Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕІРО-методичка2.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

5.3.2 Особливості, організації ремонту і технічного обслуговування озброєння при ліквідації, наслідків застосування озброєння масового знищення (омз).

При ліквідації наслідків застосування супротивником ядерної зброї ушкоджене озброєння евакуюється з району ядерного вибуху на склад або озброєння зосереджується групами в незараженому районі. У першу чергу евакуюється озброєння, підмет ремонту силами і засобами ремонтного органу частини (з'єднання), а також озброєння, що знаходиться в зонах із найменшими рівнями радіації.

Озброєння, що може бути відновлено ремонтним органом частини (з'єднання) у найкоротший термін і повернуто підрозділам, не евакуюється, а ремонтується на місці ушкодження або у найближчих укриттях безпосередньо в районі зараження.

Контроль радіоактивного зараження озброєння виробляється інструкторами-дозиметристами ремонтних органів. За результатами контролю встановлюються можливості, час і черговість початку робіт із відновлення озброєння.

Озброєння, заражене вище припустимих величин, дезактивується силами й засобами ремонтних органів частин (з Єднань). Повна дезактивація здійснюється, як правило, на пунктах спеціальної обробки, що розгортаються в районах розміщення ремонтних органів частинами (підрозділами) хімічних військ із залученням їхніх сил і засобів.

Ремонтні органи висуваються до місць ремонту озброєння і приступають до ремонту після чи дезактивації спаду радіоактивного зараження до безпечних величин. Роботи з технічного обслуговування озброєння виробляються, як правило, поза зараженими ділянками місцевості.

6 Особливості експлуатації, об’єктів котлонагляду, електропристроїв, захисних засобів, військових засобів виміру, рукавів і

ШЛАНГІВ ВИСОКОГОІ НИЗЬКОГО ТИСКУ

6.1 Експлуатація та технічне обслуговування об’єктів котлонагляду, військових електропристроїв ,військових засобів виміру

6.1.1Експлуатація та технічне обслуговування об'єктів котлонагляду.

Організація безпечної експлуатації і того огляду об'єктів котлонадзору виробляється відповідно до діючих Правил пристрою і безпечної експлуатації вантажопідйомних машин і Правилами пристрою і безпечної експлуатації судин, що працюють під тиском, і експлуатаційною документацією.

До об'єктів котлонадзору, що входять у комплекси й об'єкти РАО, відносяться:

1.) вантажопідйомні крани всіх типів;

2.) ручні й електричні талі;

3.) лебідки для підйому вантажів;

4.) знімні вантажозахватні пристрої (стропи, захоплення, траверси і т.п.)

5.) тара (контейнери), що підвішується до вантажозахватного органа;

6.) судини, баки, цистерн і балони.

Всі об'єкти котлонадзору враховуються в в/частині (з'єднанні) посадовою особою, що здійснює нагляд за об'єктами котлонадзору, у журналі обліку і тех. огляду вантажопідйомних машин і знімних вантажозахватних пристроїв і журналі обліку і тех. огляду судин, що працюють під тиском.

Крім того, об'єкти котлонадзору, обговорені в Правилах, підлягають реєстрації в Інспекції котлонадзору округу (армії).

Балони обмінного фонду, які поступають у військову частину для тимчасового використання (кисневі, водневі, ацетиленові і т.п.), враховується по журналу обліку балонів обмінного фонду.

Відповідальність за організацію правильної експлуатації об'єктів котлонадзору округу несе командир в/частині.

Наказом командира в/частині призначаються і визначаються:

1.) відповідальні особи і о/склад, що обслуговує об'єкти котлонадзору;

2.) кваліфікаційні комісії з атестації і періодичної перевірки знань відповідальних осіб і обслуговуючого о/складу;

3.) визначається порядок навчання, атестації і періодичної перевірки знань відповідальних осіб і обслуговуючого о/складу і порядок забезпечення їхніми інструкціями.

До відповідальних осіб, що повинні бути зазначени наказом командира в/частині відносяться:

— люди, що здійснюють нагляд за об Актами котлонадзору (вантажопідйомними машинами, судинами);

- особи відповідальні .за підтримку в справному стані і безпеці дія об'єктів котлонадзору;

  • особи, відповідальні за безпечне провадження робіт по переміщенню вантажів кранами.

До роботи на об'єктах котлонадзору і до їхнього обслуговування можуть бути допущені тільки особи, навчені й атестовані і, що мають на руках відповідне посвідчення, установленої форми. Проведення періодичної перевірки знань враховується в спеціальному журналі.

Введення в експлуатацію об'єктів котлонадзору виробляється після їхньої реєстрації (обліку) і за допомогою дозволу на пуск у роботу від Інспекції котлонадзору для региструємих в Інспекції об'єктів. Дозвіл на пуск у роботу региструємих об'єктів записується у формулярі (паспорті), а нерегиструємих об'єктів, знімних і вантажозахватних пристроїв і тари - у формуляри (паспорта) і журнали обліку й огляду особами, що видали дозвіл.

З метою визначення тех. стану об'єктів котлонадзору і можливості їх подальшої безаварійної експлуатації виробляється повний або часткове тех. огляд. Періодичність і порядок із проведення викладені в Правилах котлонадзору. Інструкції з

технічого огляду вантажопідйомних кранів і знімних вантажопідйомних пристосувань, Інструкції з технічного огляду балонів для стиснутих, зріджених і розчинених газів.

Наповнення, перезарядження або дозарядка балонів з минулим терміном дозволяється тільки після технічного огляду.

Проведення тех. оглядів об'єктів котлонадзору планується на рік особою, що здійснює нагляд за об'єктами котлонадзору в/ частині. План-графік проведення тех. оглядів об'єктів котлонадзору затверджується заступником ком. частини по озброєнню.

Технічні огляди виробляються:

1. судин, що працюють під тиском,- зареестрованих в Інспекції котлонадзору - інспектором котлонадзору і цих інпекцій;

2. вантажопідйомних машин, знімних вантажопідйомних пристосувань - особам, що здійснюють нагляд за безпечною експлуатацією вантажопідйомних машин;

3. нерегиструємих судин, що працюють під тиском (крім цистерн) - особою, що здійснює нагляд за судинами в в/частині;

4. балонів і цистерн - технічним фахівцем на заводах-наполнювачах, наполнювальних станціях або на спец. організованих іспитових пунктах.

Технічні огляди виробляються в присутності посадової особи яка відповідає за справний стан і безпечну дію об'єкта. Результати проведених тех. оглядів і призначені дати наступних оглядів заносяться в паспорта об'єктів і в журнали обліку і тех. огляду об'єктів.

Знімні вантажозахватні пристрої в процесі експлуатації піддаються періодичним оглядам. Знімні вантажозахватні пристрої, застосовувані для робіт з розрядними вантажами (до розрядних вантажів відносяться: боєприпаси, ракети, а також ін. вироби і вантажі утримуючого вибухового і сильнодіючого отрутні в-ва, пороху, заряди з твердого палива), крім того піддаються тех. оглядам.

Загальні терміни періодичних оглядів для знімних вантажозахватних пристроїв:

  • для траверс - раз на місяць;

  • для кліщів і ін. захоплень - раз на місяць;

  • для стропів - раз у 10 днів;

  • для рідко використовуваних вантажозахватних пристроїв

перед видачею в роботу.

У залежності від конкретних умов експлуатації а також призначення знімних вантажозахватних пристроїв командир в/частині своїм наказом установлює конкретні терміни оглядів для кожного вантажозахватного пристрою. Огляд знімних вантажозахватних пристроїв виробляється посадовою особою в/частині відповідальним за зміст вантажопідйомних машин у справному стані. Оцінка про зроблений огляд робиться в журналі обліку й огляду знімних вантажозахватних пристроїв.

Кожний об'єкт котлонадзору повинний бути постачений табличкою або написом з позначенням реєстраційного номера, дозволеного тиску або вантажопідйомності і дати наступного тех. огляду. Балони повинні мати встановлену для них фарбування корпуса, кольорові смуги і напис. Місце де вибиті паспортні дані балона повинні бути очищені від фарби, покрито безкольоровим лаком і обведено відмітною фарбою у виді рамки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]