаліпта кулькового) виявляють антисептичну, протизапальну, регенеруючу дію. Обліпиха містить каротиноїди (р-каротин і інші каротини, лікопін, поліціслікопін, зеаксантин, фітофлюін), аскорбінову кислоту, вітаміни В,, В2, В | 2 Е, К,, жирні кислоти, полісахариди, органічні кислоти, амінокислоти, флавоноїди, дубильні речовини, фенолкарбонові кислоти, стерини, холін, бетаїн. Препарат має антиоксидантну, протизапальну, мембраностабілізіруюшім ефектом, надає регенеративне і бактеріо-статичний дію. 2.Амізон, арбідол. Група препаратів. Особливості дії кожного з них.

Амізон - 1 таблетка содержит амизона 0,25 г Група: Ненаркотичні аналгетичні лікарські засоби. Дія: Має аналгетичну, протизапальну, протизапальну, жарознижуючу дію. Крім того, амізон сприяє утворенню інтерферону і через те йому властивості фармакологічні ефекти – інтерферон ний, противірусний, імуномоделюючий. Показання : Симптоматичне лікування захворювань, що супроводжується запальною реакцією, гіпертермією та больовим синдромом, у тому числі – вірусної етіології. Арбідол - Таблетки, вкриті оболонкою, по 0,1 г в упаковці по 30 штук. Група:Противірусні лікарські засоби – індуктор інтерферону. Дія: Препарат виявляє інтерфероногенну активність, стимулює клітинний і гуморальний імунітет. Показання: Для профілактики та лікування грипу типу А і В, а також при гострих і респіраторних вірусних інфекціях. 3.Метопролол. Група препаратів, механізм дії, показання до застосування.

Метапролол - таблетки по 50 і 100 мг в упаковці по 30; 100 і 200 штук; таблетки ретард по 200 мг в упаковці по 14 штук; 1% розчин в ампулах по 5 мл в упаковці по 10 штук Група: Препарати які впливають на серцево-судинну систему.- б адренаблокатор Механізм дії : Антиангінальна, антигіпертензивну, анти аритмічну дію. Селективна блокада адренорецепторів зменшує ризик побічних ефектів, особливо у хворих з бронхіальною астмою і цукровим діабетом. Показання : Артеріальна гіпертензія, гіперкінетичний кардіальний синдром, порушення серцевого ритму, гіпертрофічна кардіоміопатія, пролапс мітрального клапана, інфаркт міокарда 4. Поняття про дози лікарських засобів.

Доза— кількість лікарської речовини, введеної в організм і вираженої в одиницях маси, об’єму, радіоактивності або біологічної активності. Д. для препаратів, які проходять біологічну стандартизацію, виражається в одиницях дії (див. Одиниця дії) і визначається шляхом порівняння зі стандартом. Для препаратів, що вводяться інгаляційним шляхом, напр. газоподібні та леткі для наркозу, має значення їх концентрація у повітрі, яке вдихається (позначається в об’ємних відсотках). Розрізняють такі значення. Терапевтична Д.— кількість речовини, що вводиться в організм з лікувальною метою, яка, у свою чергу, поділяється на мінімальну (порогову), середню та максимальну дози. Мінімальна Д викликає фармакологічний ефект невеликого ступеня і в 2–3 рази нижча, ніж середня терапевтична Д. Середня Д. викликає фармакологічний ефект середнього ступеня у більшості пацієнтів. Середня терапевтична Д. становить ½–⅓ від вищої або максимальної Д. і міститься в одиниці лікарського препарату. Вона найчастіше використовується у клінічній практиці. Максимальна Д., або вища терапевтична, спричиняє найвищу терапевтичну дію.

Екзам білет 16