Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФПТ Раб прогр 2012.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
271.87 Кб
Скачать

Тема 3. Центральна нервова система людини в регуляції трудової діяльності

Нервова система як основна фізіологічна система організму. Поняття про будову, функцію і властивості нервової системи. Нервова клітина як основна структурна одиниця нервової системи. Центральна нервова система (ЦНС). Процес збудження і гальмування, їх взаємозв’язок і значення. Учення М.Є. Введенського про парабіоз. Прояв парабіозу в процесі праці. Аналізатори та їхня класифікація. Роль аналізаторів у різних видах праці. Рефлекторна функція ЦНС. Умовні та безумовні рефлекси. Рефлекторна дуга. Учення І.П. Павлова про сигнальну систему. Співвідношення I та II сигнальних систем у різних видах трудової діяльності. Інтеграційна функція ЦНС. Теорія функціональних систем П.К. Анохіна. Потреба, програма та результат дій. Акцептор результату дії і зворотна аферентація. Координаційна функція ЦНС. Принципи координації. Учення А.А. Ухтомського про домінанту. Роль домінанти в праці.

Тема 4. Вплив умов праці на фізіологічні системи та функції людини

Вплив трудового навантаження на серцево-судинну систему. Функції крові. Показники зміни кровотоку. Обмін речовин і енергетичні витрати під час виконання різних видів робіт. Групи професій і види робіт відповідно до витрат енергії. Методи виміру енерговитрат (пряма та непряма калориметрія). Пристосування до роботи органів дихання людини. Показники зміни газообміну. Види робіт відповідно до легеневої вентиляції і споживання кисню. Особливості терморегуляції організму людини в процесі праці.

Тема 5. Фізіологія нервово-м’язової системи та раціоналізація трудових рухів працівників

Будова рухового апарату людини, його функції і елементи. Рухові одиниці, їхні види та функції. Кінематична пара як елемент виконавчого органа рухового апарата. Динамічна та статична робота. Робочі пози, їхні різновиди та фізіологічні характеристики. Фізіологічні вимоги до реалізації робочої пози. Раціоналізація робочого місця працівників. Трудовий процес, його сутність і елементи: операція, прийом, дія, рух. Фізіологічні принципи раціоналізації трудових рухів. Методи вивчення трудових рухів. Єдність фізіологічних і психологічних процесів у трудовій діяльності. Психофізіологічні вимоги до організації трудових процесів.

Тема 6. Основні психічні явища в трудовій діяльності. Психічні процеси в праці

Психіка як суб’єктивне відбиття об’єктивної дійсності. Єдність психічних і фізіологічних процесів. Функції психіки (когнітивна, комунікативна та регулююча). Свідомість як вищий рівень психічного відбиття. Основні психічні явища: психічні процеси, властивості та стани. Їх роль у праці. Загальна характеристика психічних процесів. Відчуття і сприйняття, їх роль у праці. Пам’ять і її типи. Процеси пам’яті: запам’ятовування, дізнавання, відтворення. Професійна пам’ять. Сутність і види мислення. Репродуктивне та творче мислення. Особливості формування професійно-значущих якостей мислення. Процеси подання і волі. Уява, її роль у творчій діяльності. Методи вивчення психічних процесів.

Заліковий модуль 2. Психологічні та фізіологічні основи працездатності, стомлюваності й монотонності праці