Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предприним. сети(пособие).doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
2.61 Mб
Скачать

Вступ Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни є засвоєння теоретичних та практичних знань у сфері економіки та управління підприємницькими мережами у торгівлі, набуття умінь використати ці знання в умовах, що моделюють професійну діяльність та формують компетенції, які дозволять приймати ефективні управлінські рішення у сфері побудови та ведення бізнесу.

Завдання курсу – засвоєння основних понять у сфері економіки мережевим бізнесом у ритейлі; вивчення методів аналізу та планування основних фінансово-економічних показників торговельних мереж; розвиток самостійного мислення, формування творчого підходу до оцінки економічних результатів, що є складовими мережевого бізнесу; вивчення нормативно-правової бази державного регулювання діяльності торговельних мереж на споживчому ринку; набуття навичок в умовах, що моделюють професійну діяльність.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

-основні поняття, мету, принципи, сферу діяльності, варіанти побудови підприємницьких мереж і торговельних систем;

- засоби, що використовують в управлінні, методики розробки стратегій розвитку;

- принципи роботи підприємницьких мереж у торгівлі;

- методологічні основи аналізу, планування і бюджетування торговельних мереж;

- побудову операційної діяльності торговельної мережі, особливості маркетингової та цінової політики;

- методи оцінки ефективності фінансово-економічної діяльності торговельних мереж і використання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів;

вміти:

- аналізувати основні показники діяльності торговельних мереж, виявляти недоліки і знаходити шляхи їх виправлення;

- збирати, групувати та систематизувати інформацію, котра необхідна для аналізу та планування діяльності підприємницької мережі;

- оптимізувати планові завдання і забезпечити максимальний прибуток при мінімальних витратах;

- адаптувати методики та методи розрахунку ефективності господарської діяльності й використання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів для торговельних мереж;

- володіти методологією (методами, інструментами) аналізу та побудови організації і структури управління, планування, бюджетування поточної діяльності мережевої торговельної організації.

Програма навчальної дисципліни «Підприємницькі мережі та торговельні системи»

Модуль 1. Підприємницькі мережі, їх роль у розвитку ритейлу

Тема 1. Мережева торгівля: історія виникнення та сучасний стан

Закони самоорганізації підприємств в умовах ринку. Історія виникнення мережевого бізнесу. Підприємницькі мережі: сучасні аспекти формування і розвитку. Визначення та класифікація товарних систем. Поняття «торговельна мережа» та їх класифікація. Місце мережевих структур на міжнародному ринку, розвиток мережевої торгівлі за форматами. Особливості мережевої структури в ритейлі. Організація мережевого бізнесу на прикладі провідних світових торговельних мереж.

Тема 2. Стан розвитку мережевої торгівлі в Україні

Історія розвитку мережевої торгівлі в ритейлі України. Експансія транснаціональних торговельних мереж до України.Рівень сетевізаціі вітчизняного ринку.Мережеві формати в Україні, їх відмінні особливості та проблеми розвитку. Механізм державного регулювання процесів сетевізаціі роздрібної торгівлі в Україні.