Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_Osnovi_psikhologiyi_i_pedagogiki.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
87.78 Кб
Скачать

Тема №3. Розвиток і формування особистості (2 год.) План

1. Сутність і співвідношення понять «людина», «індивід», «особистість», «індивідуальність».

2. Поняття про розвиток, формування і виховання особистості.

3. Структура особистості ( за К.К.Платоновим).

Теми рефератів

1. Виховання, розвиток і формування особистості.

2. Сучасні теорії виховання особистості.

3. Умови психічного розвитку індивіда в процесі його перетворення на особистість.

4. Види суперечностей та їх роль у становленні особистості.

5. Сенс людського життя як психологічна проблема.

6. Вчинки і поведінка людини.

7. Маска, гідність особи, її цілісність і роздвоєність.

Усвідомлення основних понять та термінів

Людина, індивід, особистість, індивідуальність, психологічна структура особистості, формування особистості, виховання особистості.

Запитання для обговорення 1.В чому виявляється соціальна сутність особистості? 2.Що в особистості зумовлене її біологічною природою? 3.Як співвідносяться між собою поняття "особистість” та "індивідуальність”? 4.Що є рушійною силою розвитку особистості? 5. Які фактори зумовлюють психічний розвиток особистості? 6. Які є основні передумови для розвитку особистості?

7. Які основні напрями виділяють у вивчені особистості?

8. Поняття «структури особистості»?

9. Визначте основні особливості формування підструктур?

10. З’ясуйте основні кризові періоди в індивідуальному розвитку психіки людини (онтогенез)?

Проблемні запитання 1.На основі яких зовнішніх проявів можна судити про рівень розвитку особистості? 2. Яким чином, аналізуючи потреби особистості, можливо зробити висновок про рівень розвитку її свідомості?

Методичні рекомендації

Розглядаючи перше питання слід звернути увагу на те, що поняттям «особистість» займається не тільки психологія і педагогіка, а багато інших наук про людину. Слід вивчити такі поняття як «індивід», «людина», «особистість», «індивідуальність», а також порівняти їх між собою, найти спільне і відмінне. Зауважити, що категорія розвитку фігурує у педагогіці в двох планах: як соціально-історичний розвиток освіти і педагогічних концепцій та як індивідуальний розвиток людини. Виділити провідну функцію виховання і довести, що виховання спрямоване на розвиток і формування особистості і існує в системі взаємин, у процесі соціалізації.

Звернути увагу на роль спадковості і середовища у розвитку особистості. Розкрити, на прикладі, залежність майбутнього розвитку особистості від умов суспільного оточення і наслідування генотипу батьків. Важливо зрозуміти, що уявлення про системну єдність біологічного і соціального в особистості характеризує її. Соціальне в людині невід’ємне від біологічного і суперечки про домінуючу роль одного з понять не логічні та не коректні. Які дослідження присвяченні проблемі всебічного розвитку особистості? За яких умов можливе виховання гармонійної людини?

При підготовці до третього питання зверніть увагу на те, що проблемами вивчення структури особистості займалися такі вчені як: З.Фрейд, П.Вікторов, Б.Ананьєв, Г. Костюк, А.Петровський, Л.Виготський та ін. Зосередьтесь на особливостях формування певних компонентів кожної з підструктур, які виділяє К.Платонов.

Література: основна [1 С.35-46; 2 С.100-112; 3 С.82-97; 4 С.92-104], додаткова [ 1, 2, 6, 9, 10].