Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zemelne_pravo-Sheremet.pdf
Скачиваний:
52
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.16 Mб
Скачать

Земельне право України

 

 

Продовження табл. 17.1

 

 

 

 

1

2

3

 

, 0

 

4. & 15 & ,

 

300 / 24–27

, , & , + ,"*

 

0#,

 

&% ) #, , / 0 "(

 

(0" )

 

+ ) )% #, "$/

 

 

200 / 32–38

& 12& – , ) '

 

 

 

,"* # & * #, 0

 

 

 

% .

 

 

150 / 40–49

5. ) "()( & ) )

 

 

 

. " 0#, 0

 

 

 

$& 5# $ ,) #% & ,

 

 

 

) / " / #" (:

 

 

 

& ! ) "( – & 6

 

 

 

&, . " – & 3 &.

 

H ! -

30,1 –23,3

& 15 & & . , ! &

 

0#, :

) & . "

 

, 3 %

&2/+ ".

0#, & . , ! &

 

4–5 %

20,2 –17,0

) & *& $

 

& $ . " & .

 

6–8 %

&2/+ ".

& 20 & & . , ! &

 

15,3 –13,9

) & . "

 

9–12 %

&2/+ ".

0#, & 15 &

 

12,2 –12,0

& . , ! & ) &

 

 

&2/+ ".

*& $ & $

 

 

 

. " & .

 

8. Складання проектів щодо встановлення меж сільських населених пунктів

8.1. Мета і зміст складання проектів

Складання проектів щодо встановлення меж сільських наC селених пунктів здійснюється на підставі Технічних вказівок з цього питання, схвалених Науковою радою Українського науC ковоCдослідного і проектноCвишукувального інституту по земC

508

Розділ XVII. Правовий режим земель житлової і громадської забудови

леустрою від 11 жовтня 1991 р. (протокол №5) і затверджених Держкомземом України 30 жовтня 1991 р.

Проекти встановлення меж сільських населених пунктів складаються з метою забезпечення реалізації прав сільських Рад з регулювання земельних відносин на території сільських наC селених пунктів, що знаходяться у їх віданні.

Під час визначення території населеного пункту слід керуC ватись: Постановами Верховної Ради України, рішеннями відповідних Рад, Земельним кодексом України, згаданими техC нічними вказівками та іншими діючими нормативноCтехнічниC ми документами з цих питань.

Проекти включають технікоCекономічне обгрунтування розмірів сільських населених пунктів з урахуванням розроблеC них проектів планування та забудови і перспектив розвитку землеволодіння та землекористування.

Проекти встановлення меж сільських населених пунктів розробляються на підставі завдання на проектування, яке склаC дається сільською Радою одночасно по всіх сільських населених пунктах, розташованих на території цієї сільської Ради. ПроекC ти розглядаються і погоджуються сільською Радою, затверджуC ються районною (міською) Радою.

На основі затверджених проектів встановлюються межі сільських населених пунктів у натурі.

До підготовчих робіт відносяться:

збір, вивчення та аналіз плановоCкартографічних матеріалів, земельноCоблікової документації, матеріалів відводу земель в межах села, проекту планування та забудови, проектів внутрігосподарського землеустрою, проектної документації з питань охорони навколишнього прирородного середовиC ща і грунтоводоохорони, матеріалів інвентаризації земель, даних про склад та чисельність населення;

обстеження території сільського населеного пункту, вибір опорного плановоCкартографічного матеріалу, визначення обсягів польових вимірювальних робіт з метою приведенC ня плановоCкартографічного матеріалу у відповідність з натурою;

509

Земельне право України

нанесення на планову основу меж усіх землеволодінь (крім особистих підсобних господарств громадян) і земC лекористувань, що знаходяться на території сільського населеного пункту;

проведення польового обстеження і погодження меж сільських населених пунктів.

Упроекті встановлених меж сільських населених пунктів визначаються функціонально взаємоув’язані території (земельні ділянки), що використовуються для розміщення всього житлоC вого та культурноCпобутового будівництва, а також об’єктів виробничого призначення, створення систем інженерного обC ладнання і благоустрою, забезпечення санітарноCгігієнічних та рекреаційних умов, ведення особистого підсобного господарC ства, інших потреб.

Загальна площа населеного пункту визначається з урахуванC ням потреби населення в додатковій площі для розвитку особиC стих підсобних господарств, індивідуальної забудови тощо.

В межі сільських населених пунктів включають:

зони житлової забудови з ділянками для ведення особиC стого підсобного господарства (в цілому);

території загального користування з громадськими будівC лями, зеленими насадженнями, майданами, водоймищаC ми, вулицями, проїздами;

ділянки для розміщення об’єктів комунального признаC чення (водозаборів, очисних споруд тощо);

виробничі зони, що знаходяться в межах села;

землі, надані в установленому порядку організаціям, підприємствам, установам для цільового призначення в межах населеного пункту;

рекреаційні зони, що знаходяться в межах населеного пункту або безпосередньо прилягають до нього;

сільськогосподарські угіддя, які розташовані в межах наC селеного пункту;

резервні території, необхідні для розширення забудови сільських населених пунктів відповідно до перспектив їх розвитку і архітектурноCпланіровочної структури.

510

Розділ XVII. Правовий режим земель житлової і громадської забудови

Проект встановлення меж сільських населених пунктів розC робляється на основі та з урахуванням:

вимог контурноCмеліоративної організації території;

обгрунтованих даних проектів планування та забудови сіл;

змін в межах населеного пункту, викликаних перерозпоC ділом земель між землеволодільцями та землекористуваC чами згідно з Земельним кодексом;

даних інвентаризації земель, проведеної згідно з постаноC вою Верховної Ради Української РСР “Про земельну реC форму”.

На стадії складання проекту площа населеного пункту обчисC люється як сума контурів, що входять в межі населеного пункту. За основу приймають дані коректування планових матеріалів минулих років. Якщо до населеного пункту відноситься частина площі контура, то обчислена площа всіх ділянок контура повинC на бути ув’язана до загальної площі контура.

Вирахування площ здійснюється по окремих землеволодіннях та землекористуваннях, земельних угіддях загального користуванC ня. Провадиться розшифровка земель, що не показані на плані, шляхом рекогносцирувального обстеження кварталів населеного пункту. Як правило, на цій стадії робіт використовуються дані попереднього вирахування площ. Площа особистих підсобних господарств вираховується в цілому по населеному пункту.

Експлікація земель в межах населеного пункту складається по землеволодільцях (крім особистих підсобних господарств) і землекористувачах, землях загального користування.

У результаті проведеної роботи складається графічне кресC лення проекту встановлення меж сільських населених пунктів.

Проект встановлення меж сільських населених пунктів поC годжується з суміжними землеволодільцями або землекористуC вачами, районними (міськими) землевпорядними, природоохоC ронними, санітарними органами та органом архітектури і подається на розгляд до сільської Ради.

Сільська Рада розглядає проект встановлення меж сільських населених пунктів та зі своїм висновком подає проект на розC гляд районної Ради.

511

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]