Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фарма Екзамен всі.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
171.36 Кб
Скачать

1 Побічні ефекти місцево анестезуючих прпар, їх походження

1- Алергія. Відповідальною за алергічні реакції є параамінобензойна кислота(РАВА) яка вивільняється при гідролізі аміно-ефірних анестетиків. (анафілактичний шок)

-Тканинна нейротоксичність після ін’єкції будь якого препарату. – травмування нерва голкю та інтраневральна ін’єкція. Високі конц анестетиків і додавання до розчину епінефрину- пошкодж нервового стовбура . Розчином місц анестетика, який містить потенційну небезпечну конц є 5% лідокаїн. Потрапляння в розчин анестетика засобів для стерилізації і обробки шкіри є іншою можливо причиною нейротокс

-системна токсичність це дія на цнс і виникає внаслідок надмірної кількості місц анестет в крові. До цього призводить ненавмисна вн венна або вн артеріальна ін’єкція. Встановлено, що пригнічення місцевими анестетиками адрено і холі нереактивних структур різних відділів головного мозку призводить до зниж синаптичної провідності і підсилює гальмівні процеси гол мозку. Наслідок – неспокій, тремор, пригнічення цнс, Розвивається ацидоз і гіперкаліємія

-симптоми ураж цнс легкий ступінь: легкий головний біль, запаморочення, сонливість, дзвін у вухах, поруш чутливість і смаку. Важкий ступінь: тоніко-клонічні судоми, що супроводжуються непритомністю, комою, зупинкою дихання.

-симптоми ураження ССС :легкий ступінь тахікардія і підвищений артеріальний тиск,…якш=що анестетик без адреналіну – брадикардія і гіпотонія. зниження електрозбудливості

Важкий – судинний колапс,

2Амізон, арбідол. Група препаратів, особливості дії кожного

амізон ненаркотичний аналгетичний засіб, похідний ізонікотинової кислоти

має аналгетичну, протизапальну, жарознижуючу дію. Сприяє утв інтерферону тому він –інтерференогенний, ротивірусний, імуномоделюючий.

Покази: симптоматичне лікування, що супроводжується запальною реакцією, гіперемією та больовим синдромом, у тому числі і вірусної етіології.

Побічна дія – гіркота в рот пор, гіперсалівація , слабкий набряк СОПР.

сироп 10 мг/мл фл. 100 мл, с дозир. ложкой, №1, табл. п/о 0,125, табл. п/о 0,2

Арбідол противірусний лікарський засіб широкого спектру дії…індуктор інтерферону, низькомолекулярний.

Використовують для профілактики і лікування грипу А і В, також при гострих распіраторних захворюваннях. Арбідол стимулює клітинний і гуморальний імунітет. Признач всередину.

Таблетки, вкриті оболонкою, по 0,05 г № 10

3 Препар кальцію використання в стоматології

кальцію глюканат кальцію, кальцію лактат…кальцію гліцерофосфат. Кальцемін(кальцію цитрат,карбонат, вітамінД3, цинк, мідь, марганець)

Кальцій д3цитрат(кальцій + холекальциферол)…кальций остеовіт(кальцію цитрат, Са гліцерофосфат, ретинолу ацетат. Аскорбінову кислоту)

Кальцинова містить вітміни А Д3 С В6 Сатф фосфор

4 Засоби невідкладної допомоги при колапсі, гіпертонічному кризі

колапс – вазопресорні – мезатон 1% 1 мл у 200 млм фізрозчину(40-60 крапї\хв)

Гіпертонічний криз в\в дібазол 0,5% 5 мл. Якщо ефект відсут - Фуросемід 1% 2мл в 20 мл фізрозчину, якщо ефект відсут сульфат магнію 25% 3 – 5 мл в\в повільно в 200 мл фізрозчину або клофелін0,01% 1мл в 20мл фізрозчину

Екзам білет 17