Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_Osnovi_psikhologiyi_i_pedagogiki.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
87.78 Кб
Скачать

Тема №10. Психологія особистості і колективу (2 год.) План

1. Класифікація груп.

2. Психологічний феномен колективу

3. Формування лідерів.

Теми рефератів

1. Психолого-педагогічна характеристика груп і колективів.

2. Міжособистісні відносини та методи їх вивчення.

3. Лідерство та інші психологічні феномени колективу.

4. Основні риси сприятливого психологічного клімату.

5. Методи вивчення відношень у малій групі.

6. Проблема колективу в педагогічних працях А.С. Макаренка і В.О. Сухомлинського. 7. Проблема колективу в сучасній педагогічній теорії й практиці. 8. Спільна діяльність як основа формування колективу.

Усвідомлення основних понять та термінів

Група, мала група, референтна група, дифузна група, формальна група, неформальна група, колектив, професійна сфера, міжособистісні відносини, лідер, керівник.

Запитання для обговорення 1. За якими ознаками виділяють соціальну групу? 2. Які причини створення соціальної групи? 3. Які є класифікації соціальних груп? 4. Яка група є для особистості референтною? 5. Яку групу називають колективом?

6. Етапи формування і розвитку колективу?

7. Сфери відносин в колективі?

8. Які є типи міжособистісних відносин у групі? 9. Яка роль психологічної сумісності й співпраці у формуванні міжособистісних відносин у групі? 10. Які є методики дослідження міжособистісних відносин? 11.Чим визначається статус особистості у групі? 12. В чому виявляється суттєва відмінність лідерства від керівництва? 13.Які є типи лідерства? 14.Охарактеризуйте основні підходи до типології керівництва. 15. Які фактори впливають на формування соціально-психологічного клімату у групі?

Проблемні запитання 1. Як популярність впливає на статус особистості  у групі? 2. Чи може зміна офіційного статусу людини вплинути на його неофіційний статус у системі міжособистісних відносин? 3. Чи може член групи отримати статус, який не відповідає його реальній цінності? З чим це пов’язане? 4. Чи завжди конформізм характеризується невідповідністю реальної поведінки людини і її внутрішньої позиції? 5. Чи можливо поєднати процеси інтеграції та індивідуалізації у колективі?  6. Які фактори життєдіяльності колективу виступають у якості об’єднуючих? 7. Чи згодні Ви з твердженням про те, що успішне виховання особистості можливе лише в колективі?

Методичні рекомендації

Розглядаючи перше питання слід звернути увагу на те, що поняттями «колектив», «група» займаються різні науки про людину. Слід зазначити, що групи розрізняються за певними ознаками. Ці ознаки і є основою класифікації груп. Зауважте, що людина, за своєю природою, - істота суспільна, і групова дія є її природним станом.

В другому питанні необхідно усвідомити, що колектив, це група людей, яка досягла високого рівня розвитку, в якій діють високоморальні відносини між людьми і їх спільна діяльність має соціально значущу мету. Зверніть увагу на фактори від яких залежить морально-психологічний клімат у колективі, розкрийте ці фактори. Хто створює ці фактори і відповідає за їх виконання? Як ви вважаєте чи потрібні спеціальні знання і вміння для створення оптимального управління і морально-психологічного клімату? Доведіть це на прикладах. Вкажіть свій шлях формування позитивного морально-психологічного клімату.

В третьому питанні необхідно довести, що у будь-якій групі виділяються керівник і лідер. Лідер дуже рідко має офіційний статус, але фактично управляє колективом у силу своїх організаторських здібностей. Які особистісні риси притаманні лідеру і як вони формуються? Виділіть види лідерів та охарактеризуйте їх. Лідер є у кожному колективі і заслуговує на особливу увагу, тому що активно впливає на морально-психологічний клімат у колективі і можуть стати джерелом конфліктів, але саме вони становлять резерв на висування кадрів.

Література: основна [1 С.206-224; 2 С. 42-53, 124-134; 3 С.97-109; 4 С.120-132], додаткова [ 3,5,7,8].