Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_Pchastina2.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.81 Mб
Скачать

1.7. Впровадження ергономічних знань і дизайну

Діапазон об’єктів, у розробці та створенні яких беруть учать ергоно­місти і дизайнери, дуже великий – від простих знарядь праці до космічного корабля. Вони спілкуються під час проектування не тільки різних засобів виробництва, а й при розробці одягу, інтер’єру офісних та житлових при­-

міщень, об’єктів малих архітектурних форм тощо.

Дуже перспективна наука – космічна ергономіка. Вона передбачає залучення до досліджень знань із різних галузей науки і техніки. Ергоно­мічне забезпечення систем управління космічним кораблем вимагає знань про всі обставини польоту, можливості космонавтів та операторів, керу­вання польотом на Землі. Великого значення набувають усі, в тому числі на перший погляд незначні, обставини.

Діяльність космонавтів у невагомості потребує нових ергономічних підходів до проектування обладнання космічного корабля, забезпечення життєдіяльності космонавтів, збереження їх здоров’я в умовах недостат­ньої фізичної активності та значного психологічного напруження. Крім того, системи управління польотом вимагають координації зусиль усього екіпажу космічного корабля, який тривалий час перебуває не тільки у не­вагомості, а й у ізольованості, до того ж у замкнених, невеликих примі­щеннях.

Дедалі ширше використовуються досягнення ергономіки при розро­бці систем управління повітряним рухом (УПР) літаків. Робота диспетче­рів УПР дуже складна, напружена і відповідальна, особливо в аеропортах І класу, де кожні 30 с відбувається зліт або посадка літака. Диспетчер такого аеропорту повинен одночасно стежити за рухом близько 20 літаків.

Досягнення ергономіки використовуються у багатьох сферах проми­словості (автомобільна і машинобудівна промисловість, інформаційна техніка та технології). Тривають дослідження у напрямку оптимізації розташування приладів в кабіні автомобіля, організації робочого місця во­дія, умов його діяльності.

Значна увага приділяється ергономічним розробкам техніки, яка ви­користовується у сільському та лісовому господарстві. Білоруські ергоно­місти і дизайнери розробили систему ергономічного забезпечення проек­тування і експлуатації тракторів, комбайнів та іншої техніки, що суттєво підвищує ефективність праці, працездатність робітника, зберігає його здо­ров’я завдяки комфортним і безпечним умовам праці. Спеціалістами з Но­рвегії розроблена комплексна ергономічна програма для сільського та лі­сового господарства, яка стосується робіт, що виконуються як у полі, так і у приміщенні, при застосуванні машин і без них, чоловіками і жінками різ­ного віку.

Значні зусилля дослідників-ергономістів спрямовані на поліпшення електронно-обчислювальної техніки (мерехтіння екранів, рівень освіт­лення, яскравості фону та предмета), враховуючи антропометричні, біоме­ханічні та психофізіологічні характеристики людини.

Не менш важлива і сфера застосування ергономічних знань, пов’язана з виконанням монотонних операцій, ручною працею. Розробка ручного інструменту та виробів культурно-побутового призначення, їх ергономічне та естетичне оцінювання – це напрям, який розвивається не менш інтенсивно, ніж нові технології. Так при розробці спеціального ін­струменту треба враховувати всі моменти та особливості взаємодії в сис­темі „рука-інструмент”, а також вплив факторів навколишнього середо­вища на виконання дій та окремих операцій.

Предметом ергономічного дослідження сьогодні стала і діяльність людини в такому предметно-просторовому середовищі, як кухня. Резуль­тати досліджень покладені в основу розробки кухонних наборів, а також комплекту кухонного обладнання та посуду.

Не менш цікаві ергономічні розробки товарів культурно-побутового призначення – чайника, електропраски, пилососа та іншого обладнання, дитячих іграшок. Проблема проектування такого обладнання і пристроїв дуже актуальна, бо, за даними ООН, смертність у побуті набагато переви­щує смертність у дорожніх катастрофах і на виробництві, і багато нещас­них випадків пов’язані з побутовою технікою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]