Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальні основи педагогіки.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
108.81 Кб
Скачать

Тема 2. Учнівське самоврядування.

Сутність учнівського самоврядування. Види учнівського самоврядування та їх характеристика. Учнівське самоврядування як засіб розвитку загальноосвітньої активності учнів, згуртованості шкільного колективу. Органи учнівського самоврядування в школі. Загальні та класні збори – вищі органи учнівського самоврядування в школі та класі.

Змістовий модуль 4. Виховна робота класного керівника

Тема 1. Функції, напрями і форми роботи класного керівника.

Професійно – педагогічні вимоги до особистості класного керівника. Його функції і обов’язки. Організаційно – педагогічна робота класного керівника. Планування й облік роботи класного керівника. Прогностична функція планування роботи класного керівника з учнівським колективом. Напрями та форми роботи класного керівника. Взаємодія класного керівника з учнями, характер відносин у системі «класний керівник – клас – учень», «класний керівник – актив класу». Виявлення ефективності виховання.

Тема 2.Зміст роботи класного керівника з батьками учнів

Сім’я – виховне середовище дитини. Вплив способу життя батьків на процес і результат виховання особистості. Види і типи сімей та особливості їх впливу на дитину. Помилки сімейного виховання і шляхи їх попередження.

Конвенція «Про права дитини» як законодавча і моральна основа взаємин дорослих та дітей. Тенденції сімейного виховання в сучасному суспільстві. Національні традиції. Форми, методи взаємодії школи з родиною Педагогічна освіта батьків. Вимоги до проведення батьківських зборів.

Тема 3. Робота класного керівника в умовах інклюзивної освіти.

Основні документи, які обґрунтовують нову методологію спеціальної освіти дітей з особливостями психофізичного розвитку. Тлумачення терміну «діти з особливими освітніми потребами». Напрями реалізації основних положень Концепції ООН про права дитини в Україні. Сутність інклюзивної освіти. Основні характеристики інклюзивної освіти. Особливості корекційної роботи вчителя в умовах інклюзивної освіти.

Змістовий модуль 5. Превентивна педагогічна діяльність

Тема1. Сутність та принципи превентивної педагогічної діяльності.

Сутність превентивної діяльності. Превентивна педагогічна діяльність як засіб соціалізації особистості школяра. Сутність і специфічні особливості превентивних дій педагога в навчально-виховному процесі. Етапи і принципи організації превентивного педагогічного процесу. Нові підходи до організації превентивної педагогічної діяльності з попередження асоціальної поведінки школярів.

Тема 2. Превентивна діяльність педагогічного колективу з попередження шкільного булінгу.

Поняття «булінг», його зміст. Ознаки шкільного булінгу, його основні форми. Психологічні особливості ініціаторів і жертв булінгу. Гендерний аспект булінгу та його врахування. Превентивні заходи з попередження шкільного булінгу.

Змістовий модуль 6. Позакласна та позашкільна виховна робота

Тема 1. Зміст і форми позакласної та позашкільної виховної роботи.

Сутність поняття «позакласна виховна робота, мета та завдання. Принципи організації позакласної виховної роботи. Масова, гурткова та індивідуальна позакласна виховна робота. Форми і методи організації позакласної виховної роботи.

Тема 2. Позашкільні заклади в системі освіти.

Позашкільні навчально–виховні заклади, як частина єдиної комплексної системи освіти та виховання. Комплексні (палаци, будинки школярів, дитячі парки) та профільні( дитячі бібліотеки, театри, спортивні школи, станції юних техніків, юних натуралістів ), їх характеристика.

МОДУЛЬ ІІІ

ДИДАКТИКА

Змістовий модуль 1. Процес навчання, його методологічні та теоретичні основи

Тема 1. Навчальний процес як складова цілісного педагогічного процесу

Дидактика як теорія навчання й освіти. Становлення гуманістичної й особистісно-орієнтованої парадигми навчання й освіти в педагогічній науці. Визначення сутності навчання та його особистісно-орієнтованого змісту. Основні характеристики особистісно-орієнтованого навчання. Процес навчання як цілісна система, його двосторонній характер, гносеологічна і психологічна основи навчання, структурні елементи навчання: мета, завдання, зміст, методи, засоби, форми організації навчання, його результати.

Структура діяльності вчителя в навчальному процесі; навчання – як система пізнавальних дій учнів, спрямованих на вирішення завдань навчання; структура процесу засвоєння навчальної інформації; різні підходи до його організації.