Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika-Sheremet.pdf
Скачиваний:
130
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Розділ III. Криміналістична тактика

постійно повинні перебувати поруч зі слідчим. Поняті мають право давати зауваження щодо дій слідчого. В якості понятих можуть бути закликані не зацікавлені у справі громадяни.

Учасниками огляду місця події можуть бути працівники міліції. Вони надають допомогу слідчому в підготовці і прове денні огляду, забезпечують охорону і підтримують порядок на місці події. Їм може бути доручено опитування осіб, що мешка ють на території місця події, виявлення очевидців події та інших свідків. На працівників міліції покладається здійснення оперативно розшукових заходів, пов’язаних з переслідуванням злочинця за «гарячими слідами», його затримання, розшук викраденого і знарядь злочину.

До участі в огляді місця події залучаються також потерпі' лий, свідок, обвинувачений і підозрюваний. Вони можуть до помогти виявити сліди та інші речові докази, пояснити обста новку і обставини події.

У випадку, коли подія виникла на території чи в помеш канні підприємства, установи, організації, слідчий може запро сити до участі в огляді даної події представників адміністрації, які можуть допомогти йому зорієнтуватися на місці події, дати довідку про характер і особливості роботи підприємства.

§ 2. Підготовка до огляду місця події

Дії слідчого, пов’язані з підготовкою до проведення огляду місця події, складаються з трьох етапів: підготовчого; робочого; заключного.

Підготовчий етап об’єднує діяльність: а) до виїзду на місце події та б) на місці події.

До виїзду на місце події слідчий зобов’язаний:

володіти повною інформацією стосовно події, вивчити організацію щодо охорони місця події, надання невідклад ної медичної допомоги потерпілому, прийняття заходів щодо ліквідації шкідливих наслідків;

у разі невиконання перерахованих вище заходів органі зувати їх виконання;

253

А.П. Шеремет «Криміналістика»

викликати через чергову частину органу внутрішних справ слідчо оперативну групу;

підготувати необхідні технічні засоби – зв’язок, транспорт тощо;

запросити понятих, громадських помічників.

Прибувши на місце події, слідчий зобов’язаний:

переконатися в тому, що заходи стосовно охорони місця події, надання допомоги потерпілим, ліквідації наслідків події виконані;

у разі необхідності вживає додаткових заходів з охорони місця події та ліквідації шкідливих наслідків події.

Робочий етап становить собою безпосередній огляд місця події, в ході якого слідчий вивчає обстановку місця події, виз начає кордони огляду, висуває версії стосовно події. На підставі одержаних відомостей слідчий формує завдання учасникам слідчо оперативної групи щодо застосування службово розшу кової собаки, організації пошуку злочинця за «гарячими сліда ми», збору інформації, виявлення свідків. Він складає план де тального огляду, вибирає методи і засоби дослідження обстановки місця події. Під час загального огляду слідчий дос ліджує об’єкти в статичному стані, а в ході детального – може предмети переміщувати з метою дослідження. В ході детально го огляду здійснюється вилучення матеріальних джерел, їх па кування, фіксація.

Заключний етап, або фіксація результатів огляду місця події, полягає в узагальненні й аналізі зібраної інформації, вирішенні повністю або частково завдання та мети огляду. Визначається, які вузли доцільно оглянути додатково, які об’єкти необхідно ще вилучити. Огляд вважається закінченим, якщо на всі питан ня, що випливають з події злочину, одержана повна інформа ція, тобто встановлено механізм, спосіб вчинення злочину, ви явлені ознаки злочинця тощо.

Під час загальної та детальної стадій огляду слідчий здійснює робочі помітки, а після закінчення огляду складає протокол огляду. У випадку, якщо огляд складний, протокол готується під час робочої стадії.

254

Розділ III. Криміналістична тактика

На заключному етапі складаються плани місця події (орієн товні, оглядові, детальні).

Під час підготовки до проведення огляду місця події важ ливого значення набуває професійна готовність слідчого до виконання цієї слідчої дії, тобто його готовність в будь який час прибути на місце події і здійснити огляд. Професійна готовність вимагає від нього відповідних теоретичних знань і уміння прак тично ефективно виконати цю слідчу дію. Професійна го товність включає також його психологічну підготовку стосов но провадження огляду, тобто готовність спокійно, творчо працювати в найскладніших умовах, уміло керувати оглядом.

Професійна готовність означає, крім того, здібність слідчого добре орієнтуватися на території, яку обслуговує, знати розташу вання підприємств, установ та організацій, вузлів зв’язку і шляхів сполучення, медичних закладів тощо. В цьому йому можуть до помогти карти і схеми міста, району, списки підприємств, уста нов та організацій з їх адресами і телефонами, розклад руху всіх видів транспорту тощо. Він зобов’язаний систематично підтри мувати зв’язок з працівниками карного розшуку, службами бо ротьби з економічними злочинами, боротьби з організованою злочинністю, державної автомобільної інспекції, експертно кри міналістичними підрозділами, дільничними інспекторами, по жежної охорони, швидкої медичної допомоги, а також з керівни ками місцевих органів державної влади і самоврядування.

§3. Види і методи огляду місця події

Кримінально процесуальний кодекс України (ст.ст. 190, 192–193) передбачає такі види слідчого огляду: огляд місце вості; огляд приміщення; огляд предметів; огляд документів; огляд трупа; огляд тіла живої людини (освідування) (Схема 14).

У криміналістичній тактиці називають інші види огляду – ог ляд худоби, будівель, автотранспорту. Ряд вчених вважає доцільним огляд худоби визнати самостійним видом огляду. Що стосується будівель і транспорту, то це об’єкти, огляд яких передбачається стат тею 190 КПК України. Тому виділяти їх немає підстав.

255

256

Основний

 

 

Додатковий

 

Початковий

 

 

Повторний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За обсягом

За послідовністю проведення

Види слідчого огляду

Огляд місця події

 

 

 

 

 

 

 

 

Огляд тварин і їх трупів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Початковий зовнішній

 

 

 

За об’єктами огляду

 

 

 

Огляд ділянок місцевості,

огляд трупа за місцем

 

 

 

 

 

 

приміщень, що не є місцем

 

 

 

 

 

 

виявлення

 

 

 

 

 

 

 

 

події

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Огляд предметів і

 

 

 

 

 

 

 

 

Освідування

документів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схема 14. Види слідчого огляду

 

 

 

 

 

 

 

 

«Криміналістика» Шеремет .П.А

Розділ III. Криміналістична тактика

Огляд також може поділятися на такі види: початковий; додатковий; повторний; заключний.

Огляд – це не лише слідча дія, а й криміналістичний метод дослідження, який використовується як у зв’язку з оглядом місця події, так і під час інших слідчих дій, наприклад, у ході проведення обшуку, виїмки, впізнання тощо. Суть огляду як методу не можна ототожнювати із слідчим оглядом, у ході яко го здійснюються оглядові дії, тобто безпосереднє чуттєве сприй няття та дослідження об’єкта, а також інші методи (вимірюван ня, моделювання, фотографування тощо).

Метод огляду входить як тактичний пізнавальний прийом у всі засоби доказування. Таким чином, огляд має ознаки са мостійного методу, методу дослідження та характеризується: безпосереднім сприйняттям; органолептичним та інструмен тальним дослідженням; аналітичною діяльністю.

Методи огляду класифікують за різними підставами:

за характером дослідження огляд умовно поділяють на статичний та динамічний;

за повнотою дослідження – на вибірковий (суб’єктивний) та суцільний (об’єктивний);

за послідовністю застосування прийомів і засобів – кон центричний, ексцентричний, фронтальний, секторний, вузловий;

за глибиною дослідження – загальний та детальний.

Статичний метод полягає в огляді місця події та окремих речових доказів у нерухомому стані, без переміщення предметів. Цей метод застосовується для дослідження і фіксації обстанов ки місця події в тому вигляді, в якому вона перебувала на по чатку огляду. Слідчий, не змінюючи початкового положення предметів, оглядає і фіксує їх стан, розташування, розміри та інші особливості.

Динамічний метод припускає дослідження в динаміці. Об’єкти можна переміщувати, брати в руки, моделювати, описувати, вимірювати. Однак змінювати форму предмета не можна.

Ексцентричний метод огляду полягає в тому, що досліджен ня місця події починають здійснювати з її центру, де, як прави

257

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]