Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.05.2015
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Тема 5 Місія та стратегічні цілі підприємства

    1. Місія, генеральна мета підприємства.

Генеральна мета підприємства (ГМП) чи організації торкається її довгострокової спрямованості та орієнтації на конкретний тип діяльності. У ринковій економіці тип діяльності задається ринковою ситуацією, потребами ринку, а також іншими чинниками середовища: ГМП у ринковій економіці трактується як місія.

Місія – мета, задля якої існує організація.

Місія тісно пов’язана з такими категоріями, чк “бачення” розвитку фірми, “філософія існування фірми” тощо, і майже завжди є особистим поглядом керівників найвищого рівня на перспективу розвитку підприємства.

Управлінська цінність формулювання місії полягає у визначенні довгострокової орієнтації підприємства та основних рішень стосовно узгоджених дій з реалізації “бачення” його розвитку.

Бачення” – погляд вищого керівництва підприємства на те, якою може чи має бути організація (підприємство) за найсприятливішого збігу обставин.

Місія складається з довгострокового “бачення” того, що організація прагне робити, та з того якою організацією вона намагається стати.

Перш ніж розпочинати процес прийняття рішення щодо подальшого розвитку підприємства, кожен керівник має чітко відповісти на такі запитання: “До якої сфери належить нинішня діяльність? Чим ми збираємося займатися в майбутньому?” Відповідь на ці запитання допоможе оцінити масштаби та глибину перетворень в організації, характер управління цими змінами. Найчастіше відповідь на зазначені запитання в концентрованому вигляді визначається у місії підприємства.

Серед зазначених категорій є місія найбільш конкретною.

Роль місії організації:

1. визначає причину та сферу існування;

2. об’єднує зусилля працівників;

3. дає змогу сполучити різні цілі (групи людей, діяльність тощо);

4. визначає розумні передумови розподілу коштів (пріоритети);

5. окреслює загальний діапазон обовя’зків.

Місія, як правило, являє собою короткий вислів, що добре запам’ятовується. Добре обізнані фахівці рекомендують використовувати прості речення, зрозумілі працівникам і людям, що існують за межами підприємства. Головне – це сформулювати, яку потребу задовольняє фірма, хто “цільовий споживач”, чим кращі товари порівняно з товарами інших фірм (тобто чому треба купувати ці, а не інші товари). Можна сказати, що місія – це своєрідна текстова реклама, хоча її роль та значення для підприємства виходять далеко за межі рекламного оголошення.

Існують чіткі првила вибору місії (генеральної мети) підприємства чи організації, які дають змогу досить жорстко пов’язати об’єктивні та суб’єктивні її сторони.

Правило 1. Забезпечити відкриту розробку та обговорення мети серед співробітників та інших зацікавлених у діяльності підприємства осіб (за допомогою формальних процедур, що дає змогу компенсувати наслідки змін у складі співробітників і враховувати альтернативи в ході формулювання та коригування мети).

Правило 2. Встановити, оцінити та обговорити альтернативні варіанти мети в межах організації (що допомагає співробітникам усвідомити, чим є насправді, де вони працюють).

Правило 3. Визначити в процесі обговорення прихильників і супротивників. Перші об’єднуються навколо мети, інші – усвідомлюють, що їхні джерела економічного та морального задоволення перебувають за межами цієї організації, і приймають рішення про звільнення.

    1. Вимоги до цілей та їх класифікація.

Встановлення цілей – складний та трудомісткий процес, у якому поєднуються знання та досвід осіб, відповідальних за формування цілей, а також урахування об’єктивних чинників, що відображають ситуацію у середовищі, стан виробничого потенціалу підприємства та вплив інших об’єктивних факторів.

Правильно сформульовані цілі мають відповідати таким вимогам:

Реальність, конкретність, досяжність – це означає, що метою не може бути лише досягнення бажаного стану об’єкта, абстракція чи благозвучна банальність. Мета – це результат досліджень і передбачень, початковий варіант рішень, у кому потрібно враховувати можливості системи;

Вимогливість, орієнтація на високий результат, успіх (а не на процес) – це означає, що в цілях має існувати стимлюючий фактор, який спонукає виконавців, котрі хочуть досягти високих результатів та успіху, докладати додаткових зусиль і використовувати весь виробничий потенціал підприємства;

Наукова обгрунтованість, погодженість – це означає, що в меті мають бути враховані об’єктивні закони розвитку середовища та об’єкта управління, збалансовані об’єктивні та суб’єктивні елемент ціле утворення, а всі цілі, що лежать в основі розвитку організації , треба розглядати у взаємозв’язку та взаємодії;

Вимірюваність –це означає, що мета має бути представлена кількісно чи іншим способом для оцінки ступеня її досягненн, що дуже важливо під час формування планових документів, стандартів дій або робіт, нормативів тощо. Особливо важливо встановити часові характеристики цілей;

Однозначність для сприйняття, ясність – це означає, що, розглядаючи мету як найзагальніший варіант рішення, виконавці повинні розуміти необхідність і доцільність своєї роботи, тоді вони зможуть знецінювати більш досконалі варіанти досягнення цілей;

Гнучкість – можливість і необхідність внесення корективів у зміст мети та структуру цілей організації під впливом змін у середовищі;

Прийнятність – необхідність урахування звичаїв, потреб, бажань, традицій та цінностей, що склалися в суспільстві;

Відображення змісту діяльності – це означає, що процес ціле встановлення задає організації загалом, а також окремим її складовим (підрозділам і посадовим особам) певний зміст та порядок дій, який має сприяти досягненню цілей.

Встановлення цілей у загальному вигляді передбачає проходження чотирьох обов’язкових етапів:

1). виявлення та аналіз тенденцій, що можна спостерігати в оточенні;

2). встановлення загальної мети організації;

3). побудова ієрархії цілей (“дерева цілей”;

4). Встановлення індивідуальних цілей та задач як інструменту забезпечення їхнього виконання.

Існує досить багато класифікаційних груп, які визначають цілі управління. Деякі з них поділено за такими ознаками:

За спрямованістю дій цілі – зовнішні та внутрішні;

За напрямками діяльності на підприємстві - економічні, техніко – технологічні, соціальні, екологічні;

За можливістю їхнього повного здійснення - “цілі створення” (якого – несуть матеріального об’єкта чи системи) та “цілі розвитку” (коли йдеться про процес);

За охопленням рівнів управління – цілі всього підприємства, окремих підрозділів і груп або індивідіумів;

За часовими характеристиками – коротко -, середньо – та довгострокові;

За відповідною спрямованістю на види діяльності – стратегічні, тактичні, оперативні;

За ступенем оновлення – цілі підтримки наявного рівня, цілі поступового розвитку окремих елементів системи та цілі оновлення;

За впливом на окремі елементи підприємства – виробничі та управлінські; останні, в свою чергу, можна поділити на адміністративні функції (планування, організація, мотивація, контроль) і функція підприємства (маркетингові, технологічні, збутові, фінансові, постачання, кадрові тощо);

За характером діяльності – цілі функціонування та цілі розвитку; за пріоритетами – основні, побічні та підтримуючі. За вимірюваністю – кількісні та якісні. Характеристика цілей організації наведена на рис. 5.1

Цілі підприємства мусять бути кількісно та якісно визначеними, повинні бути конкретними.

Неправильно формулювати ціль: “сприяти зростанню прибутку”. При цьому незрозуміло якого прибутку, скільки його має бути і коли. Тому правильним буде визначення: “досягти до 2006 року 10 млн грн. валового прибутку”.

Приклади якісно і кількісно визначених цілей підприємства наведені нижче.

  1. Прибутковість: обсяг прибутку, дохід на інвестований капітал, розмір виплати дивідендів на акцію, відношення прибутку до обсягу і продажу (“збільшити дохід на інвестований капітал до 15% з відрахуванням податків протягом п’яти років”)

  2. Ринки: частка ринку, обсяг продажу (реалізації) в грошах або натуральних показниках, ринкова (галузева) ніша (“збільшити частку ринку до 27% протягом трьох років”)

  3. Продуктивність (ефективність): відношення входу до виходу, витрати на одиницю продукції (“збільшити кількість одиниць продукції до “х” на одного робітника за 8 – годинний робочий день)

  4. Продукція: обсяг продажу чи прибутковості до вибору чи асортименту виробів (“зняти з виробницта арматуру АРМ – 409 до кінця наступного року)

  5. Фінансові ресурси: структура капіталу, нові випуски звичайних акцій, рух готівки, виплата дивідендів, період інкасації (“зменшити період інкасації до 26 днів до кінця першого півріччя”)

  6. Виробничі потужності, будови та споруди: квадратні метри, постійні витрати, одиниці продукції (“збільшити виробничу потужність до 8 млн. одиниць продкції на місяць протягом двох років”)

  7. Дослідження та впровадження нововведень: впровадження нових технологій, товарів, послуг, придбання патентів, ліцензій (“розробка та випуск екструдера продуктивністю 150 кг/ год. в 2005 році”)

  8. Організація – зміна в структурі чи діяльності: набір цілей, кількість ланок, рівнів управління, рівень централізації, норма керованості (“створити три венчурні групи для розробки нового устаткування для переробки відходів полімерних матеріалів протягом 2004 року”)

  9. Людські ресурси: показники невиходів на роботу, запізнень, кількість скарг, годин професійного навчання (“здійснити 20 – годинну програм підготовки керівних кадрів без відрив від виробництва для 120 керівників нижньої ланки до кінця 2006 року за витрат, що не перевищуватимуть 2000 грн. на одного слухача”)

  10. Соціальна відповідальність: цілі у вигляді видів діяльності , стажу роботи, фінансових внесків (“прийняти на роботу 120 токарів, фрезерувальників та ковалів протягом наступних двох років”).

Рис. 5.2 цілі організації: фактори, ознаки розподілу, правила побудови, характеристики.

    1. Дерево цілей” підприємства”

Для відображення цілей навіть дуже простої організації треба використати комплексний підхід, тобто створити систему цілей, яка б відбивала потреби підприємства з точки зору як зовнішнього, так і внутрішнього середовища, див. рис. 5.3.

ІІ Організація – “соціальна одиниця” (К.Дейвіс)

Рис. 5.3. Системний підхід до визначення потреб підприємства.

Дерево цілей” - це наочне графічне зоображення підпорядкованості та взаємозв’язку цілей, що демонструє розподіл загальної (генеральної) мети або місії на підцілі, завдання та окремі дії.

дерево цілей” можна визначити, “цільовий каркас” організації, явища чи діяльності, (див. рис. 5.4.)

Мета – це ідеальне явлення про характер діяльності та можливості об’єкта, відносно якого вона встановлена й має відбивати об’єктивні умови його існування, а також коригування структури об’єкта, структури та динаміки процес досягнення мети, тому мова має йти про сукупність цілей.

Основна ідея щодо побудови “дерева цілей” – декомпозиція.

І

ІІ

ІІІ

На малюнку представлені цілі ІІІ – х рівнів Рис. 5.4. Схема “дерева цілей”

. Генеральна мета

Декомпозиція (розукрупнювання) – це метод розкриття структури системи, при якому за однією ознакою її поділяють на окремі складові.

Декомпозиція використовується для побудови “дерева цілей”, щоб пов’язати генеральну мету зі способами її досягнення, сформулювати у вигляді завдань окремим виконавцям.

Розглянемо технологічні засади побудови “дерева цілей”.

Не існує універсальних методів побудови “дерева цілей”. Способи його побудови залежать від характеру мети, обраного методологічного підходу, а також від того, хто розробляє “дерево цілей”, як уявляє собі поставлені перед ним завдання, як він бачить їхній взаємозв’язок.

Основне правило побудови “дерева цілей” – це “повнота редукції”

Повнота редукції – процес зведення складного явища, процесу або системи до більш простих складових.

Для реалізації цього правила використовуюь такий системний пдхід:

а) мета вищого рівня є орієнтиром, основою для розробки (декомпозиції) цілей нижчого рівня;

б). цілі нижчого рівня є способами досягнення мети вищого рівня і мають бути представлені так, щоб їхня сукупність зумовлювала досягнення початкової мети.

Вимоги до побудови “дерева цілей” такі:

понота відображення процесу або явища;

на кожному рвні сукупність підцілей має бути достатньою для опису

цілі вищого рівня;

несуперечливість цілей нижчого та верхнього рівнів;

декомпозиція мети на підцілі на кожному рівні має виконуватися за

одним методологічним підходом;

усі цілі мають бути сформульовані в термінах робіт.

“Дерево цілей” будується на основі координації цілей.

Вертикальна координація цілей дає змогу узгоджувати неповя’зані між собою напрямки діяльності та формувати конкурентні переваги всього підприємства.

Горизонтальна координація забезпечує більш ефективне використання виробничого потенціалу та його частин (наприклад, кваліфікованих кадрів, що працюють у різних підрозділах, різних видів ресурсів, типізації “know – how” для їх використання в різних напрямках діяльності, виробничих потужностей для більшого їх завантаження з метою створення мов для скорочення витрат тощо).

Побудова “дерева цілей” базується на таких якостях цілей, як: співпорядкованість; розгортуваність; співвідносна важливість.

Поширеним методом побудови “дерева цілей” є метод забезпечення необхідних умов, (див. рис. 5.5.)

1.1

Цілі І рівня (умови)

Цілі ІІ рівня (роботи, що їх треба виконати для забезпечення необхідних умов)

Рис. 5.5. Метод забезпечення необхідних умов для реалізації стратегічних цілей

Метод забезпечення необхідних умов передбачає, що сформульована генеральна мета пропонується експертам для аналізу та побудови “дерева цілей”. Незалежні експерти висувають вимоги щодо форми та умов, необхідних для досягнення мети, пропонують перелік оцінок структури цілей, а також заходи для досягнення цілей.

Для проведення будь – яких робіт у соціально – економічній системі, якою є організація и підприємство, необхідно творити певні умови, що й відображеному вигляді цілей І рівня. Кожний наступний рівень є конкретизацією зазначених умов у термінах робіт, наприклад: 1.1 – залучення інвестицій ; 1.2 – одержання кредитів; 2.1 – придбання та налагодження устаткування; 3.1 – залучення кадрів певної кваліфікації; 4.1 – зміни в структурі організації тощо.

Ієрархія цілей дає змогу відповісти на питання про відповідальність за досягнення різних цілей завдяки встановленню взаємозвя’зку між ієрархічними рівнями організації та цілями.

Цілі мають бути встановлені для кожного напрямку діяльності підприємства, для кожного виробничого підрозділу, який бере участь у досягненні результатів.

Показники, що в загальному переліку можуть відбивати цілі організації, найчастіше згруповані таким чином:

1). Загальноекономічні цілі: рівень прибутків; рівень рентабельності (розрахований за різними методиками);

2). Маркетингові цілі :загальний обсяг продажу; частка ринку, що його обслуговує фірма; приріст обсягів продажу; приріст частки ринку; рівень забезпеченості ресурсами; рівень цін;

3). Цілі виробництва : масштаб виробництва та динамка приросту; рівень витрат; додана вартість та її динаміка; рівень якості виробництва; впровадження нових методів виробництва; рівень диверсифікації; рівень ефективності тощо;

4). Фінансові цілі: мінімізація податкового “пресу”; фінансова стабільність; оптимальна структур капіталу; динаміка обіговості капіталу; ціна акції та рівень дивідендів; приріст інвестицій та ін;

5). Науково – технологічні цілі: технологічний рівень; розробка нових продуктів і технологій; придбання патентів і ліцензій; адаптація “know – how” до умов виробництва тощо.

6). Кадрові цілі: оптимальний рівень чисельності та структури персоналу; рівень кваліфікації персоналу; розвиток системи набору, добору, підвищення кваліфікакації та перекваліфікації; рівень продуктивності праці тощо;

7). Організаційно – управлінські цілі: упровадження ефективних технологій управління; оптимізація часових характеристик для прийняття рішень; упровадження ефективних методів організації виробництва та управління тощо.

Література

    1. Виханський В.О. Стратегическое управление-М. Изд-во МГУ, 1995.-252с.

    2. Герасимчук В.Г. Розвиток підприємства: дігностика, стратегія, ефективність. Монографія.-К.: Вища школа, 1995.-263с.

    3. Друкер П.Ф. Управление нацеленное на результаты.: Пер. с англ.- М., 1992.-192с.

    4. Кіндрацька Г.І. Основи стратегічного менеджменту.-Львів, 2002.-264с.

    5. Маркова В.Д. Стратегический менеджмент.-Москва-Новосибирск, 2000.-560с.

    6. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф.Основы менеджмента.: Пер. с англ.- М.: Дело, 1996.-701с.

    7. Немцов В.Д., Довгань Л. Є. Стратегічний менеджмент.-К., 2001.-560с.

    8. Томпсон А. Стратегический менеджмент.: Пер. с англ. М., 1999, 697с.

    9. Шершньова З., Оборська С. Стратегічне управління.-К., 1999.-384с.

    10. Питерс Т., Уотермен В. в поисках эфективного управления: опыт лучших компаний. – М.: Прогресс, 1986. – 418 с.

Питання до самоконтролю

1.Як визначається місія організації ?

2. Що таке стратегічні цілі організації?

3. Дайте класифікацію стратегічних цілей.

4. Які існують вимоги до стратегічних цілей?

5. «Дерево цілей» підприємства.

6. Побудуйте «Дерево цілей» свого підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]