Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika-Sheremet.pdf
Скачиваний:
130
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Розділ I. Теоретичні і методологічні основи криміналістики

чинів, що забезпечують установлення об’єктивної істини по кримінальній справі.

Розвиток криміналістики, удосконалення її методів немож ливі без використання знань у галузі психології. Особливо знач на роль юридичної психології в розвитку слідчої тактики, в удосконаленні тактичних прийомів провадження слідчих дій. Знання особливостей психічних процесів, емоціональних і во льових станів, характеру, темпераменту та інших властивостей особистості, що проявляються під час скоєння злочину, а також у ході провадження кримінального судочинства, допомагає роз робляти науковообгрунтовані рекомендації криміналістики, вдосконалювати тактичні засоби. Глибоке розроблення психо логічних основ слідчої тактики – важливе завдання кримі налістів і психологів. Його практичне здійснення не повинно призводити до взаємного вторгнення у предмет науки, розми вати межі між криміналістичною і юридичною психологією. Ці межі достатньо чітки: юридична психологія досліджує законо мірності психічних явищ, що прявляються в своєрідних кримі нальних умовах, у сфері судочинства та виконання покарання, а криміналістика розробляє рекомендації щодо використання да них юридичної психології в розкритті злочинів, в удоскона ленні своїх методів і тактичних прийомів.

У виборі найбільш ефективних прийомів і способів прове дення слідчих дій, криміналістичних операцій та лінії поведін ки в процесі вирішення окремих криміналістичних завдань щодо збирання і використання доказів криміналістика опи рається і на дані інших наук (схема 1).

§3. Система криміналістики

Система криміналістики – це складові її розділи, які мають поміж собою стійкі, взаємопов’язані зв’язки. Із приведеної ха рактеристики предмета криміналістики видно, що її система (структура) включає чотири чітко виражених галузі: методології криміналістики; криміналістичної техніки; слідчої тактики; ме тодики розслідування окремих видів злочинів.

13

14

Теорія держави і права

Кримінальне право, кримінальний процес

Кримінологія

Адміністративне право

Цивільне право, цивільний процес

Виправно-трудове право

Матеріалістична філософія, основана на діалектичному методі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Логіка

 

 

Етика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Криміналістика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОУП

 

 

Спеціальна

 

 

 

техніка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теорія оперативно-розшукової діяльності

Судова медицина

Судова психіатрія

Судова психологія

Судова бухгалтерія

Судова хімія

Окремі розділи біології, фізики

Схема 1. Зв’язок криміналістики з юридичними та іншими науками

«Криміналістика» Шеремет .П.А

Розділ I. Теоретичні і методологічні основи криміналістики

Методологія криміналістики. Методологія науки включає не лише вчення про її методи, а й теорію та проблеми розвитку даної галузі науки в історичному аспекті, принципи, концепції, категорії, що відбивають предмет криміналістики як ціле.

Основою методології криміналістики є діалектичний метод. Важливою складовою частиною методологіі є вчення про за гальнонаукові і спеціальні методи криміналістики, теорія кри міналістичної ідентифікації та вчення про криміналістичні версії. До методології криміналістики відноситься теорія взаємодії слідчого, оперативно розшукових органів та громадськості під час розкриття злочинів, історія розвитку криміналістики та інші метологічні проблеми.

Криміналістична техніка. Термін «криміналістична техніка» має два значення. По перше, криміналістична техніка означає сукупність природничо наукових методів і технічних засобів, що використовуються з метою розкриття злочинів. По друге, цим терміном зазначається галузь криміналістики, що містить в собі наукові положення і рекомендації про застосування у ході розкриття злочинів природничо наукових методів і техні чних засобів. Дана галузь включає:

основи криміналістичної техніки;

судову фотографію;

судовий кіно і відеозапис;

криміналістичну трасологію;

судову балістику;

криміналістичну габітологію;

криміналістичну документологію;

криміналістичну одорологію;

кримінальну реєстрацію.

Основне завдання криміналістичної техніки полягає у ви явленні, фіксації, зберіганні та дослідженні інформації щодо події, яка розслідується. Предметом криміналістичної техніки є закономірності, що управляють механізмами слідоутворення, способи вилучення інформації, якою володіють сліди, прийоми її порівняння, фіксації, оцінки та формування висновків.

15

А.П. Шеремет «Криміналістика»

Розвиток і широке впровадження в слідчу і оперативно розшукову практику криміналістичної техніки викликає не обхідність удосконалення форми її застосування в розкритті злочинів. У сучасних умовах криміналістична техніка та досяг нення природничих і технічних наук використовуються в бо ротьбі зі злочинністю в таких формах:

1)провадження експертиз на основі і в порядку передбаче них кримінально процесуальним законом (за постановою слідчого чи особи, що здійснює дізнання). Така процесу альна форма використання даних науки і техніки в розк ритті злочинів є основною і забезпечується широкою ме режею державних експертних установ;

2)залучення спеціалістів до участі в провадженні слідчих дій для надання науково технічної допомоги слідчому і органу дізнання в підготовці і проведенні слідчих дій, ви явленні і фіксації матеріальних слідів злочину, установ ленні й оцінці інших обставин, що мають значення для справи;

3)використання криміналістичної техніки самим слідчим і органом дізнання під час проведення слідчих дій;

4)безпосереднє використання науково технічних методів і засобів оперативно розшуковими службами.

Слідча тактика. У кримінальному судовому провадженні і в науці криміналістиці термін «тактика» означає теорію і прак тику застосування тактичних прийомів і засобів під час провад ження слідства за справою. Це розділ криміналістики, який являє собою систему наукових положень і розроблюваних на їх основі рекомендацій щодо організації і планування досудо вого і судового слідства, визначення лінії поведінки осіб, які здійснюють судове дослідження, щодо прийомів проведення слідчих та судових дій, спрямованих на збирання і досліджен ня доказів, на встановлення обставин, що сприяють вчиненню і прихованню злочинів.

Основне завдання криміналістичної тактики полягає в ос нащенні криміналістичної діяльності необхідним тактичним арсеналом відповідно до мети розслідування на основі

16

Розділ I. Теоретичні і методологічні основи криміналістики

найбільш раціональної побудови систем взаємовідносин та взає модії учасників процесу розслідування.

До складу криміналістичної тактики входять: вчення про криміналістичну версію, планування розслідування, концепція слідчої ситуації, тактичного рішення і тактичного ризику, сис теми тактичних прийомів проведення слідчих і судових дій тощо. Криміналістична тактика рекомендує доцільні прийоми проведення огляду, обшуку, виїмки, допиту, відтворення обста новки та обставин події, пред’явлення для впізнання, проведен ня експертиз та інших слідчих дій, вибір часу щодо їх прове дення, послідовність виконання, обрання напрямів розслідування, а також лінії поведінки.

Криміналістична методика розслідування окремих видів злочинів. У цій заключній частині криміналістики розробляють ся наукові основи методики розслідування злочинів і часткові методики розслідування окремих видів злочинів.

Основним її завданням є забезпечення слідчого та кримі налістів необхідним науково методичним комплексом знань і методів розкриття, розслідування і попередження окремих видів злочинів у різних слідчих ситуаціях, що виникають в процесі даної криміналістичної діяльності. Одночасно з її допо могою практично реалізуються в ході розслідування всі реко мендації криміналістичної техніки і тактики.

Предметом методики розслідування є перш за все вивчен ня таких криміналістичних особливостей злочинної діяльності, які формують її криміналістичну характеристику і сприяють швидкому розкриттю злочинів та вирішенню всіх інших зав дань розслідування і попередження злочинів. До таких особли востей відносяться особливости способу, механізму і обстанов ки скоєння злочинів, типологічні, особистісні риси злочинця, а в ряді випадків – особливості захисту об’єкта від злочинного посягання, особистісних даних потерпілих, мотиви скоєння злочинів тощо.

Предметом методики є також виявлення і вивчення загаль ного і часткового в діяльності щодо розкриття, розслідування і попередження злочинів. Особлива увага приділяється дослід

17

А.П. Шеремет «Криміналістика»

женню ситуативної природи згаданих різновидностей криміна лістичної діяльності.

У методиці розслідування розробляються найбільш дієві науково методичні комплекси розкриття різних видів злочинів

урізних слідчих ситуаціях, а також і відповідні комплекси ви рішення інших завдань розслідування, що забезпечують вик риття всіх учасників злочинів і створення необхідних переду мов для правильного застосування кримінального закону.

Оскільки саме методика розслідування є основною для роз роблення криміналістичних прийомів попередження злочинів,

уній суттєва увага приділяється розробленню найбільш опти мальних прийомів і способів виявлення причин та умов, що сприяють скоєнню злочинів, можливого профілактичного впли ву під час розслідування.

Структура даної частини криміналістики в основному вклю чає методику розслідування злочинів, відповідальність за які передбачена кримінальним законом. Однак у ній з метою удос коналення сучасних методик розслідування окремих видів зло чинів розглядаються проблеми класифікації злочинів за крим іналістичними підставами. У зв’язку з цим окремі методики розслідування побудовані на основі принципів криміналістич ної класифікації злочинів.

Контрольні запитання

1.Що є предметом криміналістики?

2.У чому полягають завдання криміналістики?

3.У чому проявляється вплив криміналістики на розвиток судових доказувань та доказувального права?

4.Який зв’язок має криміналістика з іншими юридичними науками?

5.З яких частин (елементів) складається система кримінал істики?

18

Розділ I. Теоретичні і методологічні основи криміналістики

Теми рефератів і курсових робіт

1.Нові завдання криміналістики у зв’язку з прийняттям нового Кримінального кодексу України.

2.Характеристика системи курсу криміналістики.

3.Криміналістика як галузь права і галузь науки.

Література

1.Криміналістика. Підручник / За ред. П.Д.Біленчука. – К., 1998. – С. 11–29.

2.Криминалистика. Учебник / Под ред. И.Ф. Пантелеева и Н.А. Селиванова.– М., 1984.– С. 3–21.

3.Криминалистика. Учебник / Под ред. Н.П. Яблокова. – М., 1997. – С. 1–12.

4.Криміналістика. Підручник / За ред. В.Ю. Шепітька. – К., 2001. – С. 6–15.

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]