Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фарма Екзамен всі.docx
Скачиваний:
181
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
171.36 Кб
Скачать

3. Лізиноприл. Група препаратів, властивості, механізм дії, показання до застосування.

Лізиноприл - інгібітор АПФ пролонгованої дії, призначений для лікування артеріальної гіпертензії, та профілактики розвитку її ускладнень. Особливістю препарату є те, що він не метаболізується в жировій тканині, що дозволяє ефективно використовувати його у пацієнтів з надлишковою масою. Таб 2.5, 5 , 10 мг Належить до групи Інгібіторів ангіотензинпертворюючого ферменту (АПФ) Властивості Пригнічує утворення ангіотензину II i зменшує його судинозвужувальну дію, а також його стимулюючий вплив на продукцію альдостерону в надниркових залозах. На фоні дії препарату знижується АТ, зменшується загальний периферичний опір судин, зменшується постнавантаження, знижується тиск в малому колі кровообігу, незначно посилюється внутрішньонирковий кровотік. Лізиноприл не впливає на частоту серцевих скорочень і хвилинний об’єм крові. Має тривалу антигіпертензивну дію (близько 36 год після одноразового прийому). Покази до застосування Артеріальна гіпертензія всіх ступенів тяжкості; застійна серцева недостатність. Може застосовуватися як засіб моно- та комбінованої терапії.

4. Шляхи виведення ліків з організму.

Завершувальним етапом взаємодії лікарської речовини й організму є виведення (екскреція) її (або її метаболітів) різними органами і тканинами: нирками, печінкою, легенями, слизовою оболонкою травного каналу, сльозовими, потовими, молочними (під час лактації) залозами. Фільтрується у ниркових клубочках вода, глюкоза, амінокислоти, білки (з молекулярною масою до 60 000), деякі інші речовини. Виведення лікарських речовин слинними залозами може відбуватися шляхом дифузії й активної секреції. Крізь слизову оболонку шлунка у просвіт його з крові виділяються алкалоїди і деякі основи, що в кишках можуть частково підлягати зворотному транспорту. Печінкою з жовчю у дванадцятипалу кишку екскретуються лікарські речовини та їхні метаболіти шляхом фільтрації або активної секреції. При цьому на процес виділення речовин впливає їхня молекулярна маса, зі зниженням якої (менше 300) екскреція утруднюється, фізико-хімічні властивості (наприклад, здатність розчинятися у воді й ліпідах). Високополярні речовини активніше виводяться з жовчю (наприклад, строфантин), ліпофільні частіше реабсорбуються в кишках (наприклад, фенолфталеїн, дигітоксин), здійснюючи кишково-печінковий кругообіг (кишково-печінкова, або ентеропатична, циркуляція). Через кишки виводяться речовини, що не абсорбувалися з їх просвіту(фталазол, денол), а також ті, що виділені печінкою (з жовчю) і слизовою оболонкою кишок. Легенями виводяться з організму леткі (ефір для наркозу, фторотан, етанол) і газоподібні (діазоту оксид, циклопропан, карбоген) речовини. Сльозовими залозами екскретуються деякі антибіотики, сульфаніламіди, що призначають у випадках бактеріального ураження очей. Через потові залози виділяються саліцилати, барбітурати та інші лікарські речовини. При цьому можливі небажані ефекти: подразнення шкіри (виділення сполук брому, йоду), дефіцит в організмі вітамінів і мікроелементів. Молочними залозами в період лактації шляхом пасивної дифузії виділяються різноманітні речовини (антикоагулянти, транквілізатори, цитостатики тощо) у невеликій кількості.

Білет 11 1.Препарати для лікування стоматиту, механізм і спектр протимікробної дії, препарати.

Декатилен – належить до групи антисептичних препаратів. Упаковки по 20 і 100 льодяників. Механізм. Спектр протимікробної дії Як бактерицидний та фунгістатичний агент деквалінію хлорид впливає на мікроорганізми, що спричиняють змішані інфекції ротової порожнини та глотки. Спектр дії цього місцевого хіміотерапевтичного агента широкий і включає більшість грампозитивних та грамнегативних бактерій, а також гриби та спірохети. Додання дибукаїну гідрохлориду спричиняє помірну місцеву анестезію, яка полегшує больовий синдром, що супроводжує інфекції рота та горла. Фарингосепт– належить до групи антисептичних препаратів. Таблетки для рассасывания по 10 мг Механізм. Спектр протимікробної дії У результаті тривалого розсмоктування таблетки фарингосепт пригнічує життєдіяльність мікрофлори порожнини рота і глотки (бактеріостатична дія). До Фарингосепт чутливі більшість хвороботворних бактерій, що викликають інфекційно-запальні захворювання верхніх дихальних шляхів і ЛОР-органів — стафілококів, стрептококів, пневмококів. Активний відносно широкого спектра грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів (Streptococcus haemolyticus, Streptococcus viridans, Pneumococcus).

Суприма-ЛОР- Антисептичний комбінований препарат для місцевого застосування у ЛОР-практиці і стоматології. 1 льодяник містить: амілметакрезолу - 0.6 мг, 2,4-дихлорбензилового спирту - 1.2 мг Механізм. Спектр протимікробної дії Антисептичний засіб, має протизапальну, аналгетичну та місцевоанестезуючу дію. Коагулює білки мікробних клітин; активний щодо широкого спектра грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів in vitro; має протигрибкову дію. Усуває симптоми подразнення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, чинить деконгестівное дію на слизову оболонку. Зменшує закладеність носа. Пом'якшує подразнення і біль в горлі.